DMP Flex 100 - Najprecizniji 3D štampač metala na tržištu
Dvostruko brža pristupačna 3D štampa metala

3D štampač DMP Flex 100 proizvođača 3D Systems predstavlja novu generaciju DMP 100 serije za proizvodnju metalnih komada malih dimenzija, visoke preciznosti i najtanjih zidova na tržištu. Zadržava sve karakteristike prethodnika u pogledu kvaliteta uređaja i štampe, najboljih završnih površina na tržištu, neverovatne preciznosti, ali uz duplo kraće prolazno vreme procesa 3D štampe.

3D Systems DMP Flex 100 dostupan je u standardnoj i DMP Flex 100 Dental Print varijanti za primenu u stomatologiji.

DMP 100 serija - najbolje mašine u klasi

robusnost, kvalitet delova, produktivnost i preciznost

Primena DMP 100 serije

  • mali, složeni, precizni delovi

  • istraživanje i razvoj

  • pojednostavljivanje sklopova / smanjenje broja delova u sklopu

  • smanjenje mase i razvoj laganih struktura i komada

  • unapređen protok fluida

  • proizvodnja modela razvijen u procesu računarske optimizacije geometrije komada (topology optimization)

  • personalizacija proizvedenih komada u velikim serijama

  • proizvodnja nakita

  • stomatologija

Karakteristike

  • Tehnologija: DMP (Direct Metal Printing)

  • radna zapremina (Š x D x V): 100 x 100 x 80 mm

  • udvostručena produktivnost

  • veoma gusti neporozni komadi

  • najviša preciznost i repetabilnost u klasi

  • visoki kvalitet površina (5 Ra μm)

  • profesionalni 3DXpert softver za aditivne tehnologije metala koji dolazi uz 3D štampač

  • LaserForm materijali sertifikovani za različite namene zavisno od industrije

Prednosti DMP Flex 100

  • Kompletno rešenje - mašina, materijali, softver i stručna i tehnička podrška za različite aplikacije

  • izuzetne završne površine i rezolucija štampe

  • proizvodnja komada koji su složeni ili nemogući za druge tehnologije i druge metal štampače

  • minimalni gubitak materijala

  • konzistentnost i visoka preciznost delova čak i kod prve mini-serije proizvodnje

  • jednostavnost korišćenja - inovativni procesi (workflow)

Odoo - Sample 1 for three columns

Napravljeni za preciznost

DMP 100 serija obuhvata najmanje 3D Systems proizvodne mašine i namenjena je da bude specijalizovan 3D štampač za sitnije delove gde se zahteva visoka preciznost, izvedba složenih detalja i kvalitet površine koji nije karakterističan za tehnologiju 3D štampe metala.

Odoo - Sample 2 for three columns

Optimalan laser za fine delove

Karakteristika serije jeste laser od 100W koji spada u manje lasere na tržištu (na drugim 3D Systems uređajima ugrađeni su laseri do 500W snage). Međutim, upravo njegov manji kapacitet znači i manju tačku projekcije lasera i to je jedan od osnovnih hardverskih parametara koji garantuju preciznost, homogenost i kvalitet završnih površina.

Odoo - Sample 3 for three columns

Efikasna zamena za precizni liv, plus...

Radna površina cele klase kreće se oko 10x10cm, pa se prvenstveno koriste za proizvodnju u dentalnoj industriji (stomatologiji), za finu i preciznu mehaniku, za male brzu i fleksibilnu isporuku serija koje su se tradicionalno proizvodile tehnologijom preciznog liva, itd. Pored toga, sama tehnologija dozvoljava da proizvodimo i ono što nismo mogli ranije...

Odoo - Sample 1 for three columns

3DXpert - razvijen za štampu metala

Svim metal štampačima 3D Systems-a, uključujući DMP 100 seriju i njen novi uređaj DMP Flex 100, upravlja softver 3DXpert koji se razvija u 3D Systems-u specijalno za proces aditivne proizvodnje metala. 

