3D štampa maketa za različite procese i namene
Makete za marketing, komunikaciju, arhivu, edukaciju

Podsećamo, maketa nije, i ne mora biti samo reprezentacija koja dolazi na kraju projekta. Jedini razlog zašto je to danas uglavnom tako jesu resursi, prostor i vreme potrebno za izradu. Iako su softverska rešenja sve moćnija (3D, foto i video renderi, VR), maketa i dalje ima brojne prednosti zbog svoje neposrednosti i činjenice da i dalje najbolje percipiramo fizičke modele.

Ideja: zamislite da na zidu iza vas stoji 20-30 maketa vaših projekata dok razgovarate sa potencijalnim klijentom prvi put, ili razrađujete novi projekat...
Odoo image and text block

Štampana maketa za komunikaciju sa klijentima

Koliko je brža komunikacija kada ste okruženi modelima u odnosu na podsećanje gde vam koji primer stoji u folderima i pretragu odgovarajućih rendera gde se vidi neka ideja koja liči na ono šta i novi klijent želi?

Iako ovo važi za sve vrste maketa, naročito važi za 3D štampane makete i to iz više razloga:

  • 3D štampane makete, zahvaljujući tehnologiji, mogu da sadrže jasan i konstantan autorski potpis bez obzira na tip objekta (ujednačenost kolorita makete, karakterističnih detalja koji se ponavljaju, itd)

  • zbog niske cene izrade, štampanu maketu možete da izrađujete, ne samo za bilo koji projekat, to jest za sve projekte, već i za isti projekat za sve varijante, što najčešće nije racionalno u tradicionalnoj izradi maketa

  • možete štampati svaki vaš koncept projekat, ili isti projekat prikazan po fazama razrade: maketa rasporeda masa, maketa sa dodatim prvim nivoom detalja i kompletna detaljna maketa sa prikazanom i kvakom na vrati.

Odoo - Sample 1 for three columns

Štampana maketa za klijente u inostranstvu

“- Ali mi radimo za strane klijente i maketa nam ne znači puno?“ Istina, osim ako cena makete nije manja od vašeg radnog sata. Ali pošto jeste, svakako će vam pomoći u komunikaciji sa klijentom, ili prosto u ekskluzivnosti prezentacije, da pošaljete kvalitetne fotografije ili filmić makete. 

Pored toga što gotovu maketu možete poslati i kao paket, klijentu takođe možete poslati i već gotove fajlove 3D modela prilagođenog za štampu makete u nekom lokalnom servisu u njegovom gradu/državi (možete mu odmah poslati i informaciju sa kontaktima servisa kom može da se obrati za uslužnu štampu kao još jedan vid profesionalizma).

Odoo - Sample 2 for three columns

Štampana maketa za lični arhiv, marketing i promociju

U moru fotorealističnih rendera maketa će se isticati na vašim profilima na društvenim mrežama, predstavljaće odličnu fotografiju uz vesti koje dostavljate medijima za objavu o vašim projektima, biće odličan detalj u vašem studiju, uvek ćete imati pri ruci poklon za potencijalne klijente, predstavljaće vas kao projektante i umetnike koji idu korak dalje u odnosu na konkurenciju.

Zaista, veoma je teško uslikati 3D štampanu transparentnu, crnu ili sivu maketu i mobilnim telefonom, a da ona ne izgleda kao živa moćna demonstracija stvaralačkog izraza i ideje ugrađene u projekat. A i to čak i kada koristite najjednostavnije tehnike 3D štampe maketa.

Odoo - Sample 1 for three columns

Štampana maketa za obuku i internu edukaciju zaposlenih

Maketa može biti i ključan element u internoj komunikaciji i edukaciji novih zaposlenih kako bi teoretsko akademsko znanje što pre napravilo vezu sa praksom. 

Možete štampati i 3D model svakog proizvoda koji dobijete od vaših dobavljača, koji klijentu možete dati u ruke da izabere ergonomiju i estetiku, od ručkica za kuhinjske i kupatilske elemente i varijanti kugli na krajevima garnišne do cele slavine za kupatilo ili kuhinju (pre nego što platite poštu i uvoz iz inostranstva jer baš taj model “nema da se kupi ovde”).

Čemu još može da vam koristi 3D štampač u projektnom birou?

Pustite mašti na volju

Ukratko: kada imate 3D štampač možete da pravite bilo šta, uz ona ograničenja koja ste znali i u trenutku kupovine štampača. Ovo je kraća lista koja ne uključuje štampu za privatne potrebe zaposlenih ili štampu predmeta za korišćenje u kancelariji:

  • Autorski dizajn ručica za nameštaj, kuhinje, kupatilo

  • Autorski dizajn lustera, lampi, zvekira, čiviluka

  • Autorski dizajn kućnog broja, potpisa na vratima

  • Autorski dizajn nosača polica, kuhinjskih kukica, podmetača

  • Štampu specijalnih elemenata enterijera - autorska 3D oznaka, etaža i putokaza u objektu i sl.

  • Štampu poklona i promotivnih materijala – prstenja, privezaka, magneta za frižider… 

Ali i za...

  • štampu alata za izvođače kojim lako mogu da postignu efekte koje želite

  • štampu za vaše majstore raznih pomoćnih alata, zamenskih oštećenih delova alata...


Odoo image and text block

Solfins vodič za 3D štampu maketa

Ovaj tekst je deo velikog Solfins vodiča sa svim potrebnim informacijama za 3D štampu maketa u vašem birou.

Pogledaj ceo vodič, traži cene i prezentaciju uživo:

Vodič za 3D štampu maketa >

3D štampa maketa - Veliki arhitektonski, urbanistički i infrastrukturni projekti
Šta treba znati o dimenzijama 3D štampe za arhitektonske makete?