Popravka 3D štampača - Dijagnostika i otklanjanje problema smicanja slojeva štampe
Solfins servis 3D štampača sa FDM tehnologijom štampe

Zanimljiv primer iz prakse 3D štampe u Srbiji koji pokazuje jednostavnost i pouzdanost 3D štampača na upravo suprotnom primeru: kvar sa jasnim simptomima i greškama u radu. 

Zašto vam pokazujemo da se 3D štampači uopšte kvare? Zato što su to mašine koje, bar ponekad, takođe traže da ih podmažete, dotegnete, zamenite potrošene delove... 

Koliko je to - ponekad? Za korisnike koji štampaju ređe, to će biti na par godina. Za korisnike koji "ne gase" svoje 3D štampače, to bi trebalo da se radi na 1.000 sati, ali, i ako ne stižete time da se bavite pa dođe i do potpunog otkazivanja, tu je jeftina i brza popravka koja vam neće praviti dalje zastoje u radu...

10 meseci rada 3D štampača

Korisnik štampača je nabavio FDM štampač bez ikakvog prethodnog iskustva i bez ideje i obezbeđenog konkretnog posla za primenu. Nakon dva meseca test-štampe obezbedio je prvi posao i za mesec dana otplatio mašinu.

1.500+ sati štampe i potrošeno 25+ kilograma materijala

Poslovi su se ređali i u narednih pola godine 3D štampač je ekploatisan u preko 1.000 sati rada bez ikakvog održavanju osim ubacivanja novog materijala za štampu.

Uređaj pod garancijom

S obzirom da je uređaj kupljen u Solfinsu, uz prateću tehničku podršku i servis u garantnom roku, kada se pojavio kvar, isti je prijavljen i rešen u roku od nekoliko sati.

Kad mašina počne da štuca...

Odoo CMS - a big picture

Simptom 1 (gore levo)

Veliko "ofsetovanje" - smicanje sloja štampe i nastavak štampe dela bez adekvatne podrške.

Simptom 2 (gore u sredini)

Blago "ofsetovanje" - što ukazuje da kvar nije konstanta te da "miriše" na elektroniku.

Simptom 3 (gore desno)

Blago "ofsetovanje" sa namernim prekidom štampe, nakon čega je kontaktiran Solfins servis.

Karakteristični simptomi i potencijalni uzroci problema

Odoo CMS - a big picture

Štampač je počeo da "ofsetuje" delove, to jest, u jednom trenutku počeo je da "smiče" slojeve štampe. Ova greška može da se desi u jednom sloju (kao na slici iznad), ili u više slojeva na istoj štampi. Takođe, greška može biti jedva vidljiva, ali ipak dovoljna da poremeti stabilnost konstrukcije i da poremeti naredne slojeve dovoljno da komad ne izađe savršen kao i obično, a može biti i sasvim očigledna kao na komadu iznad.

Vođice glave štampača

S obzirom da je štampač iz ovog primera za 10 meseci bez problema štampao preko 1500 radnih sati sa više desetina kilograma potrošenog materijala i to sve na kabastijim delovima, može se desiti da se potroši ulje kojim su podmazane vođice i da dolazi do slabijeg ili oštrijeg zaglavljivanja. Iako u tom slučaju problem ne bi bio ovako ekstreman, i ne bi se pojavio tako naglo, opet je u okviru servisiranja rađeno i podmazivanje uređaja.

Labava radna površina

Blaže probleme može izazvati i greška na radnoj ploči koja je intezivno korišćena u kraćem ili dužem vremenskom periodu pa prosto treba prekontrolisati da li stoji čvrsto na predviđenom mestu, da li "šeta" ili "klacka". Ukoliko primetite da su popustili vijci koji je drže na mestu prosto ih treba dotegnuti kako ne bi došlo do "ofsetovanja" slojeva štampe. I ovo je "kvar" koji može da se desi posle hiljadu sati štampe, ali opet ne bi bio ovoliko očit.

