Polovne CNC mašine - Saveti za kupovinu
Kako da budete sigurni u svoju investiciju u zaista operativnu i efikasnu CNC mašinu

Mi ne prodajemo CNC mašine - mi ih pokrećemo jednom kada ih kupite. Ali nas često zovu i da pokrenemo mašine koje ne mogu da se pokretnu prosto softverom ili postprocesorom, da pokrenemo mašine koje niko u datom trenutku i ne može da pokrene jer nisu kompletne i spremne za rad. U tom slučaju svi gubimo - vi koji ste nabavili neupotrebljivu mašinu, i mi koji vam nismo pružili svoje usluge.. 

Kupujete novu mašinu? Proverite da li ima sve što je potrebno da radi kako treba!

Ili ste već kupili 100% proverenu mašinu kojoj nedostaje samo CAM softver?

Tražite postprocesor? Isporučili smo postprocesore za desetine CNC mašina!

Prednosti kupovine polovnih CNC mašina

Odoo - Sample 1 for three columns

Cena

Naravno, kao i kod auta, cena pada s godinama, a kvalitet i vaše korisničko iskustvo zavisiće i od prethodnih korisnika, održavanja, "opreme"..

Ali vodite računa - kao i kod auta, cena održavanja polovnih mašina nije ista za sve, i često se zapravo samo povećava tokom vremena.

Odoo - Sample 2 for three columns

Dostupne informacije

Polovnu mašinu koja je već prošla svoju "kilometražu" na tržištu, možete dobro analizirati prema iskustvima korisnika dostupnim na internetu - na forumima, portalima proizvođača i distributera, društvenim mrežama..

(čak i ako ne znate jezik, savremeni pretraživači omogućavaju vam da prevedete bilo koju internet stranicu na svoj maternji, pa ćete se snaći)

Odoo - Sample 3 for three columns

Specifične informacije

Kako mašine bivaju zaista testirane tek kad se nađu u realnom radnom okruženju kupovinom polovne možete saznati ono što nije pisalo u prospektima - da ima bag na takvim i takvim delovima, da on može tako i tako da se zaobiđe, da joj ne prija kad radi operacije u jednom redosledu ali da se to rešava tako i tako..

Kako vam Solfins može pomoći pri kupovini CNC mašina

Zaista svakodnevno dobijamo upite da pokrenemo neku CNC mašinu koja je nabavljena "povoljno", uvežena u Srbiju, postavljena na mesto, i sada joj nedostaju još "samo neke sitnice" da bude puštena u rad. Te "sitnice" često nisu baš "sitnice" i zato smo pripremili informacije na ovoj stranici kako biste izbegli veće probleme sa nabavkom polovnih CNC mašina i vezali svoj novac za nešto što vam neće lako ni vratiti uloženo, a kamoli napraviti profit.

Ali ipak, na samom početku moramo da podvučemo više puta - ovaj teksti nije nikakva reklama za kupovinu novih mašina, plašenje kupaca polovnih CNC mašina i sl, nego prosto je i naš interes da u Srbiji bude što više OPERATIVNIH kvalitetnih savremenih CNC mašina gde možemo dalje da sarađujemo sa vama. Zato ovim tekstom želimo da vam pomognemo da što pre dođete do odlične CNC mašine kojoj nedostaju još samo Solfins softveri i postprocesori da bi ona "poletela"!

Odoo CMS - a big picture

Polovne CNC mašine - Prilika i izvor potencijalnih problema

CNC mašine ušle su u široku upotrebu krajem 20. i početkom 21. veka, nakon što su decenijama bile dostupne samo korisnicima u velikim kompanijama. Danas, kada su druga, pa i treća generacija "pravih" CNC mašina ostvarile svoj povrat investicije (ROI) i donele profit inicijalnim kupcima, one se pojavljuju na tržištu kao polovne mašine.

Izbor je svake godine sve veći, pa to više nisu samo 3-osne, 4-osne ili 5-osne CNC glodalice i strugovi, već i savremeni višeosni erozimati sa žicom, pa i takozvani "automati" - kombinovane i Swiss-Type mašine koje mogu u potpunosti da automatizuju obradu komada sinhronizacijom više vretena, alata i pozicija komada.

