Razvoj i proizvodnja kućišta proizvoda, konektora za elektroniku, tehniku i uređaje
Kada je 3D štampa konkurentna tradicionalnom brizganju?

Rastući trend upotrebe IoT uređaja i ostale elektronike, od fiskalnih kasa do POS terminala, predstavlja odličnu šansu za biznis jer omogućava stvaranje dodatne vrednosti proizvoda bez visokih ulaganja u razvojne i proizvodne procese, logistiku i druge probleme vezane za proizvode gde se postiže daleko manji profit po jedinici vremena, mase ili komada iz serije.

Međutim, dok je razvoj same elektronike relativno jednostavno uraditi "in-house", da bi ona mogla biti isporučena kupcu potrebno je upakovati je u odgovarajuće kućište. Tu nastaju dva problema:

1. problem - za vrhunski proizvod paralelno treba razviti elektroniku ali i kućište (umesto biranja približnog tipskog kućišta koje ne predstavlja vaš originalni proizvod, ima obično nepotrebno veliku zapreminu, itd) - ovaj problem rešava se softverskom platformom koja integriše alate za PCB, modelovanje, kabliranje - SolidWorks platforma >

2. problem - cena alata za brizganje plastike je visoka i najčešće neisplativa za male i srednje serije, te komponenta koja donosi najmanje vrednosti za vaš proizvod učestvuje sa visokim troškovima u konačnoj ceni vašeg proizvoda - ovaj problem rešava se 3D štampom originalnog kućišta po meri vašeg proizvoda...

3D štampa rešava ove probleme, veoma fleksibilno, ali i mnoge koji će se tek pojaviti:

Inicijalna faza

Štampajte prototipove ali i komade za prezentacije i sajmove - ostvarite prodaju pomoću fizičkog proizvoda pre velikih investicija u proizvodnju!

Prve isporuke

3D štampa može racionalno da zameni klasičnu proizvodnju za male i srednje serije - naravno, ako se koriste profesionalne mašine i alati u potrebnom kvalitetu

Optimizacija proizvoda

Čim dobijete prve povratne informacije sa tržišta možete unaprediti proizvod - i prilagoditi kućište novim zahtevima (veća baterija, dodatna kamera, itd). sa 3D štampom ovo neće zahtevati novu investiciju u alate za brizganje kućišta

Naravno, ovde se prednosti korišćenja 3D štampe ne završavaju. Na primer, nekada će biti najbolje rešenje da se koriste postojeća kućišta koja mogu da se nabave gotova na tržšitu ali da štampate samo unutrašnju vezu koja će vaše komponente držati na mestu uz jednostavno uklapanje i čvrsto fiksiranje. 

 Odoo CMS - a big picture

3D model iznad štampan na MJP 2500 3D štampaču u Solfinsu:

 
 

Pre skupe usluge proizvodnje alata za brizganje

- budite sigurni 100% u svoj dizajn!

MJP 2500 3D štampači »

Traži uslugu štampe kućišta za elektroniku

Usput se raspitaj i za nabavku 3D štampača!

Solfins preporuka - Markforged 3D štampa

Povoljna mašina, odličan materijal, izuzetna preciznost

Detalji Markforged 3D štampe kućišta proizvoda iz Solfins galerije

 
 
 
 
 
 

Markforged 3D štampa koristi osnovnu FDM tehnologiju 3D štampe iz filamenata, ali, zahvaljujući kombinaciji odličnog hardvera, materijala i softvera, postiže rezultate kvaliteta koji su nezamislivi na drugim štampačima ovog cenovnog ranga. Saznaj više o Markforged 3D štampačima >

Solfins primer iz prakse

3D štampa mini-serije kućišta za LED lampe za prezentaciju domaće firme na sajmovima u inostranstvu:

  • izrada kompletnog prototipa kućišta u Solfinsu

  • kućište sklopljeno u funkcionalni proizvod

  • proizvod prezentovan na sajmovima

  • tek po sklopljenom poslu investira se u izradu alata za brizganje i veliku serijsku proizvodnju...

Napomena: kućište rađeno na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500 >

Odoo text and image block

Kada se primenjuje 3D štampa kućišta uređaja i elektronike?

3D štampa je u serijskoj proizvodnji konkurentna standardnim tehnologijama (livenje metala, brizganje plastike i sl) obično onda kada se rade manje serije ili komadi koji ne mogu da se proizvedu tradicionalnim metodama zbog ograničenja u smislu tehnologičnosti.

Na primer, ako bi se radila personalizacija kućišta (npr izmene u geometriji, ornamentima, potpisi na kućištu), brza isporuka različitih varijanti i prilagođavanje željama korisnika (npr. u smislu povećanja kapaciteta kućišta za nekog kupca), ili drugi detalji koji mogu da se naplate kupcima kao dodatna vrednost, onda može da se razmišlja o 3D štampi za kompletnu proizvodnju, jer u tom slučaju tradicionalne tehnologije nisu racionalne za korišćenje. 

