Validacija i sertifikacija 3D štampanih proizvoda u medicini, energetici, avio i odbrambenoj industriji
Kako obezbediti sertifikate za 3D štampane proizvode u strogo regulisanim industrijskim granama?

Brojne industrijske grane precizno definišu kvalitet proizvoda, zahtevane standarde, načine testiranja, kontrolu kvaliteta, sertifikacione procese, itd. Za tradicionalne načine prooizvodnje ovo se obavlja, manje-više, po ustaljenim pravilima bez naročitih iznenađenja.

Međutim, za kompanije koje su posvećene razvoju i proizvodnji u ovim oblastima, sa specifičnim proizvodima u pogledu namene, zahtevanog kvaliteta i tipova sertifikacije, strogo regulisano okruženje može biti ograničenje za implementaciju aditivnih tehnologija, odnosno 3D štampe.

U stvarnosti, naročitih prepreka nema da se iskoristi potencijal 3D štampe da se naprave bolji proizvodi, sa daleko unapređenim karakteristikama (u pogledu mase, brzine proizvodnje, profitabilnosti, itd), uz brzo uvođenje inovacija koje doprinosi konkurentnosti na tržištu.

Još jedna značajna prednost 3D štampe jeste u tome što rešava i problem radne snage, kako u pogledu veština, tako i u pogledu broja angažovanih, dok paralelno rešava probleme u komunikaciji na projektu jer otklanja tačke zastoja koje neminovno postoje:

  • inženjer iz razvoja kontaktira šefa razvoja da od šefa proizvodnje dobije odobrenje za izradu prototipa

  • skupa proizvodna mašina se zaustavlja da napravi alate i prototip, uz angažman tehnologa i operatera da se pripremi G-kod, definiše proces obrade..

  • angažuje se i nabavka da obezbedi tražene materijale za alate i za obradu komada, itd.

Zato je u strogo regulisanim (ali i visokoprofitabilnim) granama industrije, veoma privlačna ideja implementacije 3D štampe u procesima razvoja, prototipovanja i testiranja, i same proizvodnje. 

Kako proizvoditi 3D štampom u strogo regulisanom industrijskom sektoru?

medicina, avio i namenska industrija, energetika

Potreban vam je iskusan partner! Ali treba imati na umu da su aditivne tehnologije relativno mlad koncept proizvodnje (svega nekoliko decenija) i da su najveće znanje i iskustvo koncentrisani upravo kod proizvođača, naročito onih koji paralelno sa razvojem mašina za 3D štampu paralelno rade i usluge 24/7/365 već nekoliko decenija.

Zato prilikom nove investicije i implementacije 3D štampe metala, kompozita, plastike, ključnu vrednost predstavlja obuka i podrška proizvođača, distributera i sertifikovanih aplikativnih inženjera. Uostalom, slično je i sa složenim CNC mašinama gde se produktivnost postiže tek pomoću savremenog CAM softvera uz odgovarajuće postprocesore koje će specijalno za vaše potrebe razviti iskusni profesionalci.

3D Systems partnerska podrška

Protokol implementacije aditivne tehnologije u 4 koraka

3D Systems (SAD), vodeći proizvođač aditivnih tehnologija, naročito prepoznatljiv po mašinama i zaokruženim konceptima za serijsku proizvodnju tehnologijom 3D štampe, pored hardvera i softvera obezbeđuje kompletnu podršku za brzu i efikasnu implementaciju 3D štampe u vaše proizvodne procese.

Ovaj partnerski odnos zasniva se na originalnom protokolu definisanom u četiri koraka:

  • razvoj i kontroling procesa

  • validacija opšteg procesa

  • validacija procesa za specifični proizvod, tip proizvoda, seriju

  • proizvodnja i optimizacija.

Kompletna usluga za partnere obuhvata i instalaciju, obuku, testiranje, vaidaciju i optimizaciju, uspostavljanje procesa i varijacija, saveti i preporuke, ali i uspostavljanje koncepta kvalifikacije i kontrole proizvodnje tehnologijom 3D štampe. 

Ovo skraćuje vaše vreme za implementaciju tehnologije i za nekoliko meseci, čineći da vaša investicija ima daleko kraći ROI, da nema nepotrebnih kikseva, beskonačnih testiranja i sticanja iskustva kroz potrošnju vremena i materijala dok mašina ne postigne makar osnovni nivo produktivnosti.

Preuzmite besplatnu brošuru

How to Bring on Metal AM as a Validated Process for Certified Parts in Highly Regulated Industries

Da saznate više, preporučujemo 3D Systems dokument (A4, 12 stranica, pdf) u kom ćete saznati sve prednosti partnerstva sa 3D Systems kompanijom za implementaciju aditivnih tehnologija u vašoj proizvodnji:

  • proizvodnja visokokvalitetnih štampanih delova od metala sa postojanim kvalitetom uz mogućnost jednostavne sertifikacije

  • nove funkcionalnosti, novi nivo produktivnosti i inovativnosti za vaše aplikacije

  • superiorni delovi u odnosu na konkurentne proizvode

  • smanjenje mase bez gubitka na ostalim karakteristikama...

Dokument "How to Bring on Metal AM as a Validated Process for Certified Parts in Highly Regulated Industries (EXECUTIVE BRIEF)" možete preuzeti kroz formu na dnu stranice posvećene DMP tehnologiji 3D štampe metala proizvođača 3D Systems na linku ovde >

CNC obrada ili 3D štampa (Webinar)
Uporedni pregled dve tehnologije proizvodnje