Tipovi licenciranja

cena, fleksibilnost, funkcionalnost?

Saznajte sve o različitim tipovima SolidWorks licenci i opcijama koje imate na raspolaganju prilikom kupovine i instalacije.

Odoo image and text block

Standalone licenca

Licenca je namenjena za rad na jednom računaru za čiji se hardver vezuje. Aktivacija se odvija putem interneta ili emaila, pri čemu je veza sa internetom potrebna samo jednom na početku. Kod firmi koje rade sa osetljivim informacijama, aktivacija se može odraditi generisanjem tekstualnog fajla i slanjem istog sa drugog računara koji je povezan na internet. Vraćanjem tekstualnog fajla od strane aktivacionog servera isti se koristi za aktivaciju softvera.

Licenca se može premestiti na drugi računar kroz postupak transfera licence sa jednog računara i ponovne aktivacije na drugom računaru kroz mehanizam koji je sličan inicijalnoj aktivaciji.

 

Odoo image and text block

Mrežna (network / floating / sherable) licenca

Kontrola upotrebe softvera se reguliše preko licencnog servera. Serverski računar može da bude bilo koji računar vidljiv u vašoj lokalnoj mreži. Sa njega se ne izvršava softver, već se na njemu nalazi aplikacija koja detektuje broj ulogovanih ili jednovremenih korisnika. Sam klijentski softver može biti instaliran na svim računarima u firmi ili na kućnim računarima (VPN veza), ali je broj simultanih korisnika ograničen brojem kupljenih licenci. Kada jedan korisnik zatvori aplikaciju ista je odmah dostupna drugima bez potrebe da se prolazi kroz proceduru transfera.

Mrežno licenciranje se isplati u situacijama kada imate više korisnika koji ne koriste softver tokom celog radnog vremena ili kada imate specifične module softvera koje želite da delite a niko u firmi ih ne koristi neprekidno. 

Mrežno licenciranje nudi veliku fleksibilnost, ali povlači za sobom dodatne troškove i isplati se u situacijama kada je dobitak usled fleksibilnosti veći od dodatnog troška.

Aktivacija i transfer se izvodi na serverskom računaru po istom principu kao kod standalone licenci.

Odoo image and text block

Name based licenca


Softver je vezan za ime i email adresu korisnika i omogućava mu da radi uvek u svom okruženju sa svojim podešavanjima, bez obzira sa kog računara mu pristupa. Ovaj tip licenci može da ima module i funkcionalnosti koje su isključivo vezane za pomenutu osobu, a postoji mogućnost korišćenja takozvanih deljenih (shareable) modula koji se ponašaju po principu definisanom kod mrežnog licenciranja. 

Name based licenciranje je naročito bitno kod PDM/PLM sistema gde svako u firmi ima svoju ulogu i gde želite da ostavite trag iza svega šta je korisnik radio, odobravao, menjao.

Name based licenca može da se prebaci na drugo ime ali proceduru može da odradi samo administrator sistema i sama procedura traje i nije rešenje za česte promene. Promene ima smisla raditi kada ljudi menjaju uloge u firmi ili napuste firmu i to treba imati na umu kod nabavke softvera.

Trajne licence ili iznajmljivanje

Šta se više isplati

Odoo image and text block

Trajna licenca - perpetual

Kupovinom trajne licence softver je vaš zauvek u onom obliku u kojem ste ga kupili ili kada vam je istekla godišnja pretplata.  Godišnja pretplata ili održavanje je opciona stvar i obezbeđuje dobijanje novih verzija softvera i niza usluga koje su detaljnije opisane na drugim delovima sajta.

Trajna licenca nosi sa sobom veći inicijalni trošak, ali je na duže staze isplativije rešenje (3+ godina)

Odoo image and text block

Iznajmljivanje (Term, Rental, SaaS) licenci


Iznajmljivanje se softvera se vezuje za termin SaaS - Software as a Service ili softver kao usluga. Gde se softverska licenca tretira kao usluga koja traje dok traje pretplata. 

Kratkoročno je ovaj tip licenciranja isplativiji, ali postoje i drugi razlozi zbog kojih se ovaj tip licenciranja može kombinovati sa drugim. 

Recimo imate nalet posla u sezoni angažujete ljude po ugovoru i treba vam softver samo 6 meseci dok traje preopterećenost.

Još uvek ste mala firma ili start-up i ne znate šta će biti za godinu ili dve, bolje je u startu uštedeti a kasnije razmišljati dugoročno ako se posao razradi.

Dobili ste projekat i finansiranje za projekat koji ima tačno definisan rok. Uzimate softver samo za tu namenu.

Solfins vam može obezbediti posebne startap programe proizvođača softvera - sa svim potrebnim alatima besplatno ili po dosta povoljnijim cenama u prvih nekoliko godina razvoja vašeg biznisa.

Kompanija Dassault Systemes SolidWorks, kao proizvođač softvera u svom ugovoru o korišćenju softvera - EULA, CLOSA navodi da je legalna upotreba softvera samo kada se isti kupi u zemlji ili teritoriji na kojoj će se i koristiti. Izuzeci su specijalni slučajevi i velike globalne kompanije koje imaju globalne ugovore. Upotreba softvera kupljenog u inostranstvu je adekvatna piratskoj ili ilegalnoj upotrebi. Pored kršenja ugovora o korišćenju od strane proizvođača softvera - EULA,  CLOSA koji se prihvata prilikom instalacije, pravi se poreski prekršaj zbog izbegavanja plaćanja PDV-a u zemlji gde se softver koristi!

Vodič za izbor softvera

šte sve treba imati na umu kod izbora?

Više informacija >>

Cenovnik proizvoda i usluga

koja je varijanta solidworks pajeta je najisplativija za vas?