Ovakav, sve veći izbor polovnih CNC mašina (naročito u Evropi i SAD) predstavlja priliku da i mala i srednja preduzeća, dođu do naprednijih tehnologija mašinske obrade po relativno povoljnim cenama. Međutim, tu se kriju i veliki rizici, ne toliko u samim mašinama (takoreći - u "hardveru"), koliko u pratećoj opremi koja može da napravi dovoljno problema da mašina bude neupotrebljiva.

Odoo image and text block

NAJVEĆA PREPREKA ZA USPEŠNU KUPOVINU POLOVNIH CNC MAŠINA

Zvučaće neobično, ali suštinski - uzrok promašenih investicija u mašine leži u investitorima - kupcima polovnih CNC mašina, jer često ne sagledaju širu sliku, pa na kraju liče na kupca koji čeka da cena Mercedesa S klase padne na pet hiljada evra, a onda se jedva krpi za registraciju, tehničke, održavanja, itd.

Naravno, scenarija je beskonačno, ali ovo je otprilike jedan sasvim uobičajen: Videli ste mašinu početkom ovog veka na nekom velikom sajmu, ili kod prvog velikog poslovnog partnera dok ste još bili na počecima svog biznisa, i ostala vam je urezana u sećanje kao nešto što ćete jednog dana imati u svojoj proizvodnji!

Godine su prošle, to je i dalje ozbiljna mašina, njena cena je značajno pala, a vaš biznis je dovoljno porastao da sada imate mogućnosti i da je kupite, i da platite sve prateće troškove da stigne pod vaš krov iz inostranstva, a negde maglovito računate da treba i "nešto malo" eventualno da se doda za softver, upravljanje i te "sitnice"..

I tu kreću prvi prvi ozbiljni problemi, jer ubrzo shvatate da sve to što je još potrebno ume da košta nekad i kao cela mašina, ili u najmanju ruku da predstavlja prevelik nepredviđen trošak na koji niste računali (mada bi svaki kupac auta s motorom od 4 hiljade kubika ipak trebalo da se raspita i o ceni registracije, i o potrošnji auta).

Posledica ovoga je da u Srbiji imamo desetine "na papiru" odličnih CNC mašina kojima nedostaje jedna takva "sitnica" i ako kupac u prvih nekoliko meseci ne nađe rešenje posle radije zaboravi mašinu negde u kraj radionice da ga ne podseća na promašenu investiciju. Neoperativna mašina je vezan novac, a dodatno vreme koje treba da utrošite za nju je potrošeni resurs.

"Manji" problemi polovnih CNC mašina

Prodavac je staru CNC mašinu koju prodaje obično već isključio iz svojih procesa - sklonio ju je u stranu da napravi prostor za nove mašine, premestio na drugu lokaciju dok traje prodaja, ponekad čak sa nje i uzeo neke komponente koje su išle uz novu mašinu standardno ili kao dodatni paket, itd. 

Odoo - Sample 1 for three columns

Elektronika

Iako je ovo deo upravljanja, nekada prosti hardverski problemi umeju da naprave nepredviđen trošak. Imali smo slučajeva gde nova memorija (a pričamo o običnom HDD-u) mora da se kupi direktno od proizvođača (a pričamo o identičnom običnom HDD-u iz prve radnje u komšiluku) po ceni koja je 2-3 puta skuplja (ne računajući troškove transporta, uvoza, carine).

Nekad će nedostajati dugme, nekad dodatak za dodatne ose koje prodavac ionako nije koristio (a "znao" je da može pa je tako i reklamirao mašinu, itd). 

Odoo - Sample 2 for three columns

Upravljanje

Nije redak slučaj da mašina "ima upravljanje" koje zapravo - nema. Kutija je tu, njen softver je tu, ali upravljanje može biti neupotrebljivo za savremene CAM softvere na kojima radite programiranje CNC mašina (prosto novi programi su veći i kompleksniji jer nalaze najbolje režime obrade prema raspoloživim alatima i putanje nisu uvek konvencionalne).

