SolidWorks prati hardverske trendove (Microsoft Surface)
Interaktivno CAD modeliranje na novim uređajima

Svakom novom generacijom SolidWorks softver, pored novih funkcionalnosti i dodatnih alata, prilagođava se i novim trendovima u razvoju hardvera.

3D modeliranje sve više ide ka neposrednijem iskustvu korisnika gde standardan hardver dobija značajnu podršku u vidu drugih funkcionalnosti hardvera, ali i dodatnih hardverskih uređaja:

  1. CAD miševi - profesionalni miševi za CAD korisnike koji su dizajnirani da unaprede korisničko iskustvo modeliranja u 3D CAD softverima i da na klik otključavaju važne funkcije za brži rad

  2. 3D miševi - koji nam omogućavaju da koristimo obe ruke za jednostavnu navigaciju, rotiranje i uveličavanje modela

  3. ekran na dodir - koji dozvoljava direktno modeliranje prstima

  4. digitalna olovka - koja omogućava precizno upravljanje modelom uz integrisane tastere sa funkcionalnostima koje imamo na mišu ("levi" i "desni" taster, i "skrol").

Odoo image and text block

Solfins testira Microsoft Surface Dial na SolidWorks World konferenciji

Prilikom učešća na SolidWorks World konferenciji u Los Anđelesu, februara 2018. godine, Solfins aplikativni inženjeri imali su priliku da testiraju Microsoft Surface Dial 3D miš, na ekranu na dodir Microsoft Surface radne stanice, u SolidWorks softveru, na Microsoft štandu na izložbi na SW Partner paviljonu u okviru konferencije.

Zajednička ocena je da uređaj radi intuitivno, da je precizan i radi tačno ono što ste zamislili, i da je veoma lako naviknuti se na njegovo korišćenje.

Microsoft Surface Dial 3D miš

3D miš za ekrane na dodir

Posebno se izdvaja i napredna varijanta "3D miša" koja pored hardverske ima i izraženu softversku komponentu - Microsoft Surface Dial.

Glavna razlika ovog miša u odnosu na standardne 3D miševe jeste u tome što je u potpunosti prilagođen i za ekrane na dodir, tako da ima dva režima rada:

  1. prvi režim rada je kao standardni 3D miš koji se koristi uz bilo koji uređaj tako što se postavlja na radnu površinu stola poput svakog drugog miša

  2. drugi režim rada pruža sasvim novo iskustvo modeliranja - postavljanjem Microsoft "3D miša" na ekran koji je osetljiv na dodir.

Tada se "obični sivi valjak" pretvara u moćnu upravljačku jedinicu jer se oko nje, na samom ekranu uređaja, prikazuju alati koji su vam potrebni za rad. 

Microsoft Surface Dial jeste originalno razvijen za Microsoft Surface laptopove sa ekranima na dodir (u varijantama sa ili bez potpunog odvajanja od tastature), ali radiće i sa bilo kojim drugim uređajem (desktop, tablet, ) koji ima poslednju verziju Windows 10 operativnog sistema i podržava Bluetooth LE mrežu (LE = Low-Energy).

Naravno, pored CAD softvera, Dial će lako upravljati i svim drugim softverima i aplikacijama na uređaju, prilagođavajući svoje funkcionalnosti konkretnim zahtevima (od upravljanja raznim plejerima do pregleda i zumiranja stranica sajtova, mapa, VR okruženja, itd).

U onome što je ključno za CAD korisnike - preciznost, Dial pruža poseban ugođaj. Na primer, rotacijom uređaja za izbor radijusa Dial će se "oglasiti" blagom vibracijom na svakoj vrednosti pružajući osećaj "zupčanika", tj. mehaničkog "skrol točkića" na standardnom mišu.

Microsoft Surface Dial 3D miš

 
 

SolidWorks softver i Microsoft hardver

Kombinacija za budućnost modeliranja

Prva pojava Microsoft Surface laptopova izazvala je pravu pomamu kod SolidWorks korisnika u SAD i Zapadnoj Evropi, i u prvom talasu SolidWorks je bio primoran da obavesti korisnike da taj hardver nije odgovarajući za nesmetan rad softvera.

Ipak, želja korisnika SolidWorks softvera bila je jasna: "Hoćemo da naš 3D CAD koristimo na nove, naprednije, brže načine, i to hoćemo ODMAH!"

SolidWorks je razumeo i ovaj zahtev i reagovao je jednako brzo kao i za druge upite zajednice SolidWorks korisnika. Saradnja sa MicroSoft hardverskim odeljenjem je intezivirana i ubrzo su SolidWorks softver i Microsoft hardver postali potpuno kompatibilni.

Primer kako ova saradnja izgleda u praksi može se videti na delu u firmi Ringbrothers koja radi profesionalne nadgradnje klasičnih automobila. Kako izgleda primena Microsoft hardvera za SolidWorks softver pogledajte u videu ispod...

SolidWorks softver + Microsoft hardver

 
 

Zaključak

SolidWorks je uvek korak ispred nas

Cena Dial-a kreće se u ceni standarnih 3D miševa, ali nažalost, bilo koji Microsoft hardver još uvek nije zvanično dostupan za kupovinu na srpskom tržištu.

Danas se u Srbiji broj korisnika SolidWorks softvera koji imaju ekrane na dodir na svojim radnim stanicama svodi na promil, ali u budućnosti nema sumnje da će ovo biti standardan način modeliranja i analize projekata. 

Ono što nas može da raduje jeste da naš omiljeni 3D CAD softver ne dozvoljava da bude potisnut i neprestano se unapređuje i prilagođava novim trendovima. 

Za nekoliko godina, kada radne stanice sa ekranima na dodir postanu uobičajena stvar i kod nas, SolidWorks će se na njima pokrenuti i obaviti sve zadatke bez problema zahvaljujući višegodišnjoj saradnji i neprekidnim unapređenjima.

Do tada, Solfins može da vam preporuči profesionalni hardver za SolidWorks koji je dostupan u našoj onlajn prodavnici...

Odoo image and text block

Solfins prodavnica hardvera

Odabrali smo za vas profesionalne desktop i laptop radne stanice, 3D i CAD miševe, monitore...

Solfins Shop >

SolidWorks aplikacija za decu - Kako instalirati SW aplikaciju?
Neka vaše dete istražuje i uči o 3D tehnologijama uz igru