Markforged Eiger softver - Konfigurisanje i priprema štampe
Povezivanje hardvera, softvera i parametara za 3D štampu

Eiger je originalni Markforged softver za 3D štampu koji je razvijen specijalno za Markforged mašine kako bi se iz hardvera izvukao maksimum i dobili delovi koji su bez premca u kvalitetu materijala i površina u odnosu na druga rešenja FDM 3D štampe.

Markforged softver za 3D štampu

Nekoliko minuta za pripremu štampe savršenog komada

 
 

Konfigurisanje Eiger softvera

Korišćenje Markforged serverskih resursa
 
 

Priprema komada za 3D štampu

Jednostavno podešavanje parametara
 
 

NOVO! Simulacije 3D štampanih delova

Markforged Eiger funkcija za simulacije štampanih delova uzima u obzir sastav dela NAKON proizvodnje 3D štampom. 

Dakle, pored same geometrije dela i načelne primene materijala koje su moguće u običnom 3D CAD softveru, EIGER može uzeti u obzir i armiranje koje ste odabrali - u skladu sa brojem armiranih slojeva, njihovim položajem u telu dela, kao i samom materijalu kojim ste dodatno armirali deo..

Naravno, tu su i parametri debljine zidova, količine ispune, itd.

Testirajte Eiger softver sami!

Igrajte se sa podešavanjima štampe metala i kompozita

Markforged Eiger softver koristi se za sve Markforged štampače - dektop i industriju seriju štampača za kompozite, ali i za metal štampu. Obratite pažnju na detalje interfejsa i videćete da vam na raspolaganju uvek stoje svi neophodni funkcionalni i dodatni linkovi - upload i download, pomoć, najčešća pitanja, dokumentacija... 

Softver je izrazito jednostavan za korišćenje bez nepotrebnih viškova u beznačajnim funkcionalnostima i dizajnu kako bi rad bio fokusiran na brzo podešavanje modela i puštanje štampe...

Odoo - Sample 1 for three columns

Log In

Prosto idite na adresu softvera www.eiger.io i tu se možete logovati, odnosno prijaviti.

Odoo - Sample 2 for three columns

Sign Up

Ukoliko već niste prijavljeni možete ići na opciju "Sign Up".

Odoo - Sample 3 for three columns

Potvrda mejl adrese

Pošto pošaljete podatke za prijavu na mejl će vam stići link koji treba da kliknete da potvrdite prijavu.

Odoo image and text block

Uslovi korišćenja

Napomena: kada ostavite podatke otvoriće se prozor sa uslovima korišćenja i važno je da skrolujete ceo tekst do kraja kako bi se aktiviralo dugme dole desno za prihvatanje uslova (postaće plave boje).

Prihvatanje uslova ničim vas ne obavezuje prema bilo kome u smislu naplate, kupovine i slično - testiranje Eiger softvera potpuno je besplatno!

Odoo image and text block

Dobro došli u Eiger!

Kad se logujete sačekaće vas Pop-up prozor sa 4 kartice:

  1. prijava vašeg Markforged 3D štampača (serijski broj, itd)

  2. vaša biblioteka sa desetinu uploadovanih modela

  3. za import modela kliknite "Import STL" dugme na vrhu ekrana ili prosto prevucite STL model iz foldera na biblioteku prikazanu u pretraživaču

  4. pozovite kolege da otvore svoj nalog na Markforged sajtu

Ne morate upisivati svoj štampač (ako ga nemate), već prosto nastavite dalje da se skloni Pop-up prozor i da vam se otovori biblioteka modela.


Odoo image and text block

Markforged biblioteka modela

Čeka vas baza standardnih Markforged modela koje možete preuzeti (STL), ali možete uneti i svoje modele (kad imate štampač). Modele možete brisati, praviti varijante, organizovati, itd.

Otvorite bilo koji primer modela u vašoj Markforged biblioteci da testirate opcije i izvršite detaljne kalkulacije 3D štampe!

Za ovu priliku koristićemo kućište drona... 

Odoo image and text block

Podešavanje modela za 3D štampu

Kada otvorite model imate slobodu da orjentišete i okrećete komad, da umnožavate model, da uvodite drugi model, da raspoređujete više istih ili različitih komada na radnu ploču štampača, itd.

Na slici se vidi kako jednostavnim klikom miša softver prikazuje sve površine u istoj ravni (horizontalna ravan) što je alat koji vam koristi da odredite kako ćete pozicionirati komad za 3D štampu kad se radi o nekoj još složenijoj geometriji.

U menijima sa desne strane birate:

  • uređaj na kom se štampa (tj. štampač koji imate). 

  • vrstu osnovnog materijala (poliamid ili Onyx)

  • vrstu dodatnih kompozitnih vlakana

  • gustinu ispune

  • preciznost - visinu slojeva po Z-osi

  • i druga podešavanja...

Dodavanje kompozitnih vlakana

Dodaćemo u padajućem meniju kompozitna vlakna od karbona (Reinforcement Material), i pustiti da softver izvrši kalkulaciju. Vremensko trajanje ovog procesa zavisi od veličine svakog preseka modela (ovde su niži slojevi daleko veće površine od gornjih), a može da bude i sporiji od realnog koji koristi serverske resurse rezervisane za istinske korisnike.