Odoo - Sample 2 for three columns

LaserForm materijali

Ono što je još zajedničko za celu seriju jesu i LaserForm materijali - metalni granulati (prah od koga se u procesu "zavarivanja" laserom štampaju komadi), koji su sertifikovani za namenu u specijalizovanim industrijama, uljučujući stomatologiju.

Odoo - Sample 3 for three columns

Pogodan za ISO sertifikaciju

Kao i kod drugih metal štampača nižeg cenovnog ranga i kapaciteta proizvodnje, punjenje mašine je ručno, ali u okviru zatvorene komore unutar samog štampača bez rizika za operatera i okruženje. Sam štampač i ceo proces pogodni su za sertifikaciju prema ISO standardima za proizvodnju medicinske opreme. Na slici je prethodna generacija DMP 100.

Studija slučaja: 3D Systems DMP 100 u stomatologiji

Solfins je bio gost italijanske kompanije Yndetech koja radi uslužnu proizvodnju za dentalnu industriju na 4 štampača metala DMP 100 prve i druge generacije... Saznajte njihova iskustva sa materijalima, uređajima, softverom, produktivnošću...

3D Systems DMP Dental/Flex 100

Novi standard brzine i preciznosti 3D štampe metala

Odoo image and text block

DMP Dental 100 materijali

Iako ima manji i precizniji laser, to ovom štampaču ne smeta da proizvodi delove od široke palete LaserForm materijala koji uključuju:

  • Titanijum (više klasa)

  • Kobalt-Hrom (CoCr, B)

  • Steel 17-4PH (B).

Svaki od navedenih materijala je dugotrajno razvijan, testiran i optimizovan da ispuni očekivanja tržišta naviklog na kvalitet DMP 100 serije. U toku je razvoj i testiranje i drugih materijala za ovaj štampač.

Produktivnost bez konkurencije

Glavna prednost nove serije DMP 100 3D štampača jeste brzina. Zahvaljujući inovativnim rešenjima koja se oslanjaju na racionalniji sinhoronizovan rad podsistema mašine (rasipanje praha, valjak za ravnjanje i nabijanje slojeva, lasersko zavarivanje), u jednoj generaciji napravljen je skok u brzini rad od 100%.

Unapređenja u tehnologiji 3D štampe metala obično nisu ovako dramatična, i ista tehnologija se koristi već 10 godina sa blagom krivom unapređenja, pa su novi parametri ujedno i novi standard štampe metala koji postavlja 3D Systems. 

Proizvodnja bez zastoja

Opšta karakteristika 3D Systems štampe metala jeste robusnost uređaja i napredni tehnološki koncept celog procesa koji je definisao i dimenzije mašine(svakom delu hardvera može se pristupiti direktno, bez rastavljanja "pola" mašine i dužeg zaustavljanja proizvodnje).

Pored toga, same hardverske komponente su dimenzionisane kao kod tradicionalnih mašina za obradu metala i sve to ukupno garantuje:

  • preciznost štampanih komada

  • kontinuirani kvalitet (repetabilnost/ponovljivost u serijskoj proizvodnji)

  • finoću detalja

  • tanke zidove komada za razvoj bez ograničenja...

Kontinuirani kvalitet komada

Ponovljivost kvaliteta štampe od komada do komada iznosi 20 μm što je još jedna karakterstika ovog uređaja bez premca na tržištu.

Pored toga, zbog koncepta kompaktnosti koji koriste drugi proizvođači, kod 3D Systems mašina repetabilnost se zadržava tokom celog perioda korišćenja uređaja (na osnovu testova koji prate rad proizvodnih mašina u 3D Systems pogodima i po više godina).

Naravno, veliku ulogu igra i 3DXpert softver koji dolazi uz 3D štampač.

Dizajniran kao robusna mašina

Odoo CMS - a big picture

DMP Dental 100 ispod površine

3D Systems vodi računa o izgledu mašina, ali najviše pažnje u dizajnu posvećuje se konstrukciji mašine koja obezbeđuje, ne samo nesmetan rad čak i kad se neko "očeše" o mašinu u prolazu, ali i kada tokom godina korišćenja treba obaviti čišćenje, zamenu potrošnih delova i slično. Kompletna mašina napravljena je tako da se jednostavno pristupa svim delovima bez potrebe da se neki deo demontira da bi se prišlo do dela koji je potrebno čistiti ili menjati.

