Analizirajte performanse vašeg sklopa
Performance Evaluation i Assembly Visualization alati

U pojedinim slučajevima, SolidWorks korisnici koji rade sa velikim sklopovima čak i sa najoptimalnijim SolidWorks podešavanjima i najboljim hardverom se suočavaju sa izuzetno lošim performansama i stabilnošću. U ovim slučajevima potrebno je izvršiti analizu 3D modela, jer je on najčešće uzrok za probleme ovog tipa.

 
 

Alati za analizu u Assembly okruženju


Performance Evaluation i Assembly Visualization
 su alati koji omogućavaju brzu i vizuelno jasnu analizu vašeg SolidWorks sklopa, kao i identifikaciju grafički najintenzivnijih komponenti i podsklopova.

Po izvršenoj identifikaciji, SolidWorks korisnik može izvršiti potrebne izmene problematičnih komponenti i učiniti ceo model manje hardverski zahtevnim.



Metode za optimizaciju geometrije

Image Quality opcije

Odoo CMS - a big picture

Image Quality opcija omogućava smanjenje kvaliteta prikaza 3D modela, pri čemu dovodi do značajnog poboljšanja performansi, ali i smanjivanja veličine SolidWorks fajlova.

Podešavanja u okviru Image Quality sekcije, prvenstveno je potrebno primenjivati za standardne ili kupovne komponente (npr. zavrtnjev), kao i za sve komponente složene geometrije.

Relevantne opcije u okviru ove sekcije su:

  • Shaded and draft quality HLR/HLV resolution - određuje kvalitet prikaza površina SolidWorks modela

  • Wireframe and high quality HLR/HLV resolution - određuje kvalitet prikaza ivica SolidWorks modela

Pomeranjem slajdera ka Low (faster) sekciji, dolazi do poboljšanja performansi. Preporučeno je da se slajder ne pomera skroz u levu stranu, jer tada dolazi do preteranog uprošćavanja 3D modela, koje većini korisnika ne odgovara.

  • Apply to all referenced part documents opcija omogućava izmenu Image Quality opcija za sve referencirane SolidWorks fajlove. Ova opcija dostupna samo za SolidWorks sklopove.

Odoo image and text block

Uprošćavanje geometrije


Složena geometrija, iako ju je potrebno prikazati kod većine SolidWorks komponentim, kod standardnih delova je apsolutno nepotrebna i značajno usporava rad u SolidWorks-u.

Navojci na zavrtnjevima, peraja na elektromotorima itd. samo su neki od primera nepotrebne geometrije koja utiče na performanse glavnog sklopa i potrebno ju je ukloniti. Neki od načina za uklanjanje ove geometrije su:

  • Funkcije Defeature i Simplify

  • Optimizacija SolidWorks stabla uklanjenjem nepotrebnih SolidWorks Feature-a, praćena snimanjem u neki od neutralnih formata kako bi se dobio model bez Feature-a u stablu

Modovi otvaranja velikih sklopova
Poboljšajte performanse i stabilnost SolidWorks-a na najefikasniji način