Jeftini 3D štampači - Kupovina i iskustva u 3D štampi
Prednosti, problemi, preporuke i saveti za jeftinu 3D štampu

Kada govorimo o jeftinim 3D štampačima podrazumeva se da govorimo o FDM/FFF tehnologiji, to jest o 3D štampi iz plastičnih filamenata na koturu. Osim toga što govorimo o najjeftinijoj tehnologiji 3D štampe, FDM štampači imaju i druge prednosti:

  • jednostavnost korišćenja - postavite plastičnu nit kroz ekstruder i diznu, unesete fajl 3D modela, podesite nekoliko parametara u pratećem (besplatnom) softveru, i štampa može da počne

  • za sve korisnike - FDM štampa koristi se svuda, od kućnih hobija do vojne industrije, od malih biznisa do obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola i fakulteta)

  • za sve primene - štampa prototipova proizvoda, izložbenih maketa, funkcionalnih komada i elemenata proizvoda spremnih za ugradnju

  • za ozbiljnije zahteve i serijsku proizvodnju - čak i osnovne plastične mase (PLA, ABS) mogu da isporuče kvalitetne funkcionalne delove,  ali i u smislu preciznosti i u smislu mehaničkih karakteristika (štampa kućišta za ugradnju elektronike)

  • povoljna cena materijala - filamenti su prosečno jeftiniji od drugih materijala koji se koriste u drugim tehnologijama 3D štampe

  • izbor materijala - pored osnovnih tipova plastike, (PLA, ABS), postoje i odlična rešenja za štampu poliamida ali i kompozita

  • dodatna obrada delova - s obzirom da su dobijeni komadi relativno robusni, možemo ih dodatno obrađivati, šmirglati, farbati, bušiti..


Pogledajte kako izgleda koncept FDM 3D štampe

 
 

Kako izabrati najjeftiniji 3D štampač?

Nije važno šta možete kupiti - već šta ima smisla kupiti

Biraj manje dimenzije


FDm štampa podrazumeva velike "zaostale sile" u komadu, što je komad veći i sile su veće i dolazi do odlepljivanja, uvijanja, smicanja..



Biraj osnovne materijale


dostupnost materijala
cena materijala
predvidivo ponašanje
manje štete hardveru

Biraj jače brendove


Pristustvo na tržištu
dostupnost podrške
dostupnost delova
održivost kompanije

Problemi koje možete očekivati sa jeftinim FDM uređajima za 3D štampu

(Ne pitajte kako znamo)

Nemogućnost pravilnog sklapanja hardvera - kvalitet proizvodnje, delova štampača, ili oštećenja u pakovanju i transportu zbog nedovoljno obezbeđenog paketa mogu napraviti problem već od prvog dana kada štampač (u delovima ili sklopljen) stigne do vas.

Nedovoljno zaokružen koncept hardvera - amaterski uređaji podrazumevaju da kotur stoji pored štampača, nezaštićen od uticaja prašine i vlage što može imati značajan uticaj i na kvalitet delova koje dobijate u štampi. Pored toga, sam štampač obično nije smešten u odgovarajuće kućište koje čini da teperatura komada tokom celog procesa štampe bude konstantna, što takođe ima uticaj na kvalitet štampe.

Nedostupnost resursa za učenje - mnogi anonimni proizvođači ne isporučuju dovoljno kvalitetnih stručnih informacija za korisnike u vidu pisanih i video tutorijala za otklanjanje problema, zamenu delova, itd.

Otkazivanje hardvera - najčešće se zbog lošeg materijala dešava da uništite ili začepite diznu štampača, ali postoje i drugi problemi harvera koji su karakteristični za komponente kupljene po najnižoj mogućoj ceni.

Softverski problemi - čak i kada softver radi, zbog nemogućnosti većeg ulaganja u njegov razvoj, neretko se dešava da pravi probleme zbog "previše" opcija za korisnika, ne samo u smislu predugog procesa podešavanja štampe, već i zbog toga što se može desiti da softver dozvoli i "kolizije" unetih informacija (npr. veća rezolucija i prevelika brzina štampe gde nije moguće da deo izađe sa željenim kvalitetom). U tom smislu, najčećešće ćete koristiti standardne open-source softvere umesto softvera slabijih proizvođača.

Dostupnost rezervnih delova - ako želite da eksploatišete svoj 3D štampač nemate vremena da čekate mesec dana na rezervni deo, a kada koristite jeftinije varijante 3D štampača trebaće vam često rezervni delovi. Zato je najbolje računati na ovo već pri kupovini i odmah nabaviti najugroženije delove mašine da stoji spremno kad zatreba. 

Bavljenje štampačem - zbog raznih podešavanja za svaki novi komad, češće zamene dizni i drugih delova, češće dotezanje konstrukcije, najjeftiniji hobi uređaji pa i većina open source mašina, podrazumevaju da priprema štampe i održavanje štampača oduzimaju nešto više vremena.. Ovo nije problem za hobiste, studente, za one koji ponekad nešto štampaju, ali jeste ozbiljna prepreka za eksploataciju štampača za konkretne primene. 

Primeri primene povoljnih mašina i materijala u Srbiji

Solfins i iskustva naših klijenata

Odoo - Sample 1 for three columns

Štampa alata za proizvodnju

Solfins klijent koji proizvodi alate za industriju opredelio se isključivo za naše materijale i štampače (iako već ima i jeftinije) jer mora da garantuje za svoje alate kod svojih klijenata (pucanje alata u proizvodnji zaustavlja sve uz ogromne troškove). 

Na svakoj od naših mašina troši preko 50kg našeg materijala godišnje.

Odoo - Sample 2 for three columns

Štampa pribora za montažu

Zbog potrebe da u kratkom roku napravi veliki broj elemenata potrebnih za montažu kablova u autoindustriji, jedan Solfins klijent opredelio se za manju farmu naših mašina. 

Na tri mašine za nepuna četiri meseca napravljeno je preko 8.000 sati štampe - za prosek od skoro 20 sati dnevno, na svakoj mašini - svakog dana.

Odoo - Sample 3 for three columns

Štampa prototipova

I mi u Solfinsu koristimo mašine koje prodajemo za štampu prototipova ali i gotovih proizvoda gde za klijente na malim i srednjim serijama postižemo cene koje bi dobili brizganjem - i to bez inicijalnog troška izrade skupih alata, a kvalitet štampe je dovoljno dobar, zadovoljava i vizuelno, da se može isporučiti direktno klijentu/korisniku.

Solfins ponuda FDM 3D štampača

Testirali smo mnogo mašina i predstavljamo one koje smo izabrali da ponudimo i vama

Flashforge FDM i DLP rešenja za 3D štampu

+ od par stotina do rešenja za industrijsku upotrebu

+ jednostavni za korišćenje i brzi u radu

+ obezbeđeni materijali i tehnička podrška

Upoznaj Flashforge >

Novi Formlabs Form 3 i Form 3L - Nova SLA tehnologija
Prednosti Low Force SLA tehnologije u odnosu na Form 2 SLA štampače