3D štampa za proizvodnju kućišta tehnike i uređaja

Kada je 3D štampa konkurentna tradicionalnom brizganju?

PITANJE UPUĆENO SOLFINSU:

Poštovani, zainteresovan sam za serijsku - masovnu 3D štampu komponenti za mini računare - kućišta od plastike, zanima me jer ne znam nista o tome, voleo bih da se informišem koliko mora štampača da se nabavi-kupi, verovatno mora za industrijsku proizvodnju, da li ima tako nešto u Srbiji, koja je cena jednog takvog štampača, pošto planiram da se obezbedi nekoliko komada i da li radite obuku iz toga itd. Unapred zahvalan.

Solfins primer iz prakse

3D štampa mini-serije kućišta za LED lampe za prezentaciju domaće firme na sajmovima u inostranstvu:

 • izrada kompletnog prototipa kućišta u Solfinsu

 • kućište sklopljeno u funkcionalni proizvod

 • proizvod prezentovan na sajmovima

 • tek po sklopljenom poslu investira se u izradu alata za brizganje i veliku serijsku proizvodnju...

Napomena: kućište rađeno na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500

Odoo text and image block

Kada se primenjuje 3D štampa kućišta uređaja i elektronike?

3D štampa je u serijskoj proizvodnji konkurentna standardnim tehnologijama (livenje metala, brizganje plastike i sl) obično onda kada se rade manje serije ili komadi koji ne mogu da se proizvedu tradicionalnim metodama zbog ograničenja u smislu tehnologičnosti.

Na primer, ako bi se radila personalizacija kućišta (npr izmene u geometriji, ornamentima, potpisi na kućištu), brza isporuka različitih varijanti i prilagođavanje željama korisnika (npr. u smislu povećanja kapaciteta kućišta za nekog kupca), ili drugi detalji koji mogu da se naplate kupcima kao dodatna vrednost, onda može da se razmišlja o 3D štampi za kompletnu proizvodnju, jer u tom slučaju tradicionalne tehnologije nisu racionalne za korišćenje. 

Još jedan je primer jeste ako želite da proizvedete kućište koje ne postoji na tržištu i nije ga moguće napraviti standardnim tehnologijama - na primer, ceo zid kućišta urađen je kao toplotni izmenjivač sa integrisanim kanalima za hlađenje u samom zidu i sl.

Isto tako, ako želite da napravite prenosno kućište za ekstremnije uslove, sa većom otpornošću na temperature ili udare (npr. za planinare, ekstremne sportiste), onda 3D štampa opet lako može biti u prednosti ako koristite 3D štampu kompozita i sl. 

Ipak, u praksi je najčešća upotreba za direktnu proizvodnju 3D štampom kada radimo manje serije po povoljnijoj ceni nego da pristupamo izradi alata i brizganju plastike.


Solfins primer iz prakse

3D štampa solarnog-punjača - maske za mobilni telefon:

 • izrada serije varijanti prototipa maske u Solfinsu

 • maska montirana direktno na mobilnom telefonu 

 • testirana uklopivost elektronike i mereno prolazno vreme montaže proizvoda

 • potvrđena geometrija dostavljena proizvođaču za serijsku proizvodnju obradom aluminijuma...

Napomena: maska je takođe rađena na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500

Odoo text and image block

U svakom sličaju, 3D štampa se standardno koristi za izradu prototipova u procesu koji izgleda otprilike ovako: 

 • dizajnirate kućište 

 • štampate prototip 

 • uverite se da je geometrija dobra, da se sve dobro uklapa, da staje sve što treba da stane

 • testirate da li je geometrija praktična za proizvodnju - izmerite prolazno vreme montiranja komponenti u realan prototip, proverite dostupnost svih delova unutrašnjosti kućišta i lak pristup alatu za montiranje komponenti (za zavrtnje, lemljenje, itd)

 • uverite se da ste obezbedili optimalno hlađenje kućišta kada montirate elektroniku i testirate proizvod direktno u radu

 • šaljete vaš potvrđeni 3D model da se napravi kalup za brizganje plastike u velikim serijama... 

Veća serijska proizvodnja 3D štampom imala bi smisla ukoliko se radi neki deo u kućištu koji se ne vidi* - npr nosač ploče, kulera, konektora, i onda, zavisno od serije, možete da radite sa jednim, pet ili dvadeset štampača, jer svaki od njih istovremeno može da štampa po 10-20-50 delova, zavisno od dimenzija dela i dimenzija radne površine štampača. Pored toga, svaki štampač istovremeno može da štampa po više različitih delova za svaki novi proizvod ili pod-seriju.

(*Cena 3D štampača koji proizvode funkcionalne delove dobrih mehaničkih karakteristika dramatično se razlikuje zavisno od toga da li su delovi i zadovoljavajućih vizuelnih karakteristika istih ili približnih izgledu brizgane plastike, ili su to delovi za koje naročit izgled površina nije važan. Znamo za primere takve serijske štampe u autoindustriji gde sa 20 uređaja firma isporučuje delove proizvođaču automobila koji se ugrađuju u vrata auta kao deo mehanizma za podizanje prozora, ili, primer gde je firma sa 50 štampača autoindustriji isporučivala vođice za kabliranje u proizvodnji.)

Solfins primer iz prakse

Markforged je možda jedini jeftini FDM 3D štampač koji može da isporuči sve što je potrebno za direktnu proizvodnju kućišta za elektroniku:

 • kvalitetan materijal - poliamid sa karbonskom ispunom za visokootporna kućišta

 • visoka preciznost - za otvore za hlađenje, za ulegnuća za naleganje lemova štampanih ploča

 • odnos cene i kvaliteta - u ceni najpristupačnijih štampača na tržištu Markforged isporučuje neuporediv kvalitet proizvedenih komada

Solfins primer štampe kućišta za elektroniku iz naše prakse pogledajte i na videu pored...

Markforged Desktop >

 
 

Zaključak

Štampajte sami ili uslužno

U Srbiji jesu dostupni svi 3D štampači kojih ima bilo gde u svetu. Na primer, Solfins je zastupnik kompanija 3D SystemsMarkforgedFormlabsSindoh i time je praktično pokrivena celokupna paleta svih dimenzija i tehnologija 3D štampe koje postoje u svetu. 

Za koju tehnologiju, ili koji model 3D štampača da se odlučite, ili možda za više različitih, zavisi prvenstveno od glavnog proizvoda, to jest, primarne namene za koju se obračunava i povrat investicije (ROI). U svakom slučaju, za nabavke i instalaciju Farme 3D štampača, Solfins konsultanti i aplikativni inženjeri stoje na raspolaganju, kao i kontakti dobavljača za obezbeđivanje najbolje ponude i podrške.

Solfins primer iz prakse

3D štampa funkcionalnog prototipa solarne maske za telefon na Markforged štampaču u Solfinsu.
Iako FDM 3D štampa standardno nije tehnologija koja se koristi za kompleksnu geometriju sa mnogo sitnih detalja, Markforged to može da uradi dovoljno dobro da se uradi inicijalno geometrijsko pa i funkcionalno testiranje proizvoda. 

Markforged Desktop >