3D štampa za prilagođavanje enterijera vozila - Primer papučice kvačila
Proizvodnja proširene stopice papučice kvačila

3D štampa za enterijere vozila krije i svoje opasnosti jer treba imati na umu, ne samo vibracije, habanje, bezbednost od loma, već i to da temperatura u vozilu u toku svake godine standardno varira od -20 do preko 60 stepeni kada vozilo stoji na suncu. 

Zato načelno treba izbegavati primenu osnovnih i hobi materijala jer šteta koju naprave može da bude veća od prednosti koju donesu u enterijeru (izbor otporne plastike u proizvodnji automobila je ionako nauka za sebe).

Elem, "ne pokušavajte ovakve stvari kod kuće", odnosno, nemojte se igrati sa ovkvim primerima ukoliko nemate i odgovarajuće mašine i materijale..

Odoo image and text block

Markforged 3D štampa armiranih kompozita

Mašina na kojoj smo radili:

Markforged Mark Two >

Osnovni materijal u kom smo štampali:

Markforged Onyx >

Materijal kojim smo armirali deo:

Markforged Fiberglass >

Redizajnirana papučica kvačila

Odoo - Sample 1 for three columns

Redizajn sa proširenjem lica papučice

Zahtev je bio da se proširi papučica kvačila kako bi obezbedila jednostavnije korišćenje u bilo kom položaju sedenja, naročito na dužim putovanjima i kretanju vozila van puteva (reč je o terenskom vozilu sa pogonom na svim točkovima).

Radi bezbednosti budućeg sklopa armirali smo deo fibeglasom - to jest kontinuiranim vlaknima po obodu dela ali i oko samih otvora kroz koje će biti spajanje običnim zavrtnjima.

Odoo - Sample 2 for three columns

Sklop lica i naličja papučice

Uz skeniranje, klasično merenje, i uz proveru prema dostupnim podacima o originalnoj papučici (korišćena je i geometrija same papučice i geometrija postojeće gumene navlake), u SolidWorks softveru dizajnirali smo sklop tako da u punoj širini imamo sinergiju dve polovine nakon planiranog spajanja zavrtnjima na samoj papučici - a bez diranja same papučice (ne bušimo je, ne sečemo, ne ukrajamo).

Odoo - Sample 3 for three columns

Montirano na vozilu

Čim se papučica isprljala tokom probe u kišnom danu, odmah je delovalo kao da je uvek bila tu!

Armirani sklop, precizne geometrije, ni po čemu ne odaje utisak da je naknadno dodat, a čak i zavrtnji ostavljaju utisak robusnosti koja odgovara terenskom vozilu (mogli smo posebno praviti kapice za njihovo sakrivanje, ali naručilac nije smatrao da bi mu taj estetski detalj doneo neke prednosti).

Zaključak

Ponavljamo - Ovakve stvari je bezbedno štampati samo onda kada imate mašinu i materijale koji mogu da vam isporuče delove ranga originalnih delova aluminijuma. U cenovnom rangu do pet cifara (u evrima), tu praktično dominira samo Markforged zbog karakteristične patentirane tehnologije dodatne dizne koja u slojeve štampe polaže kontinuirana vlakna karbona, fiberglasa, kevlara, itd. 

Ovakvi projekti podrazumevaju i dodatno vreme iskusnih inženjera i tehničara koji poznaju tehnologije skeniranja, merenja, modelovanja i 3D štampe, tako da u svakom koraku razmišljaju u kom pravcu da idu kako ne bi napravili problem u narednom.

U tom smislu iako deluje kao sitnica, potrebno je iskustvo, vreme, jaka oprema, da bi se jedan ovakav projekat sproveo u delo.  Ako imate ideju kako možete da unapredite svoje vozilo ili da napravite komercijalni proizvod za enterijere automobila uz pomoć naših tehnologija skeniranja, 3D štampe i modelovanja, možete nas kontaktirati. 

Odoo image and text block

Možda će vas zanimati:

Kako se redizajniraju i prave sportski upravljači za automobile?

Na slici je samo detalj skeniranja redizajniranog upravljača, a za celu priču kliknite na link:

3D skeniranje upravljača automobila >

3D skeniranje (od igle do) lokomotive!
3D skeniranje velikih složenih objekata