Hardverske preporuke za SolidWorks PDM Professional
Preporučene konfiguracije PDM database i archive servera

Iako su sledeće preporuke zamišljene kao opšte konfiguracije za većinu korisnika SOLIDWORKS PDM Professional-a, određivanje hardvera servera i klijenta jedan je od prvih koraka koji ćemo Vam pružiti prilikom same implementacije SOLIDWORKS PDM Professional softvera. Toplo vam preporučujemo da nas kontaktirate ukoliko razmišljate o kupovini bilo kog hardvera ili softvera za PDM. Optimalna konfiguracija za vaš PDM zavisi od mnogo aspekata uključujući broj korisnika, veličinu fajlova u vaultu i drugih faktora.

Odoo CMS - a big picture

SOLIDWORKS PDM Server baze podataka:

  • Procesor: 4 jezgra minimalne brzine 3Ghz

  • Operativni Sistem: Windows Server 2019 Standard

  • Database Softver: Microsoft SQL Server Standard 2017

  • RAM Memorija: 32GB minimalno

  • Storage konfiguracija: Windows OS i SQL Server softver na RAID 1 SSD diskovima

SOLIDWORKS PDM Archive Server:

  • Processor: 3Ghz ili brži 

  • Operativni Sistem: Windows Server 2019 Standard

  • RAM memorija: 16GB

  • Storage konfiguracija: Odvojeni diskovi velike brzine

Koja je preporučena sistemska arhitektura za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

Za srednja i velika PDM okruženja, preporučuje se upotreba zasebnog, namenskog servera za PDM server baze podataka. Iz razloga performansi nijedna druga baza podataka ne bi smela biti podignuta na istom serveru na kojem se nalazi PDM baza podataka. Preporučuje se da SOLIDWORKS PDM baza podataka bude instalirana na istom sistemu na kojem je podignut SQL Server.

NAPOMENA: Vrlo je poželjno da Microsoft SQL Server ne bude instaliran na server koji je deo Active Directory domena kontrolera, pošto to može dovesti do nekoliko poznatih problema, uključujući bezbednosne rizike.

Za SOLIDWORKS PDM Archive Server poželjno je koristiti zasebni server. Isti server se može koristiti i za PDM Web2 Server.

Koji se procesor (CPU) preporučuje za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

SOLIDWORKS PDM podržava i Intel i AMD procesore.

Kod Servera baze podataka, Microsoft SQL može iskoristiti višejezgrenu obradu. Za optimalno obavljanje funkcija PDM-a, preporučuje se prosečna upotreba CPU-a ispod 50%. Ako je prosečna iskorišćenost procesora veća od 50%, to je znak da će trebati više jezgara. Imajte na umu da ako koristite Microsoft SQL Server Standard Core licenciranje, dodavanje dodatnih jezgara takođe može zahtevati kupovinu dodatnih osnovnih licenci. Za detalje pogledajte uslove Microsoft SQL licenciranja.

Za Archive Server i Web2 Server procesorski zahtevi su znatno niži.

Koji operativni sistem se preporučuje za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

SOLIDWORKS PDM 2020 zvanično je podržan na sledećim operativnim sistemima:

  • Windows Server 2016

  • Windows Server 2019 (preporučeno)

NAPOMENA: Windows Server 2012 i Windows Server 2012R2 nisu kompatibilni sa SOLIDWORKS PDM 2020.

Da li SOLIDWORKS PDM Professional 2020 radi u virtualnom okruženju?

Da, međutim, SOLIDWORKS samo testira i podržava PDM u specifičnim virtuelnim okruženjima.
Lista trenutno podržanih virtuelnih okruženja može se naći na zvaničnoj stranici SOLIDWORKS-a. 
Podržana SOLIDWORKS PDM Virtualna okruženja

Da li SOLIDWORKS PDM Professional 2020 može raditi na Cloud-u?

Iako SOLIDWORKS ne testira PDM kod nijednog Cloud provajdera (kao što su Amazon AWS ili Microsoft Azure), Cloud serveri se mogu koristiti za SOLIDWORKS PDM ali postoje određeni problemi koje morate uzeti u obzir.

Usluge relacionih baza podataka (RDS) kompanije Amazon Web Service ne nude odgovarajuće opcije za hostovanje baza podataka PDM-a, jer ne dozvoljavaju korišćenje db_owner. Ovo dovodi do nekoliko problema prilikom korišćenja PDM-a.

Ograničena licenca Microsoft SQL Standard 2014 koja će biti isporučivana u paketu sa licencama SOLIDWORKS PDM Professional do jeseni 2019, ne može se koristiti za okruženja zasnovana na Cloud-u. Za SQL instalacije na Cloud-u, morate koristiti licencu za SQL Server sa softverskom garancijom ili EC2 ili Azure instancu koja uključuje odgovarajuće licenciranje.

NAPOMENA: Latencija od klijenta do cloud servera mora biti ispod 100 ms. Imajte to na umu prilikom odabira rešenja.