Tako kupite 5-osnu mašinu koja zapravo može da se koristi samo kao 3-osna, a za punu funkcionalnost vam treba i novo upravljanje. Viđali smo slučajeve kada je novo upravljanje približno jednako nabavnoj ceni mašine, što investiciju pretvara u razočarenje, ili pak pravu noćnu moru. 

Odoo - Sample 3 for three columns

Postprocesor

Iz ugla Solfinsa ovo i nije neki problem jer rutinski radimo postprocesore za sve tipove CNC mašina da mogu da komuniciraju sa CNC softverima za programiranje iz naše ponude, ali po upitima vidimo da ume da bude problem.

Kupci polovnih CNC mašina često provedu nedelje da nađu postprocesor za svoju mašinu i njeno upravljanje negde na internetu (naravno da je bilo i slučajeva slučajnog preuzimanja malware-a jer tamo neko ZNA da ćete kliknuti download u očajanju i nadi da procesor za vašu CNC mašinu samo čeka da ga preuzmete), pa je ovo još jedan problem, gubljenje vremena i veliki potencijalni rizik. 

Odoo CMS - a big picture

Jasno da sve ovo iskusnijima može zvuči pomalo nategnuto, ali ako negde važe Marfijevi zakoni to je onda situacija kad najmanje želite o njima da razmišljate (jer: hej! konačno kupujem mašinu koju sam dugo sanjao!). Rekosmo, postoji milion scenarija, i kad ih sve predvidite pojaviće se milion i prvi samo u vašem slučaju (ali bar neke osnovne probleme predvidite i planirajte investiciju u skladu sa njima).

Hardverski problemi same mašine su obično ređi, ali ni za njih ne možete da saznate dok mašina nije operativna. Bilo je par slučajeva kada je mašina verovatno bila prodavana jer je služila kod prodavca za određene delove na kojima je iz bilo kog razloga počela da pravi škart (npr. desilo se neko "zakucavanje" pa i posle servisa više nikad nije bila u "vinklu" za maksimalne tolerancije u nekim detaljima), a vi ovakve detalje ne možete da znate dok ne naletite na slične delove.

Nekad u decenijskom radu mašine može da se desi da je primećeno da deo "beži" kad glava ode u krajnje pozicije pa joj je smanjen hod da radi u okviru svojih mogućnosti, ili neke delove preciznije radi sa određenim ofsetom iz bilo kog razloga.. Prodavac je sva ta saznanja već skupo platio i sigurno vam ih neće prodati jeftino - to jest neće vam za male pare dati sve informacije koje je morao da "kupi". 

I sve ovo i dalje ne mora da bude problem.. dok ne postane problem. I sami znate da se ovakve stvari obično saznaju tek kad pogodite dobar posao računajući na tu mašinu da biste tek tad počeli da otkrivate njene tajne. Baš kao i kad mane auta otkrijete tek na putu do mora sa sitnom decom u kolima i spakovanom celom kućom negde kod Velesa. 

Najčešći veliki problem - ili - Kako je zapravo tako moćna CNC mašina dospela ponovo na tržište?

Vraćajući se na sve slučajeve nepredvidivih investicija u polovne CNC mašine koje smo imali priliku da sretnemo, čini nam se da problemi nastaju i zato što se kupci vode logikom - valjala je prodavcu, valjaće i meni. To zaista ne mora da bude tako, i najčešće i nije.

Postoji nekoliko scenarija u kojima je prodavac koristio CNC mašinu na potpuno drugačiji način, u potpuno drugačijim režimima rada koji nemaju nikakve veze sa vašim potrebama.. Ovo su samo tri primera gde nastaje nerazumevanje (a i njih ima milion)..

Odoo - Sample 1 for three columns

Jasan plan za ROI

Ako je vaša željena mašina kao nova koštala 100 ili 200 hiljada, nije malo verovatno da je kupljena za već dogovorene projekte i kao takva kalibrisana, opremljena, i korišćena u unapred poznatom režimu - u kom je sebe otplatila na jednom tako velikom projektu. Posle je možda imala i neke izmene za novi veliki projekat, itd.