 
 

VIDEO: Predstavljanje DMP Flex 100

Nova generacija DMP 100 serije predstavljena je i u Evropi početkom 2018. godine na sajmu u Nemačkoj.

Od tada su za njeno testiranje najviše bili zainteresovani korisnici koji već imaju DMP 100 seriju, testirali su DMP 200, i prvenstveno ih je zanimalo da li je, i kako, moguće da je zadržan kvalitet štampe koji imaju uz duplo brži proces 3D štampe.

Solfins je u januaru 2019. bio gost kod italijanske kompanije Yndetech koja ima čak četiri 3D Systems DMP 100 3D štampača metala, i koja je u završnim fazama zamene dva svoja uređaja novim DMP Flex 100: 

- Testirali smo, nismo našli nikakvu razliku u kvalitetu, ali je zaista duplo brži. Ono za šta nam danas treba 10 sati štampaćemo za 5 i zamenom dva uređaja praktično ćemo povećati kapacitet proizvodnje za 50% - rekao je tom prilikom vlasnik kompanije.

Ispod možete pogledati i nekoliko fotografija štampe DMP 100 serije koje smo napravili na toj prezentaciji...

Odoo - Sample 1 for three columns

Najviši kvalitet 3D štampanih površina

Finoća detalja i završnih površina predstavlja lakšu optimizaciju delova za štampu, ali i veliku uštedu materijala i vremena za postprocesiranje u toku celog perioda eksploatacije 3D štampača, a DMP FLEX 100 je apsolutni šampion u ovom segmentu (surface quality of up to 5 Ra μm - 200 Ra micro inches). U praksi to znači da na tržištu nema uređaja koji mogu da postignu tu oštrinu ivica (spoljašnjih i unutrašnjih) u ovoj tehnologiji proizvodnje.

Odoo - Sample 2 for three columns

Mikronska preciznost 3D štampe

Ista tehnologija sabijanja slojeva ima još jednu veliku prednost - korišćenje manjeg granulata u procesu 3D štampe koji nije moguć kod uređaja koji samo posipaju prah po slojevima. Manji granulat takođe je zaslužan za preciznost komada koji izlaze iz ovog štampača, ali i za mogućnost štampe izrazito tankih zidova. Standardna preciznost 3D Systems 3D štampe na malim delovima iznosi +/- 50 μm, dok je na većim preciznost +/- 0.2%.

Odoo - Sample 3 for three columns

Manja podrška za štampu delova

3D Systems patentirana tehnologija metal štampe sa valjkom (roler) koji na svakom sloju praha sabija granulat omogućava homogenije komade boljih mehaničkih karakteristika. Dodatna prednost ovog koncepta jeste i to što konzistentniji sastav komada već u toku štampe pruža mogućnost DMP Flex 100 3D štampaču da ne mora da generiše podršku dela (support) na uglovima i do 20°. Tako konzolni elementi komada ne moraju detaljno da se obrađuju nakon uklanjanja podrške za razliku od konkurentnih sistema. U određenim slučajevima ovo čak znači da DMP Flex 100 štampa i ono što konkurencija ne može zbog složenosti geometrije.

Zašto je DMP Flex/Dental 100 najefikasnija mašina na tržištu

Osim zbog same brzine štampe..

Patentirana tehnologija valjka

garantovan kvalitet i manje dodatnog rada

Sabijanje materijala

Posle svakog dodatog sloja metalnog praha prolazi valjak koji sabija prah kako bi se dobili komadi visoke gustine i kvaliteta.


Manje potkonstrukcije, manje posla

Ovaj sistem omogućava da veći deo komada nema potkonstrukciju čak i pri uglovima od samo 25-30° u odnosu na ravan (obično je to 40-45°)


Bolje površine

Dodatna prednost je mogućnost rada sa najfinijim prahovima koji nisu dostupni za druge mašine čime se dobijaju bolje površine koje zahtevaju daleko manje obrade kasnije.