Koja se verzija Microsoft SQL Servera preporučuje za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

Za hostovanje PDM Professional 2020 baze podataka mogu se koristiti sledeće verzije Microsoft SQL Server-a:

Microsoft SQL Server 2014 SP3

Microsoft SQL Server 2016

Microsoft SQL Server 2017

SOLIDWORKS PDM Professional baza podataka može se hostovati na SQL Server Standard ili SQL Server Enterprise.Zbog ograničenja performansi SQL Express ne bi trebalo da se koristi za SOLIDWORKS PDM Professional baze podataka u proizvodnom okruženju.

Za optimalne performanse preporučuje se Microsoft SQL Server 2017.

SOLIDWORKS PDM 2020 zahteva Microsoft ODBC drive 17.3 ili noviji da bi se SQL Server instalirao na serveru baza podataka.

NAPOMENA: Morate imati odgovarajuće licence za verziju SQL-a koju koristite za PDM Professional (Microsoft Softvare Provider vam može pomoći da utvrdite da li imate sve licence potrebne za SQL). Ukoliko kupite SOLIDWORKS PDM Professional pre jeseni 2019, besplatno dobijate licence za Microsoft SQL Standard 2014.  Ove licence ne dozvoljavaju nadogradnje na novije verzije i ne ispunjavaju uslove za Microsoft Softvare Assurance.

Koliko radne memorije (RAM-a) se preporučuje za SOLIDWORKS PDM 2020?

Za Archive server preporučuje se 16 GB. Za server baze podataka preporučuje se najmanje 32 GB, međutim to bi trebalo po potrebi povećati u zavisnosti od iskorišćenosti. Pored navedenog, potrebno je imati raspoloživo dodatnih 4 GB za Operativni sistem i druge usluge.

Koje se Storage konfiguracije preporučuju za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

Za skladištenje PDM Arhive treba koristiti čvrsti disk sa velikim I/O brzinama, u idealnom slučaju Solid State Drive. Udaljeni diskovi, kao što su UNC deljenje, NAS ili SAN, ne preporučuju se za čuvanje PDM arhive jer postoje poznati problemi sa performansama u takvim okruženjima. Pored toga, SOLIDWORKS zvanično ne podržava SAN i NAS uređaje.

Za Microsoft SQL Server preporučuje se da Windows OS (sa instalacijom SQL softvera), fajlovima baze podataka (.mdf) i log fajlovima (.ldf) moraju biti na zasebnim SSD diskovima u RAID 1 okruženju.

Koji su mrežna zahtevi za SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

SOLIDWORKS PDM klijenti i server moraju biti u mogućnosti da komuniciraju preko sledećih portova:

Klijent i server baze podataka:

TCP 1433

UDP 1434

Klijent i archive server:

TCP 3030

UDP 3030

Klijent i SolidNetwork licencni server:

TCP 25734

UDP 25735

Ukoliko je aktivan Firewall između klijentskih sistema i servera, pravilima se moraju otvoriti iznad navedeni portovi.

NAPOMENA: Ovo su podrazumevani portovi koji se koriste prilikom podrazumevane instaliracije. Ukoliko želite da ručno definišete navedene portove, ne zaboravite ih propustiti kroz Firewall.

Za udaljene, replicirane klijente ili serverske implementacije na Cloud-u, mrežno kašnjenje između klijenata i servera baze podataka mora biti manje od 100 milisekundi (ms). Latencija iznad 100 ms dovešće do ozbiljne degradacije performansi, a iznad 200 ms PDM neće biti upotrebljiv.

Koje verzije SOLIDWORKS-a su kompatibilne sa SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

PDM Professional 2020 Add-in za SOLIDWORKS je testiran i u potpunosti je podržan za verzije SOLIDWORKS 2020, 2019 i 2018. Iako kombinacije PDM Professional 2020 i starijih verzija SOLIDWORKS-a kao što su 2017 ili 2016 mogu raditi, imajte na umu da oni nisu zvanično podržani od strane SOLIDWORKS-a.

Novije verzije SOLIDWORKS-a nisu podržane sa prethodnim verzijama PDM-a (na primer, SOLIDWORKS 2020 nije kompatibilan sa SOLIDWORKS PDM Professional 2019).

Koje verzije Microsoft Office-a su kompatibilne sa SOLIDWORKS PDM Professional 2020?

Microsoft Office 2013, 2016 i 2019 su kompatibilni sa SOLIDWORKS PDM Professional 2020. Preporučuje se upotreba 64-bitne verzije Microsoft Office-a.

NAPOMENA: SOLIDWORKS PDM Professional 2020 će biti poslednja verzija koja će podržavati Microsoft Office.

Šta ako koristim okruženje koje SOLIDWORKS ne podržava?

Ako odlučite da postavite SOLIDWORKS PDM Professional u okruženje koje nije podržano ili nije testirano, imajte na umu da, iako u početku bude delovalo da sve  funkcioniše, problemi se mogu potencijalno razviti u bilo kom trenutku u budućnosti i najverovatnije će biti neophodno migriranje u podržano okruženje.


Problem: PDF-ovi se ne generišu za fajlove koji u imenu imaju Š, Č, Ć, Đ i Ž karaktere
Uputstvo za brzo rešenje problema