Enterijer Janković, Novi Sad

Primena Solfins rešenja u obradi drveta
07. децембар 2018. by
Enterijer Janković, Novi Sad
Solfins doo, Mile Andesilić

Saradnja Solfinsa sa firmom Enterijer Janković iz Novog Sada započela je isporukom SolidCAM rešenja za programiranje CNC mašina, nastavila se implementacijom SolidWorks softvera za konstruisanje i parametarsko projektovanje elemenata nameštaja i enterijera, da bismo već početkom 2018. godine zajedno izveli projekat koji je privukao veliku pažnju zbog ekskluzivnosti i inovativnosti u svakom smislu - arhitektonskom i dizajnerskom, ali i inženjerskom i softverskom...

Odoo image and text block

Projekat izvođenja enterijera nove zgrade filharmonije u Moskvi

Projekat je podrazumevao opremanje kompletnog enterijera, uključujući i dve koncertne dvorane - veća i manja. Glavna dvorana, dizajnirana prema konceptima organske arhitekture i elemenata enterijera veoma složene geometrije, bila je i glavni izazov.

Samo parapeti galerija sastojali su se od preko 450 različitih elemenata nepravilnog oblika koji su morali biti isporučeni na gradilište i spremni za montažu na svoju poziciju - tako da zajedno čine kontinuiranu liniju ograde galerije koja se se transformiše dok "prolazi" kroz prostor.

3D projekat? Primena 3D rešenja!

pa da počnemo...

Specijalno za ovaj zadatak, u firmu Enterijer Janković iz Novog Sada stigao je i prvi robot u proizvodnu halu (Fanuc) i bilo je neophodno u što kraćem vremenu implementirati softversko rešenje za programiranje robota i eksploatisati mašinu kako bi projekat bio završen na vreme.

Priprema komada vršena je na CNC mašinama na kojima je instaliran SolidCAM, ali vremensko ograničenje zahtevalo je i alternativni pristup standardnoj instalaciji novog softvera. Zbog prethodnih pozitivnih iskustava i odlične saradnje sa Solfinsom, iz Enterijera Janković obratili su nam se sa projektnim zahtevom.

Odgovor Solfinsa bio je revolucionaran, ne samo za naše prostore - Delmia softver za programiranje robota ali na 3DExperience platformi u "cloud" verziji (na oblaku)...

Za svaki slučaj pozvali smo u pomoć i stručnjake iz kompanije Dassault Systemes koji su se rado odazvali jer bila je ovo njihova treća instalacija cloud verzije softvera u svetu (prve dve su bile direktno kod najpoznatijih evropskih proizvođača automobila).

SolidWorks 3D CAD & SolidCAM

priprema i proizvodnja

Odoo - Sample 1 for three columns

SolidWorks projektovanje

Kompletan arhitektonski projekat enterijera prebačen je u SolidWorks 3D CAD kako bi se dobili solid 3D modeli podesni za pripremu tehnologije i programiranje CNC mašina za obradu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Detalji i proračuni 

Zahvaljujući detaljnim informacijama o svakom pojedinačnom segmentu (ovde je u pitanju plafon sa otvorima za izvlačenje rasvete, mikrofona, nosača instalacija), bilo je moguće proceniti ciklusna vremena proizvodnje elemenata enterijera.

Odoo - Sample 3 for three columns

Proizvodnja bez greške

Zahvaljujući direktnoj komunikaciji SolidWorks softvera sa SolidCAM softverom za programiranje CNC mašina, elementi enterijera obrađeni su precizno u Novom Sadu, zatim transportovani kao poluproizvod u Moskvu i tamo instalirani i završno obrađeni.

Delmia CAM 3DExperience

programiranje robota na oblaku

Odoo - Sample 1 for three columns

Delmia baza mašina i robota

Delmia poseduje veliku bazu mašina i robota svih relevantnih proizvođača sa svim neophodnim parametrima da trenutno možete početi proces pripreme obrade i generisanja kodova.

Odoo - Sample 2 for three columns

Saradnja sa Delmia R&D centrom

S obzirom da je ovo bila tek treća implementacija Delmia softvera na 3DExperience platformi u svetu, imali smo i asistenciju stručnjaka iz kompanije Dassault Systemes i direktnu vezu sa razvojnim centrom za Delmia rešenja u Francuskoj.

Odoo - Sample 3 for three columns

Simulacija obrade

Delmia je sa velikom preciznošću definisala kompletan proces obrade sa svim koracima i operacijama obrade komada.

Odoo - Sample 1 for three columns

Jednostavnost komunikacije

Generisani kodovi jednostavno su prenešeni na robota i proces obrade bio je spreman za početak.

Odoo - Sample 2 for three columns

Baza alata

Naravno, Delmia poseduje i bazu alata za obradu koje je jednostavno definisati u softveru da se dobije verna simulacija procesa obrade.

Odoo - Sample 3 for three columns

Kako dodatno ubrzati proces

Analizirali smo i opcije multi-pozicija komada za obradu kako bi robot odmah prelazio na narednu poziciju dok se druge pozicije montiraju za obradu ili se skidaju obrađeni komadi.

Odoo - Sample 1 for three columns

Kobra spremna za napad

Alat je u "nultoj" tački i robot se sprema da napadne prvi komad za obradu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Uspešan napad! Prvi komad urađen!

Prvi od preko 450 komada za gradnju parapeta galerije filharmonije uspešno je urađen. Dobijena je potvrda da će projekat biti završen u zadatim rokovima.

Odoo - Sample 3 for three columns

Solfins & Dassault Systemes

Ekipa koja je uradila instalaciju Delmia 3DExperience rešenja za programiranje robota:

  • Mile Andesilić, Solfins 3DS Manager

  • Jimmy Cresson, Delmia R&D, Dassault Systemes

  • Bojan Damjanović, Solfins 3DS PLM konsultant

 
 

Segment po segment - Enterijer završen na vreme za otvaranje!

Odoo CMS - a big picture
Share this post
Archive