Šta Eiger izračunava?

  • vreme trajanja štampe

  • cenu utrošenog materijala (u praksi kod nas zbog troškova uvoza, transporta i slično, cena odgovara istom iznosu ali u evrima)

  • masu završenog dela

  • zapreminu utrošenog osnovnog materijala

  • zapreminu utrošenog kompozitnog vlakna.

Napomena

Ovaj model ne može da se prebaci na desktop seriju jer mu dimenzije prevazilaze zapreminu desktop Markforged štampača pa ostavljamo industrijsku seriju većih zapremina.

Slične "greške" mogu da se pojave pa obratite pažnja na podešavanja u menijima desno gde je nastala logička kolizija zbog koje se prijavljuje greška.

Odoo image and text block

Sačekajte novu kalkulaciju

Dodatni faktor trajanja jeste i simulacija za industrijsku seriju koja ima duplo veću preciznost od desktop serije pa samim ima duplo više slojeva štampe po Z-osi te će proces ovog konkretnog proračuna trajati 5-10 minuta zavisno od protoka.

Napomena: Važno je da ne sklanjate ovaj prozor sasvim sa ekrana jer, zbog uštede resursa, u tom slučaju Markforged pauzira proces.

Napomena: S obzirom na kompleksnost proizvoda ovde su kraci drona štampani u punoj zapremini pa to značajno utiče na vreme štampe i cenu komada. U praksi, 99% delova štampa se sa znatno manjom ispunom, sa daleko bržom štampom, ali i manjom masom dela. 

Dodavanje kompozitnih vlakana

Dodaćemo u padajućem meniju kompozitna vlakna od karbona (Reinforcement Material), i pustiti da softver izvrši kalkulaciju. Vremensko trajanje ovog procesa zavisi od veličine svakog preseka modela (ovde su niži slojevi daleko veće površine od gornjih), a može da bude i sporiji od realnog koji koristi serverske resurse rezervisane za istinske korisnike.

Šta Eiger izračunava?

  • vreme trajanja štampe

  • cenu utrošenog materijala (u praksi kod nas zbog troškova uvoza, transporta i slično, cena odgovara istom iznosu ali u evrima)

  • masu završenog dela

  • zapreminu utrošenog osnovnog materijala

  • zapreminu utrošenog kompozitnog vlakna.

Pogledajmo unutrašnju strukturu modela...

Nakon što je proračun završen možemo da zavirimo u unutrašnju strukturu komada i da se igramo sa pozicijom karbonskih vlakana - jer korisnik bira gde i koliko želi da armira komad!

Kliknite "Part View" dugme u donjem desnom delu ekrana i otvoriće se 3D prikaz modela na crnoj pozadini...

Odoo image and text block

3D prikaz unutrašnje strukture modela

Ključni alat u ovom modu je traka na dnu ekrana koja predstavlja sve slojeve štampe i prikazuje gde je u modelu locirana armatura od karbona:

  • levo na traci - armiranje nekoliko donjih slojeva modela

  • desno na traci - armiranje nekoliko gornjih slojeva modela.

Jednostavnim "hvatanjem" graničnika mišem i pomeranjem po traci definišemo više slojeva koji će imati u sebi armaturu od karbona.

Ovde smo definisali otprilike da će armiranje biti do 1/3 visine kraka drona.

Nakon novog proračuna koji odmah automatski počinje, dobijamo i izmenjene parametre štampe zbog većeg utroška karbonskih vlakana.

Odoo image and text block

Dodavanje kompozitnih vlakana

Konkretan primer velikog monolitnog kućišta drona u visini slojeva 0,05mm (20 slojeva u 1mm visine), sa gusto armiranom osnovom za veću krutost kraka, manje vibracija i veću otpornost na oštećenja prilikom sletanja... 

Šta ćemo dobiti ovom 3D štampom:

  • dron srednje veličine mase kućišta 300gr

  • kompletan proizvod bez dodatne obrade bilo koje vrste

  • proizvod armiran kompozitnim vlaknima

  • kućište spremno za instalaciju elektronike, motora, elisa

  • i to za nepona tri dana po ceni od 150 evra!

Napomena: U praksi, velika većina delova koji se štampaju u Solfinsu i kod naših klijenata (prototipovi uređaja, kontrolnici, stezni alati, pribori za testiranje u laboratorijama), koštaju 10-20 puta manje, sa vremenom štampe od 1 do 5 sati. 

Odoo image and text block

Spremi za 3D štampu kompozita?

Model možete rotirati i detaljno pregledati sve kritične tačke i slojeve, možete naizmenično dodavati još slojeva za armiranje ili menjati i stukturu vlakana - po slojevima ili u vidu 3D mreže, itd.

Ukoliko ste zadovoljni modelom, sačuvajte ova podešavanja i vaš komad je spreman za štampu! 

Markforged specijalizovane mašine i materijali za industriju

Saznaj više i traži ponudu u Solfinsu...

Primena 3D štampe za operacije zavarivanja
3D štampa pribora, steznog alata i kontrolnika