To nas vraća na pitanje upravljanja - gde je njeno upravljanje možda bilo u tom trenutku dovoljno, možda je imala nekoliko režima obrade za nekoliko komada i tih par programa je moglo da se uradi ručno i koristi mesecima ili godinama. 

Da li vi imate takve projekte merene u godinama ili svake nedelje, ili svakog meseca radite neki novi komad?

Kako ćete programirati 5-osnu ili kombinovanu mašinu "peške" jednom nedeljno? Da, ima "ljudi koji to rade", ali puta dani, puta projekti, puta komunikacija, to izađe mnogo dana i pauza u godini - čak i da nema sitnih izmena (dovoljno da treba dodati još jednu rupu ili džep, i program mora da se izmeni).. 

Odoo - Sample 2 for three columns

Specifične okolnosti

Ne mora obavezno da znači ni da je neko kupio izuzetnu novu CNC mašinu pre 20 godina zato što je samo ona mogla da mu završi neke poslove u procesima proizvodnje.

Nekad je tu mašinu nabavio u sklopu paketa sa drugim mašinama - pa je dobio povoljniju cenu od proizvođača. Nekada je bio prvi kupac te mašine na svom kontinentu, u svojoj državi, ili u svojoj industrijskoj zoni pa je dobio odlične uslove za mašinu koja mu možda i nije trenutno potrebna "ali kad je već za iste pare što da ne uzme". 

Tu nastaje onaj slučaj kada mašina ima osnovnu kontrolu koja je prvom kupcu odgovarala, a nije dodatno podizala cenu ali ako vi želite istu takvu mašinu zbog njenih maksimalnih mogućnosti - onda vam treba i novo upravljanje. Upariti sve to zajedno na kraju može da uzme zaista dosta vremena.

Ređe se dešava (ali se dešava) da se vreme gubi u traženju rešenja za programiranje i postprocesore, a ispostavi se na kraju da sa upravljanjem nešto nije u redu, hardverski, itd. Prodavac je možda pomenuo da "samo to se nešto zameni", a to "nešto" zapravo ne možete sami da zamenite nego vam trebaju originalni skupi delovi.

Odoo - Sample 3 for three columns

Širi kontekst poslovanja

Možda polovne CNC mašine nemaju baš tako bogatu, živopisnu a misterioznu istoriju kao neko vozilo koje polovno stigne u Srbiju, ali to što nešto dolazi iz "Nemačke" ili "Italije" samo po sebi nije nikakva garancija kvaliteta, održavanja, načina korišćenja. 

Vaša mašina je možda bila kompenzacija između prvog i drugog vlasnika, možda je pre vas neko već prošao ceo pakao da je pusti u rad nakon što ju je "povoljno" nabavio, možda je "ofsetovana" u nekom transportu pa sređivana, možda je korišćena neko vreme i za obuke za nove radnike gde je glava povremeno ritualno zakucavana u sto.. 

Zaista, toliko je slično kao cela priča sa polovnim automobilima da i ovde najčešće važi ono: "Ne želim da znam, lepo je sve oprano, vidi kako je čist - bar to neću morati da radim pa nek tera kako tera dokle tera.."

Video: Kada softver pokaže šta mašina zaista može!

 
 

Na sve ovo dodajte i činjenicu da se decenijama dešavaju spajanja raznih proizvođača gde neke linije starijih mašina prosto ostaju u drugom planu i podrška za njih je istekla pa ste prepušteni internetu da tražite alternative da rešite probleme na mašini. Ako je nekada povoljniji proizvođač danas deo velike moćne kompanije, teško da će ona da se bavi proizvodnjom i servisiranjem upravljanja koja su dovoljna za te osnovne mašine - fokus će biti na novijim moćnijim mašinama. Uputiće vas na trenutno aktuelna upravljanja kao da vam trebaju za lansiranje Spejs šatla.

Odoo image and text block

Razlozi za dodatni oprez

Ista mašina često neće imati istu ulogu kod kupca kakvu je imala kod prodavca!

