Izrada pribora i alata za stezanje u alatnicama i proizvodnji
3D štampa kao jednostavno i povoljno rešenje koje štedi vreme i novac

Komadi koje je potrebno obraditi iz više operacija i smerova predstavljaju naročit problem jer, pored staranja o koracima obrade i tolerancijama, mora da se vodi računa o tome kako izbeći oštećenje već obrađenih delova komada prilikom stezanja za naredni korak obrade.

Naravno, ključni problem je složena geometrija profilisanih i obrađenih površina koja zahteva jednko ulaganje vremena, alata, rada mašine, kao i za osnovni komad koji treba proizvesti (alternativa su razna dobijanja uz rizik ispadanja komada usled vibracija obrade).

Odoo image and text block

3D štampa kao jedino logično rešenje

Svi ovi problemi jednostavno se prevazilaze primenom 3D štampe koja postaje standardna pomoćna tehnologija u alatnicama i proizvodnim pogonima i u Srbiji.

Tehnologija 3D štampe koja se najčešće primenjuje za proizvodnju alata je FDM/FFF - štampa plastičnim filamentima koja pruža ekstremnu jednostavnost u radu, male operativne troškove i zadovoljavajuću preciznost za ovu vrstu primene.

Šta dobijate 3D štampom alata za stezanje:

  • krut alat "mekih" površina koji neće oštetiti već obrađivane komade

  • alat bez ograničenja u pogledu geometrije (u odnosu na mašinu i na komad)

  • alat koji proizvodite na jeftinoj mašini - oslobađajući svoje skupe mašine za efikasniju proizvodnju

  • jeftin i brzo proizveden alat za stezanje..

Primeri 3D štampanog alata za stezanje

Markforged kompozitni alati

 
 

3D štampa steznog alata za CNC obradu

Onyx + Kevlarska vlakna

Ovaj komad izrađen u poliamidu sa ispunom od seckanih karbonskih vlakana (Onyx) dodatno je armiran kontinuiranim kevlarskim vlaknima. Ova opcija, 3D štampe kompozita, dostupna je na naprednoj verziji Markforged štampača:

Markforged Mark Two >

 
 

3D štampa "klema"

Onyx (crna) + poliamid (bela)

Primer alata za stezanje koji je štampan na Markforged uređaju u dva materijala: čist poliamid (fleksibilni deo) i poliamid sa ispunom od seckanog karbona (kruti deo sa integrisanim "lastinim repom" za lako montiranje na standardnu šinu i jednostavnu zamenu profila kleme za različite komade).

Odoo - Sample 1 for three columns

Modularne stege

Definišite standardne delove alata i izmenjive delove alata za modularni stezni alat koji ćete brzo prilagoditi svakoj novoj potrebi.

Odoo - Sample 2 for three columns

Prilagođavanje standardnih alata

Lako napravite dodatak vašim standardnim alatima i priborima da postignete željeni ugao fiksiranja komada.

Odoo - Sample 3 for three columns

Stezne glave za CNC mašine

Prilagodite vaše mašine svakom pojedinačnom poslu i alatu brzom i povoljnom štampom čak i najkompleksnije geometrije visokih mehaničkih karakteristika i otpornosti na hemijske uticaje.

Preduslovi za 3D štampu steznog alata

Tehnologije koje vas održavaju konkurentnim

Odoo - Sample 1 for three columns

3D model

3D štampaču zadatak dajemo u vidu 3D modela koji treba da izradi. Taj model najlakše dobijamo iz 3D modela samog komada koji treba da proizvedemo kako bismo sa par klikova dobili savršen "negativ" za stezni alat.

Najčešći 3D softver u mašinskoj industriji Srbije jeste SolidWorks 3D CAD - jednostavan za korišćenje, brzo se uči, pogodan za sve od osnovnih delova do kompleksnih sklopova, od klasičnih mašinskih komada do limova...

SolidWorks 3D CAD >

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampač

Mašina koja traži najmanje posebnih uslova u pogledu obuke zaposlenih, prostora koji zauzima, napajanja, bezbednosnih procedura...

Istovremeno i mašina koja će pored izrade alata i pribora koristiti i za brzu i jeftinu proizvodnju prototipova, funkcionalnih prototipova, rezervnih delova za vaše mašine i alate, itd.

Glavna preporuka jeste da uzmete pouzdanu mašinu da ne morate kasnije da se bavite stalnom brigom zbog slabijeg hardvera već da se posvetite svom poslu dok štampač bez problema obavlja svoj...

Markforged Onyx One >

Odoo - Sample 3 for three columns

Kvalitetan materijal za 3D štampu

Plastične mase koje se koriste u FDM/FFF tehnologiji 3D štampe uglavnom su plastike kojima je lako manipulisati u procesu ekstrudiranja i stapanja slojeva - PLA i ABS. Međutim, za ozbiljniji rad želimo materijal koji ima bolje mehaničke karakteristike i manje ograničenja (mogu da se štampaju precizniji detalji i tanji preseci). Pored toga, važno je i da materijal bude otporan na hemijske uticaje fluida koji se koriste na mašinama. Zato je preporuka Markforged Onyx - poliamid sa karbonom..

Markforged Onyx >

Markforged resursi za učenje o 3D štampi
Markforged Learn i Solfins sajt