3D skeniranje nameštaja i drvenih objekata i elemenata
Reverzni inženjering nameštaja, enterijera, oltara, duboreza..

3D skeniranje koristimo kada želimo preuzmemo postojeću ili staru geometriju da bismo napravili nedostajuću tehničku dokumentaciju, unapredili postojeće modele, osavremenili stare proizvode, digitalizovali fizičke objekte u celosti, i za sve to ne postoji jednostavniji, brži i precizniji tehnološki proces od 3D skeniranja.

Solfins ima višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti, kako u uslugama 3D skeniranju objekata od drveta i nameštaja od drugih materijala, tako i u preporuci, prodaji i obuci korisnika skenera u industriji nameštaja, drvenarije, duboreza, itd.

Odoo image and text block

Merenje nekad i sad

Preuzimanje geometrije modela nameštaja i elemenata od drveta zapravo je veoma kompleksno i kad se radi o naizgled jednostavnim objektima poput panelnih stolica od zakrivljenog špera, sa ili bez tapacirunga.

Taj proces nekada je bio dugotrajan i naporan uz veliki broj merenja pojedinačnih tačaka koje je zatim trebalo spajati direktno kroz oblikovanje alata za proizvodnju ili u tehničkim crtežima. 

Na jednoj slici vidimo kako je to izgledalo nekada uz korišćenje ramova i štelovanje "lenjira" i kako to izgleda danas uz jednostavan prolaz 3D skenerom.

Novi proces je neuporedivo brži, jeftiniji i preciznij, naročito sa Artec skenerima.

Odoo image and text block

Solfins i Artec skeneri

Od 2015. godine Solfins koristi i prodaje Artec 3D skenere u Srbiji kao najbolji odnos cene i kvaliteta sa nekoliko bitnih tačaka za krajnje korisnike:

  • Artec skeneri su najpovoljnije profesionalno rešenje dostupno na tržištu i već dugo predstavljaju standard ovog tipa uređaja, naročito u industriji nameštaja kada govorimo o Eva skeneru

  • Artec softver omogućava brzo sklapanje skeniranih fajlova u celinu i dobijanje kompletnog STL modela objekta

  • Solfins obuka korisnika podrazumeva da ste odmah spremni samostalno da koristite tehnologiju.

Na slici je prikaz demonstracije Artec Eva skenera na Sajmu 3D tehnologija u Novom Sadu koji smo organizovali sa našim partnerima 2019. godine.

Upoznaj Artec rešenja >

Odoo image and text block

Artec Eva

Idealni 3D skener za nameštaj i drvenariju

Primarni skener kada treba preuzeti geometriju komada nameštaja, u celosti ili delimično, jeste Artec Eva serija:

  • povoljni uređaji

  • brz rad

  • optimalna preciznost

  • jednostavno sređivanje fajlova za proizvodnju

  • jednostavna obuka i implementacija

Upoznaj Artec Eva skenere >

Odoo image and text block

Od prototipa do alata

Imate ideju? Ali nemoguće je napraviti je onako kako ste zamislili jer čak i u softveru niste sigurni tačno u dimenzije, krive, udobnost, visinu..

Napravite bilo kakav prototip koji prosto treba da "liči" na ono što želite, skenirajte prototip, i zatim u softveru napravite pravilan konačan oblik.

Iz tog oblika u odgovarajućem softveru dobićete preciznu tehničku dokumentaciju da napravite alat za proizvodnju bilo kog tipa: kalupi glodani na CNC mašinama ili zavareni od limova, segmentirani alati za savijanja i presovanja u više koraka, itd.

Na slici pored je inicijalna ideja - prototip, sa svim svojim nepravilnostima, i zatim pored i konačni alat koji se koristi za proizvodnju ove geometrije.

Između ova dva koraka stoji proces skeniranja i reverznog inženjeringa gde Artec skeneri i softver predstavljaju nezamenjivu pomoć.

Na sličan način i Solfins 3D CAD softverska rešenja predstavljaju standard za projektovanje proizvoda i alata za proizvodnju.

Solfins 3D CAD rešenja >

Odoo image and text block

Artec Studio softver

Bez obzira na značaj koji ima jednostavnost korišćenja uređaja za skeniranje, prava priča u svakom procesu skeniranja zapravo se odvija u softveru:

pomoću softvera pratite šta ste skenirali i šta još treba da skenirate

  • u softveru sklapate sve dobijene skenove u jedan oblak tačaka

  • u softveru čistite taj oblak tačaka od nepotrebnih viškova i šumova

  • u softveru generišete STL fajl - poligonski definisan 3D model skeniranog objekta

U velikom broju slučajeva, kada govorimo o drvetu, ovaj fajl može biti dovoljan za puštanje programa na CNC mašini jer kod tih materijala ne postoji preterani rizik od kolizije a potrebna preciznost meri se u delovima milimetra a ne u mikronima.

Ovo je ogromna ušteda resursa jer nećete uvek morati da radi kompletnu 3D CAD rekonstrukciju geometrije pre puštanja komada na CNC mašinu, ili detaljno se baviti samim prototipom i modelom pre konstrukcije alata.

Upoznaj Artec Studio softver >

Odoo image and text block

Novi proizvodi uz minimalne investicije

Za konkurentnost na tržištu primorani ste da ponudite dodatnu vrednost. Nekada su troškove razvoja mogle da pokriju samo najveće kompanije iz kojih su se dizajn i nove ideje prelivale dalje na tržište.

Sa minimalnom investicijom u nove tehnologije vaša firma može da izađe na tržište sa novim proizvodom brzo, bez velikih rizika, uz minimalne troškove od ideje i prototipa do serijske proizvodnje.

U ovome vam mogu pomoći sva nabrojana Solfins rešenja:

  • 3D skeneri i softveri

  • usluge skeniranja i reverznog inženjeringa

  • 3D CAD softveri

  • softveri za vizuelizaciju

  • softveri za proizvodnju na CNC mašinama

  • softveri za kreiranje tehničke dokumentacije za uputstva za montažu i sl.

Ostala solfins rešenja za industriju nameštaja

Odoo - Sample 1 for three columns

SWOOD - Sve za projektovanje i proizvodnju pločastog i nameštaja od masiva

SWOOD rešenje, pored softvera koji automatizuje procese projektovanja kroz parametrizaciju 3D modela, poseduje i kompletan set CAM rešenja za programiranje CNC mašina zajedno sa postprocesorima, obeležavanje i sečenje ploča uz Nesting modu, i specijalizovana rešenja za drvene konstrukcije i sve što što vam je potrebno..

Upoznaj SWOOD >

Odoo - Sample 3 for three columns

Solfins implementacije i ponuda u industriji nameštaja i enterijera

Naša rešenja već dugo koriste kompanije poput GIR-a, Enterijera Janković, itd.

Primeri Solfins implementacija >

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampa prototipova i prodaja 3D štampača

Ne zauzimajte vaše skupe CNC mašine da testirate ideje, proizvode, dimenzije - brzo i lako odštampajte novi proizvod na tihoj mašini bez prašine već u vašem projektnom birou.

3D štampa velikih komada >

3D štampa za prilagođavanje enterijera vozila - Primer papučice kvačila
Proizvodnja proširene stopice papučice kvačila