PRODAVAC:

  • nabavljao je novu mašinu po posebnim uslovima

  • mašina je bila deo većeg mašinskog parka

  • mašina je imala specifičnu ulogu ili specifično mesto u procesu

  • mašina je zamenjena savremenijom mašinom sa istom ulogom ili drugačijom mašinom koja dodatno unapređuje procese proizvodnje

KUPAC:

  • mašina predstavlja najveći dragi kamen u kruni radionice

  • ostale manje i jednostavnije mašine uparuju se prema njenim mogućnostima

  • vredi kao više drugih ili čak kao sve ostale mašine zajedno

  • cela radionica zavisi od njene profitabilnosti

Napomena: Ovo naročito važi za moćnije mašine (5-osne, kombinovane, Swiss-Type, višeosne erozimate sa žicom i sl).


Odoo image and text block

Da li uopšte moguća provera pre kupovine? Realno..

Pored svega ovoga, prodavac je polovnu CNC mašinu obično već isključio iz svojih procesa - sklonio ju je u stranu da napravi prostor za nove mašine, i čak i ako je sve u najboljem redu, Marfi ne spava.

Zaista nije redak slučaj da mašinu nikad niste videli u radu i to je kao i polovan auto na placu - može privremene tablice, ali.. možete da dovedete majstora, ali.. možete da šlepate do majstora, ali.. sve to realno najveći broj ljudi ne radi jer "neće baš mene", a ni prodavci neće biti naročito predusretljivi za takve akcije jednom kad već dođete kod njih (šta god da je prethodno pisalo u oglasu).

Zašto ovo nazivamo većim problemom? Zato što ovde nastaju nesuglasice između očekivanja i realnosti. Jednostavno, kad kupac podrazumeva da je "Nemac" to skupo platio i pazio, koristio najbolje alate, imao fantastičan proces regrutacije i obuke operatera, držao sve pod konac, kupovao samo najskuplje i najbolje, onda je teško "prešaltati" se u realnost u kojoj je mašina npr. kupljena samo zato što je na nekom projektu postojao uslov da se ima i takav tip mašine, pa je prodat rotacioni sto sa nje ili je uzeta jeftinija kontrola da se ubrza povrat investicije u nekom trenutku, ili je izvezena u Tursku nekad pa je čak vraćena za neku manju alatnicu, pa se sad prodaje, itd.

Ništa od svega ovoga ne mora da znači da je mašina loša - prosto se govori o okolnostima u kojima ona ne mora biti odmah operativna, i situacijama koje su zaista dovele do toga da u Srbiji imamo par desetina CNC mašina koje su polovne kupljene, na papiru je sve u redu, ali nisu operativne ili se ne koriste u onom kapacitetu i za one namene za šta su kupljene, nego rade u nekom "osiromašenom" režimu. 

Kako da budete sigurni da će polovna CNC mašina raditi ono što ste zamislili

Ako ste do sada koristili standardne glodalice i strugove, ako ste ručno programirali i niste imali problema sa svim tim, imajte u vidu da 5-osne mašine, kombinovanu obradu glodanjem i struganjem na jednoj mašini, Swiss-type mašine i slično - ne možete da programirate "peške". Možda i možete u nekom projektu koji bi trajao nedeljama ili mesecima intezivnog rada i rezultat bi bio kod koji važi za tu mašinu, te alate i taj jedan komad ili set operacija. 

To nije ono za šta ste kupili takvu mašinu - Kupili ste je da radite komplikovanije proizvode koji donose veći profit i da brže završavate poslove. U režimu samostalnog ili uslužnog "ručnog" programiranja CNC mašina to prosto nije to, i cela investicija gubi dosta na svom smislu.

Odoo image and text block

Šema investicije u CNC mašine

Maksimalno efikasne i profitabilne CNC mašine ne čini njihov hardver, metal, pa ni broj osa, vretena, alata u magazinu. Maksimalno efikasne i profitabilne mašine čini odgovarajući softverski paket koji može da izvuče maksimum iz mašine, da napravi više poslova u kraćem vremenskom intervalu, da sačuva vaš alat da duže traje..

CENA HARDVERA:

  • varira neograničeno prema starosti mašine, tipu mašine, mogućnostima same mašine, radnom prostoru, proizvođaču, itd - zavisno od navedenih faktora mašina košta hiljadu, 10 hiljada, 100 hiljada ili milion..