Još jedan je primer jeste ako želite da proizvedete kućište koje ne postoji na tržištu i nije ga moguće napraviti standardnim tehnologijama - na primer, ceo zid kućišta urađen je kao toplotni izmenjivač sa integrisanim kanalima za hlađenje u samom zidu i sl.

Isto tako, ako želite da napravite prenosno kućište za ekstremnije uslove, sa većom otpornošću na temperature ili udare (npr. za planinare, ekstremne sportiste), onda 3D štampa opet lako može biti u prednosti ako koristite 3D štampu kompozita i sl. 

Ipak, u praksi je najčešća upotreba za direktnu proizvodnju 3D štampom kada radimo manje serije po povoljnijoj ceni nego da pristupamo izradi alata i brizganju plastike.


Solfins primer iz prakse

3D štampa solarnog-punjača - maske za mobilni telefon:

  • izrada serije varijanti prototipa maske u Solfinsu

  • maska montirana direktno na mobilnom telefonu 

  • testirana uklopivost elektronike i mereno prolazno vreme montaže proizvoda

  • potvrđena geometrija dostavljena proizvođaču za serijsku proizvodnju obradom aluminijuma...

Napomena: maska je takođe rađena na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500 >

Odoo text and image block

U svakom sličaju, 3D štampa se standardno koristi za izradu prototipova u procesu koji izgleda otprilike ovako: 

  • dizajnirate kućište 

  • štampate prototip 

  • uverite se da je geometrija dobra, da se sve dobro uklapa, da staje sve što treba da stane

  • testirate da li je geometrija praktična za proizvodnju - izmerite prolazno vreme montiranja komponenti u realan prototip, proverite dostupnost svih delova unutrašnjosti kućišta i lak pristup alatu za montiranje komponenti (za zavrtnje, lemljenje, itd)

  • uverite se da ste obezbedili optimalno hlađenje kućišta kada montirate elektroniku i testirate proizvod direktno u radu

  • šaljete vaš potvrđeni 3D model da se napravi kalup za brizganje plastike u velikim serijama... 

Veća serijska proizvodnja 3D štampom imala bi smisla ukoliko se radi neki deo u kućištu koji se ne vidi* - npr nosač ploče, kulera, konektora, i onda, zavisno od serije, možete da radite sa jednim, pet ili dvadeset štampača, jer svaki od njih istovremeno može da štampa po 10-20-50 delova, zavisno od dimenzija dela i dimenzija radne površine štampača. Pored toga, svaki štampač istovremeno može da štampa po više različitih delova za svaki novi proizvod ili pod-seriju.

(*Cena 3D štampača koji proizvode funkcionalne delove dobrih mehaničkih karakteristika dramatično se razlikuje zavisno od toga da li su delovi i zadovoljavajućih vizuelnih karakteristika istih ili približnih izgledu brizgane plastike, ili su to delovi za koje naročit izgled površina nije važan. Znamo za primere takve serijske štampe u autoindustriji gde sa 20 uređaja firma isporučuje delove proizvođaču automobila koji se ugrađuju u vrata auta kao deo mehanizma za podizanje prozora, ili, primer gde je firma sa 50 štampača autoindustriji isporučivala vođice za kabliranje u proizvodnji.)

Solfins primer iz prakse

Markforged je možda jedini jeftini FDM 3D štampač koji može da isporuči sve što je potrebno za direktnu proizvodnju kućišta za elektroniku:

  • kvalitetan materijal - poliamid sa karbonskom ispunom za visokootporna kućišta

  • visoka preciznost - za otvore za hlađenje, za ulegnuća za naleganje lemova štampanih ploča

  • odnos cene i kvaliteta - u ceni najpristupačnijih štampača na tržištu Markforged isporučuje neuporediv kvalitet proizvedenih komada

Solfins primer štampe kućišta za elektroniku iz naše prakse pogledajte i na videu pored...

Markforged Desktop >

 
 

Zaključak

Štampajte sami ili uslužno

U Srbiji jesu dostupni svi 3D štampači kojih ima bilo gde u svetu. Na primer, Solfins je zastupnik kompanija 3D SystemsMarkforgedFormlabsSindoh i time je praktično pokrivena celokupna paleta svih dimenzija i tehnologija 3D štampe koje postoje u svetu. 

Za koju tehnologiju, ili koji model 3D štampača da se odlučite, ili možda za više različitih, zavisi prvenstveno od glavnog proizvoda, to jest, primarne namene za koju se obračunava i povrat investicije (ROI). U svakom slučaju, za nabavke i instalaciju Farme 3D štampača, Solfins konsultanti i aplikativni inženjeri stoje na raspolaganju, kao i kontakti dobavljača za obezbeđivanje najbolje ponude i podrške.

