Razvoj proizvoda - Projektovanje i proizvodnja električnog trotineta

Kako stići od ideje do kupca za samo 6 meseci?

Imate ideju? Saznajte kako da napravite dobar plan i koji su vam sve alati potrebni da biste tu ideju ponudili tržištu kao gotov proizvod pre nego što konkurencija stigne tamo pre vas, pre nego što se projekat oduži toliko da postaje neisplativ, i pre nego što vaši saradnici na projektu izgube stpljenje i motiv da učestvuju.. 

Video 1 - Uvod u priču

Brz pregled svega što je bilo potrebno za razvoj novog proizvoda kako se ideja ne bi ugušila u beskonačnim rokovima, odlaganjima, traženju pravog rešenja za projektovanje, tehničku dokumentaciju za proizvodnju, komunikaciju tima - ne samo inženjera, već i drugih profesionalaca koji su važni za uspeh ovakvih projekata - marketinga, prodaje, itd.

 
 

Video 2 - Početak projekta

Detaljan uvid u sve što je bilo je bilo potrebno isplanirati kako bi proizvod bio spreman za veliki događaj gde će biti predstavljen kupcima. Iskusna ekipa znala je unapred da nije dovoljno prosto modelovati trotinet već je bilo važno od samog početka koristiti upravljanje dokumentacijom i 3D CAD fajlove koji će se lako pratiti, unapređivati, menjati i na kraju generisati u proizvodnu dokumentaciju, ali i u materijal za marketing..

 
 

Video 3 - Izmena koncepta nakon prvih virtuelnih testova

Prvobitna ideja bila je postavka trotineta na tri točka, ali već nakon prvog 3D modela urađena su virtuelna testiranja ponašanja proizvoda i zaključeno je da dolazi do neželjenog ponašanja na manjim brzinama od očekivanih (npr naginjanje i prevrtanje pod jačim uglovima). Ali izmena rokova i rasporeda projekta već u ranoj fazi nije uticala značajno niti dovela do odlaganja - što bi se svakako desilo da se čekalo na fizički prototip i njegova testiranja.

 
 

Video 4 - Konkretan primer razvoja jednog elementa (blatobran zadnjeg točka)

Odgovarajuće softversko rešenje omogućava brzo projektovanje i dizajn objekata u softveru koji je istovremeno podesan i za generisanje složene geometrije koja može da se optimizuje prema rezultatima simulacija, kao i za generisanje tehničke dokumentacije i alata kojima će se svaki element proizvoditi.

 
 

Video 5 - Razvoj ploče stuba upravljača koja se pravi na CNC mašini

Za razliku od prethodnog detalja koji se proizvodi od plastike (3D štampom ili brizganjem), ovde možete videti primer elementa koji se mora proizvoditi na CNC mašini..

 
 

Video 6 - Poslednje pripreme pred lansiranje proizvodnje

Potvrda dizajna i tehničkih rešenja kroz različite tipove simulacija, definisanje svakog elementa proizvoda (originalnih delova koje moramo proizvesti i delova koji su standardni i treba ih poručiti - kao što su zavrtnji, matice, opruge, i sl)..

 
 

Video 7 - Predstavljanje tržištu i dodatne optimizacije

Razvojni proces iskorišćen je i kao marketinški potencijal gde su sve vrednosti koje je generisao softver u procesu razvoja proizvoda iskorišćene i za promociju proizvoda - komunikacija pomoću 3D modela, predstavljanje virtuelnih varijanti i testiranje interesovanja potencijalnih kupaca, dalja optimizacija proizvoda za bolji odnos cene, kvaliteta i profita..

 
 

Video 8 - Rekapitulacija i dalji koraci

Pregled prve faze projekta - gde je prva faza proizvod koji je već spreman za tržište! U narednim fazama može se raditi dalji razvoj ali sa već gotovim proizvodom koji zadovoljava sve uslove da bude konkurentan, kompanija može početi da stvara vrednost i povrat investicije čineći sebe održivom od samog početka..

 
 

Tražiš softversko rešenje za svoj projekat?

Kontaktiraj Solfins za prezentacije, ponude, i predloge za startape!