  • koliko god da je početna investicija u hardver - njegova vrednost pada vremenom i mašina svakim danom košta sve manje.

CENA SOFTVERA:

  • sa softverom je stvar potpuno drugačija - njegova cena je konstanta kroz vreme i varira samo prema potrebnom paketu i dodatnim modulima za svaku mašinu i operacije koje treba da izvršava, jer..

  • za razliku od hardvera, (same mašine), softver se neprekidno unapređuje, optimizuje, dobija nove funkcionalnosti - mašina iz 2000. godine uz sve servise i reparacije ne može opet da košta kao nova, a softver uz godišnje održavanje ima istu vrednost kroz vreme ALI donosi sve veću vrednost kako konkurencija raste, mašine postaju efikasnije, alati bolji, poslovi drugačiji..


VREDNOST SOFTVERA nije samo u tome da pokreće mašinu već u svakodnevnoj fleksibilnosti u radu, znanju koje se akumulira u vašoj firmi, brzini kojom završavate poslove. Dokupljivanje mašina koje treba svakodnevno "ručno" programirate za nove poslove ima svoja ozbiljna ograničenja kako posao raste. Isti nivo efikasnosti možete postići sa manje mašina, na manjem prostoru, sa manje alata, manje operatera koji mogu da rade bez nadzora, sa manje smena i radnih dana - ali samo ako imate odgovarajuće softversko rešenje!

Odoo - Sample 1 for three columns

1. CAM softver

Ne zanima vas deo koji će da stigne u vašu proizvodnju - svaki deo biće isprogramiran na najbrži mogući način, za najkraća ciklusna vremena, u putanjama alata za koje niste ni mogli da pretpostavite da će vam dati bolje komade, željene tolerancije, obrađene površine i ciklusna vremena koja niste mogli ni da sanjate - a sve to uz manje opterećenje alata koji će da vam traje duže!

SolidCAM softver >

Odoo - Sample 2 for three columns

2. CAM moduli

Različite mašine koriste različite module, ili više modula, ili kombinovane module.. Zatim i delovi koje želite da pravite traže određene module CNC obrade - npr za završne površine koje ćete dobiti na mašini bez potrebe da se zatim peskiraju ili poliraju. 

Ovo je važna informacija zato što isti softver može da ima desetostruko veću cenu zavisno od modula koji su vam potrebni - jer neki od tih modula moraju da se razvijaju potpuno nezavisno od ostalih, a opet da rade zajedno u istom CAD/CAM okruženju.

SolidCAM iMachining >

Odoo - Sample 3 for three columns

3. Postprocesori

Sve se rešava, to nije problem, i ako zaista dođete dotle da vam samo nedostaje veza između upravljanja vaše mašine i CAM softvera - rešićemo.

Za najsloženije mašine preporuka je da licenca bude na održavanju kako bismo mogli da koristimo resurse i iskustvo SolidCAM stručnjaka za garantovano uspešnu implementaciju za bilo koju mašinu.

Pronađi postprocesor > 

Odoo image and text block

+ 3D CAD softver

Svaka proizvodnja u nekom trenutku dolazi do tačke kada uviđa da nema previše perspektive u prostom izvršenju prema isporučenim 3D modelima.

Klijenti traže sitne izmene i okreću se onima koji mogu sve da završe sami, bez potrebe da na jednom mestu traže i najjednostavniji inženjering a na drugom mestu proizvodnju.

3D CAD softver je ono što vašu proizvodnju čini pravom adresom za klijente jer mogu na jednom mestu da završe posao (bez da se problemi redizajna i izmena svode na to da ste vi taj koji traži da mu neko treći popravi 3D model).

Šta će vam SolidWorks 3D CAD ako ste proizvodnja?

  • SolidWorks otvara bilo koji CAD format - šta god da vam klijent pošalje vi ćete moći to da vidite, izmerite, procenite posao, izračunate troškove..

  • SolidWorks je poznat po jednostavnosti - svaki korisnik će veoma brzo naučiti da koristi softver u dovoljnoj meri da brzo i tačno unese bilo koju izmenu..