Solfins primer iz prakse

3D štampa funkcionalnog prototipa solarne maske za telefon na Markforged štampaču u Solfinsu.
Iako FDM 3D štampa standardno nije tehnologija koja se koristi za kompleksnu geometriju sa mnogo sitnih detalja, Markforged to može da uradi dovoljno dobro da se uradi inicijalno geometrijsko pa i funkcionalno testiranje proizvoda. 

Markforged Desktop >

 
 

3D štampa konektora, rednih stezaljki, priključnih blokova, sklopki...

Odoo CMS - a big picture

Nemate model i ne umete da ga napravite u softveru?

Na internetu ćete pronaći bezbroj beplatnih modela svega što vam je potrebno da štampate direktno ili uz neke izmene. Naravno, možete tražiti i uslugu projektovanja i razvoja proizvoda u Solfinsu >

Solfins preporuka - Figure 4 Standalone

industrijski kvalitet štampe sa 13 materijala jednom u desktop uređaju

Odoo image and text block

1 štampač, 10+ materijala, 500+ delova mesečno

Iskustvo sa industrijskih SLA mašina od preko 200k i dimenzija do 1,5 metar preneto u kompaktan uređaj povoljne cene. 

Figure 4 Standalone >

3D štampa prototipova u punom koloru

Odoo CMS - a big picture

3D štampa u boji

Color-Jet Printing je tehnologija štampe u CMY ili CMYK paleti boja koju je razvila kompanija 3D Systems za direktnu proizvodnju vernih prototipova do poslednjeg detalja, uključujući kolorit, za brzo dobijanje izložbenih primeraka za marketing, fotografisanje, istraživanje tržišta, sajmove, web prezentacije, itd.

3D Systems CJP >

Traži informacije i ponudu za 3D štampače!

Nabavi mašinu i sam proizvodi prototipove i serije..

SolidWorks platforma za razvoj elektronike i IoT uređaja

integracija svih potrebnih softverskih alata 

Odoo - Sample 2 for three columns

SolidWorks Electrical

2D i 3D elektrošemiranje, informacije za nabavku, proizvodnju, kompletiranje vizuelizacije i dokumentacije celog proizvoda

SolidWorks Electrical >

Odoo - Sample 3 for three columns

SolidWorks 3D CAD

Modelovanje kućišta za elektroniku, konektora, sklopova, provera funkcionalnosti, provera toplotnih uticaja, provera mehaničkih karakteristika kućišta, itd.

SolidWorks 3D CAD >

Odoo - Sample 3 for three columns

3DEXPERIENCE Platforma

Možda najdragocenije rešenje za sve startape i firme koje su fokusirane na razvoj novih proizvoda i varijanti - 3DEXPERIENCE platforma koja okuplja timove svih profila, obezbeđuje im prostor za zajednički rad, sakupljanje i evaluaciju ideja, postavku i upravljanje kanalima komunikacije i projektima, ali integriše i sve inženjerske alate za projektovanje, simulacije, tehnologiju - zaboravite print screen-ove, mejlove, chatove, paintove..

3DEXPERIENCE >

Odoo image and text block

SolidWorks simulacije

SolidWorks obuhvata nekoliko dodatnih rešenja koja štede vreme i budžet u razvoju novih proizvoda kompletnom paletom svih potrebnih simulacija:

Mehaničke karakteristike proizvoda

Testirajte uklapanja, otpornost na lom i habanje svakog elementa proizvoda, testirajte otpornost uređaja na padove

SolidWorks Simulation >

Simulacije fluida

Proverite hlađenje uređaja, optimizujte kućište, komponente i njihovu arhitekturu tako da obezbedite optimalne uslove za nesmetan rad proizvoda..

SolidWorks Flow Simulation >

Simulacije brizganja

Ako proizvodite velike serije za koje je potrebno brizganje, možete smanjiti rizike grešaka u alatu simuliranjem procesa brizganja i dodatnom optimizacijom proizvoda.

SolidWorks Plastics >

Napomena: Simulacije možete naručiti i kao uslugu Solfins inženjeringa >

 
 

SolidWorks PDM - upravljanje dokumentacijom i praćenje izmena

SolidWorks Manage - kompletno rešenje za upravljanje poslovanjem

3DExperience platforma za razvoj proizvoda i komunikaciju na projektima

Odoo image and text block

Okruženje za rad u 21. veku

razmena 3D fajlova između svih učesnika na projektu

chat aplikacije direktno na platformi

jednostavno unošenje skica i napomena na 3D modele i praćenje izmena

na raspolaganju svi alati za efikasno 3D modelovanje i analizu proizvoda

sve dostupno sa bilo kog uređaja - računar, tablet, telefon..

3DEXPERIENCE >

Segmentiranje elemenata i sastavljanje prototipa u 3D štampi
Veći i jači štampani prototipovi i proizvodi