Bezbednost na prvom mestu

Bez robovanja dodatnim procedurama

Manje bezbednosnih mera

Sve operacije na dodavanju praha, pripremi štampača, uklanjanju ploče posle štampe, čuvanju neiskorišćenog praha za prosejavanje.. mogu da se obave u samom štampaču u zaštićenoj komori sa gumenim rukavicama - dok su vrata zatvorena


Bezbednost operatera

Ovo omogućava minimalni kontakt radnika sa opasnim prahom


Bezbednost prostora

Dodatna prednost je mogućnost rada sa najfinijim prahovima koji nisu dostupni za druge mašine čime se dobijaju bolje površine koje zahtevaju daleko manje obrade kasnije.


Brzi start svakog posla

Automatizacija podešavanja pre štampe

"Nula" na klik

Automatsko podešavanje nulte ravni na radnoj ploči


Kako se to uglavnom radi?

Ova operacija se najčešće radi ručno od strane radnika a kritična je za ceo dalji rad na jednoj ploči.


Zašto je to važno?

Rad čoveka varira a u 3D štampe za loš dan saznate posle par izgubljenih sati i potrošenog materijala - rad mašine je konstantno precizan.


Jednostavna zamena filtera

održavanje mašine mereno u minutima

Standardna procedura

Filter za isparenja koji treba da se menja na svakih 2.000 sati (što je u praksi kod najvećeg broja korisnika oko 6 do 10 meseci)

5 minuta godišnje

Kod DMP Dental 100 mašine ovo je operacija koja traje oko 5 minuta za zamenu kompletne filterske jedinice - bez otvaranja kućišta filtera zbog zamene kertridža

Zašto je to važno?

Ovo je jedna od najrizičnijih operacija u metal štampi!

Perfektan softver

3D Systems 3DXpert

Cela priča sa svakom 3D štampom počinje u softveru gde treba poslagati komade na najbolji mogući način kako biste povećali kvalitet proizvoda ali i smanjili sebi posao u kasnijoj obradi. 3D Systems softver za metal štampu sabira iskustva svih industrija gde se primenjuje (auto, aero i kosmički programi) i zato..

Osnovne prednosti

3D Systems minimum kao standard industrije

CAD perfekcija

Omogućava rad sa svim "native" CAD fajlovima direktno - dakle ne sa poligonskom površinskom mrežom (STL) sa kojom radi većina drugih mašina čime se gubi na kvalitetu realne geometrije i površina


Pouzdan i održiv softverski alat

Softver integriše kompletan CAD (Cimatron) uz dodatne alate za 3D štampu


Najbolja praksa inženjeringa

Sve izmene na fajlovima smeštaju se u stablo fajla i uvek su dostupne za dalje ispravke.


Sami kreirajte potkonstrukciju

Potpuna sloboda u rekonfiguraciji potkonstrukcije komada uz mogućnost da sami kreirate i sačuvate obrazac po kom želite da softver generiše potkonstrukciju (koja vam je najjednostavnija za kasnije skidanje sa ploče, i sa komada).


Za napredne korisnike

integracije sa CAM i dodatnim simulacijama

Integrisane simulacije

Softver može da integriše mrežne strukture u FEM/MKE simulacije komada (opciono)

Integrisana CNC obrada

Softver može da integriše i CAM za programiranje CNC mašina za dalju obradu komada - možete definisati ofset (dodatni sloj na komadu koji ćete zatim skidati CNC mašinom), a 3DXpert će tada dodatno generisati još jedan G-kod za CNC mašinu (opciono)

Unapred rešite sve potencijalne probleme

Moguće je u softveru aktivirati i simulaciju vibracija i deformacija koje mogu da nastanu u procesu štampe (opciono)



Tražiš povoljno rešenje za preciznu 3D štampu metala?

Solfins isporučuje mašine, materijale, obuku i tehničku podršku...

3D štampa u stomatologiji - Sve o dental 3D štampi metala
3D štampači metala za dentalnu industriju u praksi