Saradnja SolidWorks korisnika sa i bez 3DEXPERIENCE Platforme
Kako da sarađujete sa kolegama i eksternim saradnicima koji nemaju Platformu?

Tranzicija softverskih rešenja od klasičnih (gde se fajlovi čuvaju lokalno na računaru, mreži ili serveru) ka modernim rešenjima koje su već usvojili brojni inženjeri (kao što je 3DEXPERIENCE platforma), svakako će potrajati još neko vreme.

U tom međuvremenu, Dassault Systemes ima rešenja za saradnju pojedinaca i timova koji rade u različitom okruženju. 

Razmena fajlova i ažuriranje izmena između SolidWorks korisnika sa i bez pristupa 3DEXPERIENCE platformi

Odoo CMS - a big picture

Jednostavan koncept za timski rad bez ograničenja

Odoo image and text block

SolidWorks + Platforma

SolidWorks uvezan sa 3DEXPERIENCE platformom ima brojne prednosti o kojima detaljnije možete čitati na našem blogu.

Međutim, kako je decenijama već najpopularniji 3D CAD softver, veliki broj korisnika još uvek koristi softver na klasičan način, čuvajući fajlove na svom računaru, na internoj mreži i serveru, sa ili bez sistema za upravljanje dokumentacijom poput PDM-a. 

Pored toga, često postoji potreba da tim koji koristi 3DEXPERIENCE platformu sarađuje sa drugim timom na starim rešenjima, ili sa nezavisnim saradnicima koji rade samostalno u SolidWorks softveru bez sopstvenog rešenja za fajlove.

Njima je potrebno dostaviti fajlove na kojima treba da urade svoj deo posla, a koje će zatim da vrate spremne za učitavanje izmena na izvorni deo ili sklop na Platformi.

Procedura je relativno jednostavna (mada je naravno najjednostavnija kada svi prosto koriste Platformu direktno i potpuno izbegavaju procese eksporta i importa, sve vreme čekajući da dobiju fajlove od drugih).

Odoo image and text block

Priprema eksporta za rad van Platforme

S obzirom da je Platforma centralno mesto za rad, potrebno je da korisnici Platforme izvezu svoje SolidWorks fajlove za slanje korisnicima koji nemaju Platformu.

Prateći precizna upustva oni će zapravo pripremiti paket za preuzimanje i slanje koji će omogućiti nekoliko važnih stvari:

  1. segmenti dela ili sklopa koje ne treba dirati biće zaključani, ostavljajući otvorene za izmenu samo one delove na kojima drugi korisnik treba da radi

  2. drugi korisnik će u svom SolidWorks softveru jednostavno otvoriti poslati paket i raditi na tradicionalni način čuvajući izmene na fajlovima

  3. nakon unetih i sačuvanih izmena ceo paket odmah je spreman za upload na Platformu.

Odoo image and text block

Otvaranje fajlova sa Platforme i rad u SolidWorks-u

Korisnik bez Platforme jednostavno pronalazi folder koji treba da preuzme sa bezbednog linka koji su mu dostavili korisnici Platforme.

Zatim učitava ceo preuzet paket sa Platforme u svoj SolidWorks softver, otvara fajl i radi na onim delovima preuzetog modela koji su dogovoreni.

Za ovo koristi besplatni Add-in > 3DEXPERIENCE Exchange u svom SolidWorks softveru koji omogućava da nakon izvršenih izmena vrati nazad paket koji će se direktno integrisati sa celim sklopom nazan na Platformu bez pravljenja duplikata i neažurnih verzija.

Odoo image and text block

Vraćanje fajla spremnog za Platformu

Specifičnost procesa leži u tome da korisnik SolidWorks softvera bez Platforme, nakon završenog rada i unetih svih potrebnih izmena, uploaduje ceo fajl nazad na Platformu.

On ovo ponovo radi kroz "paket" za Platformu, to jest u formi koja će fajl, tj. 3D model dela ili sklopa, zajedno sa svim izmenama, automatski uneti na Platformu tako da bude integrisano sa celim rpojektom (ispravne reference, bez dupliranja fajlova i informacija, sa automatskim obaveštenjima za kolegu koji koristi Platformu da je posao završen i da može da pregleda i nastavi dalje).


Napomena: Naravno, za ceo ovaj proces postoje detaljna precizna uputstva za svaki pojedinačni korak koja su dostupna kroz Solfins obuku i tehničku podršku za klijente, jer svaki korisnik želi da uredi sopstveni način rada pomoću brojnih opcija za način izvoza(uvoza fajlova.

SolidWorks 2024 NOVOSTI
Upoznajte unapređenja u SolidWorks softverima u verziji za 2024. godinu