  • SolidWorks je interfejs za SolidCAM - u istom okruženju koristite sve potrebne softverske alate koji su vam potrebni u svakodnevnom radu.

SolidWorks 3D CAD >

Odoo image and text block

+ Implementacija i stručna LOKALNA podrška

Solfins je već deceniju poznat u Srbiji kao stručni tim koji pokreće i pruža tehničku podršku za desetine CNC mašina. 

Zašto je važna LOKALNA podrška?

  • pričamo vašim jezikom - nema nesporazuma i produžene komunikacije

  • dolazimo do vas - imamo auto park od 10 vozila i nema beskonačnih mejlova koji vam ne donose rešenja

  • reagujemo odmah - imamo otvorenu liniju za tehničku podršku telefonom, implementiran sistem za prijavljivanje problema koje rešavama uz ocenu klijenata koja prelazi 99% na godišnjem nivou

  • nalazimo rešenje - vaš problem neće uvek biti nešto što spada u opseg naših usluga i vašeg korisničkog paketa, ali ćemo uvek pokušati da vam bar damo vredne informacije, kontakte, usmerenja kako da problem rešite.

Solfins podrška >

Odoo image and text block

+ Obuka za programiranje CNC mašina

Sa Solfinsom ne morate da brinete o tome ko će da radi na novoj komplikovanoj mašini - obučićemo vas i vaše ljude za pripremu kodova za bilo koji tip mašine! 

Solfins obuke za CNC programiranje:

  • obuke prema tipu mašine i mašinske obrade - struganje, glodanje, kombinovana mašinska obrada, erozimati, Swiss-Type strugovi i kombinovane mašine

  • obuke prema vašim potrebama - standardne obuke u okviru Solfins 3D Akademije ili obuke u vašem prostoru, na vašim mašinama, na vašim delovima, sa vašim alatima

  • resursi za učenje - besplatni online resursi proizvođača softvera, Solfins blog, video materijali, webinari, itd.

  • kontinuirana Solfins edukacija za klijente - seminari, novosti u novim verzijama softvera, sajmovi, itd.

Obuke za CNC programiranje >

Koliko su realni troškovi polovne cnc mašine da radi ono što treba da radi

Odoo image and text block

Naravno da ne možemo da vam kažemo tačno koliko će koštati mašina koju želite ali možemo da nabrojimo potencijalne troškove koje treba da računate u okviru investicije:

  • mašina - cena same mašine 

  • upravljanje - ukoliko 100% nije ispravno i odgovarajuće za ono za šta ste kupili mašinu može da košta i koliko jeftinija mašina

  • alati - cena seta alata koji su potrebni već u startu (jer realno nema mnogo smisla kupiti moćnije mašine sa velikim magacinima alata ako će u njima da stoje "tri burgije")

  • softver - što ozbiljnija mašina to je značajnija uloga softvera na njoj, i nije redak slučaj da slabije mašine donose veći profit zato što im softver omogućava maksimalan stepen eksploatacije u jedinici vremena

  • postprocesor - možete se oslanjati na pojedinačne privremene kodove, ali možete odabrati i trajno rešenje koje će povezati 3D model komada sa hardverom na mašini (3D model / CAD softver > CAM softver > postprocesor > upravljanje > glave i vretena > alati > obradak)

  • troškovi uvoza - inostrani i domaći transport, ležarine, carina, špedicija, itd (računajte da za neke veće mašine moraju da idu i specijalna vozila za prevoz teškog tereta, ili dodatna zaštita mašine - kamioni sa otvorenom platformom i sl)

  • ostalo - utrošeno vreme, propušteno vreme da se bavite drugim projektima, rizici od loše ili namerno loše komunikacije, itd.

Solfins iskustvo - Primeri mašina sa kojima smo radili

Softver, obuke, postprocesori..

Kupujete novu mašinu? Tražite dodatne informacije da budete sigurni u svoju investiciju!

Sve o Swiss-Type CNC mašinama: Šta su, čemu služe i kako rade?
Sve informacije za uspešnu primenu Swiss-Type obrade u Srbiji na jednom mestu