Otkazivanje elektronskih komponenti

Kada se problem pojavi na štampaču koji je mesecima ili godinama besprekorno radio, i bez prethodnih simptoma "štucanja", ali sa simptomima koji deluju ekstremnije kao što je na primeru iznad, onda nam je uglavnom jasno da je problem u elektronoci, odnosno da je verovatno došlo do mehaničkog kvara neke od komponenti. Krivac je najčešće onaj koji se vidi pored oštećenog dela na fotografiji iznad..

Krivac: oštećeni pinovi kabla

Odoo CMS - a big picture

Primarni koraci servisa

Prijava kvara na uređaju iskorišćena je kao dobra prilika da se uređaj dotegne i osveži:

  • podmazivanje vođica i mehaničkih delova mašine

  • čišćenje filtera

  • pregled i dotezanje radne površine


Rešenje problema

Divna stvar kod kvalitetnih mašina jeste jednostavna dijagnoza, predvidljivo ponašanje uređaja, pa i predvidljiva pojava problema:

  • oštećeni pinovi kabla (na fotografiji iznad)

  • zamena kabla 5 minuta posla

  • nosite štampač i nastavljate da radite..

Troškovi servisa i održavanja

Solfins radi servis za uređaje iz naše ponude jer smo i mašine za prodaju birali prema kvalitetu, jednostavnosti korišćenja i održavanja, i malim troškovima servisa. U garancije i godišnje pakete obuke i održavanja, uključene su i usluge Solfins servisa. Uz dodatnu podršku proizvođača i naših partnera, zamenski delovi se dobijaju po povoljnoj ceni ili, u ovom slučaju, besplatno, tako da je za otklanjanje kvara potrošeno:

  • 2-3 neuspele štampe pre javljanja Solfins servisu

  • pola sata vremena za servisiranje, čišćenje, podmazivanje, dotezanje

  • 0 dinara.

Prva test štampa nakon popravke:

Odoo CMS - a big picture

Slika iznad:

Visina slovnih znakova i brojeva na slici iznad je oko 4-5mm - test preciznosti i pouzdanosti nakon servisa uspešno završen!

Primer: Servisna uputstva i rezervni delovi za 3D štampač

Odoo CMS - a big picture

Kad popuste originalne ručkice-držači za radnu površinu 3D štampača...

 Kada imate 3D štampač renomiranog proizvođača koji obezbeđuje odličnu korisničku podršku, i uz to i lokalnu tehničku podršku koja je zadužena za dijagnostiku, komunikaciju, prevod, onda je i zamena rezervih delova više nego jednostavna. Na fotografiji iznad je primer gde su malo popustile ručkice koje drže radnu površinu štampača (crni delovi), i na istom štampaču su proizvedeni novi rezervni delovi za zamenu originalnih ručki (plavo-žuti):

  • lokalna tehnička podrška definiše problem i traži odgovarajuće rešenje

  • proizvođač obezbeđuje 3D model, tj. G-kod, za štampu rezervnog dela

  • lokalna tehnička podrška prosleđuje dokumentaciju korisniku, uz propratne savete i preporuke (i prevod kada je potrebno)

  • lokalna tehnička podrška, ili korisnik sam, naprave i montiraju novi zamenski deo

  • 3D štampač je sređen i može da nastavi da radi bez greške...

Preporuke za održavanje 3D štampača

preporuka 1: Redovno štampajte

Preporuke za dug vek 3D štampača više se svode na nekoliko "ne radite" nego na ono što ipak treba ponekad da uradite:


Tražite pouzdano rešenje za 3D štampu?

Sa obukom, tehničkom podrškom i profesionalnim servisom?

3D štampa transparentnih materijala za prototipove proizvoda od stakla i plastike
Jeftini prototipovi ambalaže, svetlosnih grupa automobila, rasvete..