SOLIDWORKS MBD

Proizvodnja bez tehničkog crteža, danas!

3D PDF primeri >>

 ISKORISTITE VAŠ 3D MODEL

 Poboljšajte komunikaciju i otklonite nesporazume, i uz standardne crteže dodajte i 3D prikaz sa svim atributima za proizvodnju!

3D PRIKAZ UZ 2D CRTEŽ

 Isporučite PDF izveštaje koji imaju interaktivnu 3D i 2D geometriju i sve potrebne projekcije koje ima i crtež - sa sastavnicama, tabelama, anotacijama!

NOVO ISKUSTVO TIMSKOG RADA

 Bolje razumevanje informacija o proizvodu nego što to možemo kroz 2D crtež.
Efikasnija svakodnevna komunikacija za svaki novi deo koji se pojavi u proizvodnji!

3D model kao nosilac informacija za proizvodnju

SOLIDWORKS MBD (Model Based Definition) je nov pristup u definisanju svih informacija neophodnih za proizvodnju (dimenzije, tolerancije, dodatne specifikacije) i kontrolu na samom 3D modelu. Ovakav pristup proizvodnji i kontroli donosi značajne vremenske i novčane benefite u odnosu na tradicionalni pristup kombinovanog korišćenja 3D modela i tehničkog crteža.

Kompanije koje se odluče za SOLIDWORKS MBD rešenje već posle nekoliko meseci korišćenja uočavaju znatno manji broj grešaka u proizvodnji, smanjenje škarta, vreme utrošeno na prepravke proizvoda... 

SOLIDWORKS MBD korisnicima omogućava definisanje, organizovanje i objavljivanje 3D PMI (Product Manufacturing Information) podataka u standardnim formatima fajlova kao što su 3D PDF i eDrawings. SOLIDWORKS MBD podržava brojne industrijske standarde (ISO, DIN, ASME...).

Proizvodnja bez papira ili bez crteža?


Proizvodnja bez crteža ne znači i proizvodnja bez papira. Jedino mesto istine je 3D model, a crteži su automatski generisani izveštaji u koje se ne unose nikakve izmene u odnosu na 3D model!

Ako vam crtež treba, generišite ga poput izveštaja u PDF formatu. Ako vam nije potreban, 3D model sadrži sve informacije potrebne za proizvodnju dela ili sklopa!

 
 

VIDEO: Prvi pogled na MBD

Osnovne funkcionalnosti

 Definisanje parametara za proizvodnju

SOLIDWORKS MBD može korišćenjem naprednih alata manuelno, poluautomatski, ali i automatski izvršiti kotiranje 3D modela, ali i njegovo tolerisanje uzevši u obzir tolerancije oblika i položaja. U 3D okruženju može se kreirati sastavnica prilagođena potrebama klijenta kao i definisati razne napomene.

3D PDF kao nosilac informacija

Rasprostranjenost i otvorenost 3D PDF-a čini ga idealnim formatom za prenos podataka o proizvodu,  zahvaljujući sledećim funkcionalnostima:

Automatsko kreiranje 3D PDF-a (na klik)

Prikaz modela u velikom broju pogleda i preseka

Slobodna rotacija, presek i merenje 3D modela

Dinamička sastavnica

Unos komentara

Definisanje zabrana (zabrana kreiranja preseka, merenja...) u cilju očuvanja intelektualne svojine

Kreiranje 3D PDF templejta

 SOLIDWORKS MBD u sebi sadrži alat za kreiranje 3D PDF templejta koji omogućava prilagođavanje 3D PDF-a i izlaznog MBD sadržaja potrebama klijenta.

Integracija sa SOLIDWORKS CAM-om

Kote i tolerancije kreirane korišćenjem SOLIDWORKS MBD softvera SOLIDWORKS CAM automatski prepoznaje pri pravljenju CAM programa. Na ovaj način se eliminiše duplo unošenje tolerancija, i na tehnički crtež, i u CAM program.

 Integracija sa SOLIDWORKS 3D CAD-om

SOLIDWORKS MBD je u potpunosti integrisan u SOLIDWORKS 3D CAD softver i može iskoristiti njegove brojne funkcionalnosti (Annotation i Break pogledi, Konfiguracije, Parametri 3D modela...).

Brzo kreiranje 2D tehničkih crteža

Kada postoji izričit zahtev za kreiranjem 2D dokumentacije, SOLIDWORKS 3D model sa MBD podacima potrebnim za proizvodnju se može iskoristiti i za brzo kreiranje tradicionalnih 2D tehničkih crteža. Svi podaci definisani u 3D okruženju se automatski prenose na 2D tehnički crtež.

 
 

 

Da li Vam je potreban SOLIDWORKS MBD?

 Imate razvoj, tehnologiju i proizvodnju?

Tradicionalno tehnologija komunicira sa razvojem preko radioničkih crteža i pravi operacijske crteže koji idu u proizvodnju, međutim 3D model kao nosilac informacija o tolerancijama i dimenzijama tehnologiji pruža znatno veću količinu preko potrebnih podataka. 3D model kao jedina veza između razvoja i tehnologije omogućava eliminaciju radioničkih i sklopnih crteža.

Imate serijsku proizvodnju i smatrate da za izbacivanje crteža nije još došao trenutak?

 Ako sada ne krenete da definišete sve informacije potrebne za proizvodnju na 3D modelu, jednoga dana ćete morati da se vraćate unazad i da radite dupli posao. Definišite sve tolerancije i dimenzije na 3D modelu sada, koristite i dalje crteže u tranzicionom periodu i za godinu-dve pređite u potpunosti na 3D model.

Imate složen proizvod?

Sastavnica iz 3D CAD softvera prikazuje informacije iz 3D modela, a crtež sadrži druge dodatne informacije koje mogu da utiču na izmenjenu specifikaciju za nabavku i proizvodnju. Često crteži i modeli nisu usaglašeni sa izmenama i neminovno se pravi škart, probijaju rokovi i generišu troškovi. Integracijom proizvodnih podataka u 3D CAD softver ovi problemi se eliminišu.

 
 

Često postavljana pitanja i dileme! (Kliknite na pitanje za odgovor)

Odgovor:

Crteži vam nisu potrebni jer oni ne završavaju u proizvodnji. Proizvodnja za svaku tehnološku operaciju dobija operacijski list i za svaku operaciju kontrole plan kontrolisanja ili šemu kontrolisanja. Sami tehnolozi bi više voleli da dobiju 3D model sa tolerancijama nego da uporedo rade sa 3D modelom i da čitaju 2D crtež sa tolerancijama.


SOLIDWORKS MBD primeri


Proizvodnja bez crteža ne znači i proizvodnja bez papira. Jedino mesto istine je 3D model, a crteži su automatski generisani izveštaji u koje se ne unose nikakve izmene u odnosu na 3D model!

3D PDF Primer 1

Odoo CMS - a big picture

Preuzmi Primer 1

3D PDF Primer 2

Odoo CMS - a big picture

Preuzmi Primer 2

3D PDF Primer 3

Odoo CMS - a big picture

Preuzmi Primer 3

Želiš da unaprediš komunikaciju u firmi?

Mi ćemo uraditi analizu primeljivodti MBD pristupa kod vas i poslati vam ponudu