Jeftini 3D štampači - Kupovina i iskustva u 3D štampi

Prednosti, problemi, preporuke i saveti za jeftinu 3D štampu

Kada govorimo o jeftinim 3D štampačima podrazumeva se da govorimo o FDM/FFF tehnologiji, to jest o 3D štampi iz plastičnih filamenata na koturu. Osim toga što govorimo o najjeftinijoj tehnologiji 3D štampe, FDM štampači imaju i druge prednosti:

  • jednostavnost korišćenja - postavite plastičnu nit kroz ekstruder i diznu, unesete fajl 3D modela, podesite nekoliko parametara u pratećem (besplatnom) softveru, i štampa može da počne

  • za sve korisnike - FDM štampa koristi se svuda, od kućnih hobija do vojne industrije, od malih biznisa do obrazovnih ustanova (osnovnih i srednjih škola i fakulteta)

  • za sve primene - štampa prototipova proizvoda, izložbenih maketa, funkcionalnih komada i elemenata proizvoda spremnih za ugradnju

  • za ozbiljnije zahteve i serijsku proizvodnju - čak i osnovne plastične mase (PLA, ABS) mogu da isporuče kvalitetne funkcionalne delove (postoje primeri primene za serijsku proizvodnju u nemačkoj auto industriji),  ali i u smislu preciznosti i u smislu mehaničkih karakteristika (štampa kućišta za ugradnju elektronike)

  • povoljna cena materijala - filamenti su uglavnom 2-5 puta jeftiniji od drugih materijala koji se koriste u drugim tehnologijama 3D štampe

  • izbor materijala - pored osnovnih tipova plastike, (PLA, ABS), postoje i odlična rešenja za štampu poliamida ali i kompozita


Pogledajte kako izgleda koncept FDM 3D štampe

 
 

Kako izabrati najjeftiniji 3D štampač?

Nije važno šta možete kupiti - već šta ima smisla kupiti

Biraj male dimenzije


zvuči privlačno da za 500 evra kupite štampač 200x200mm ili veći, ali.. ako želite štampač koji zaista može da radi za te novce, verovatno će imati radnu površinu manju od 100x100mm - ali bar ćete nešto sa njim moći da raditi bez otkazivanja na prvoj štampi

Biraj osnovne materijale


zvuči privlačno i da štampač može da štampa poliamid za 500 ili 1000 evra ali držite se mašina koje rade samo sa PLA i ABS (pa i tada izbegavajte ABS i držite se samo PLA kao najzahvalnije plastike za jeftinu štampu koja ne pravi probleme hardveru)

Biraj jače brendove


postoji desetine brendova 3D štampača ali vas zanima da vaš proizvođač ima dovoljno prodatih komada da ima održiv biznis kako ne biste za godinu dana ostali bez delova i podrške ako proizvođač prosto nestane sa tržišta

Zaboravi velike dimenzije


3D štampač velikih dimenzija traži i filamente velike "kilaže" da bi mogli da isprate ceo proces štampe velikih komada, to znači više ostataka, ali i težu nabavku nestandardnih kotura materijala, težu manipulaciju materijalom, itd.

Zaboravi "simpatične" opcije


štampa u više boja, ili štampa karakterističnim materijalima prosto nije opcija kada govorimo o malim budžetima. Da, marketing komadi izgledaće savršeno, ali iza svakog tog komada stoji još 5-10 neuspelih koje vam nisu pokazali

Zaboravi jeftine materijale


Kada kupujete jeftin 3D štampač znači da nemate novca za jeftine materijale. Jednostavno, loš materijal uništiće harver već u toku štampe prvog kotura filamenta i cela investicija će odmah propasti.

više o uticaju materijala za 3D štampu pročitajte ovde >

Problemi koje možete očekivati sa jeftinim FDM uređajima za 3D štampu

(Ne pitajte kako znamo)

Nemogućnost pravilnog sklapanja hardvera - kvalitet proizvodnje, delova štampača, ili oštećenja u pakovanju i transportu zbog nedovoljno obezbeđenog paketa mogu napraviti problem već od prvog dana kada štampač (u delovima ili sklopljen) stigne do vas.

Nedovoljno zaokružen koncept hardvera - amaterski uređaji podrazumevaju da kotur stoji pored štampača, nezaštićen od uticaja vlage što može imati značajan uticaj i na kvalitet delova koje dobijate u štampi. Pored toga, sam štampač obično nije smešten u odgovarajuće kućište koje čini da teperatura komada tokom celog procesa štampe bude konstantna, što takođe ima uticaj na kvalitet štampe.

Nedostupnost resursa za učenje - mnogi anonimni proizvođači ne isporučuju dovoljno kvalitetnih stručnih informacija za korisnike u vidu pisanih i video tutorijala za otklanjanje problema, zamenu delova, itd.

Otkazivanje hardvera - najčešće se zbog lošeg materijala dešava da uništite ili začepite diznu štampača, ali postoje i drugi problemi harvera koji su karakteristični za komponente kupljene po najnižoj mogućoj ceni.

Softverski problemi - čak i kada softver radi, zbog nemogućnosti većeg ulaganja u njegov razvoj, neretko se dešava da pravi probleme zbog "previše" opcija za korisnika, ne samo u smislu predugog procesa podešavanja štampe, već i zbog toga što se može desiti da softver dozvoli i "kolizije" unetih informacija (npr. veća rezolucija i prevelika brzina štampe gde nije moguće da deo izađe sa željenim kvalitetom).

Dostupnost rezervnih delova - ako želite da ekploatišete svoj 3D štampač nemate vremena da čekate mesec dana na rezervni deo, a kada koristite jeftinije varijante 3D štampača trebaće vam često rezervni delovi.

Odoo image and text block

A šta ako ipak bude problema i sa skupljim štampačem?!

Ništa. Baš ništa. Profesionalna rešenja iz Solfins ponude prate:

  • dostupnost rezervnih delova

  • Solfins dijagnostika, popravka i redovni servis

  • brzo otklanjanje kvara od strane sertifikovanih aplikativnih inženjera

  • saveti sa samostalno održavanje u cilju dužeg životnog veka delova...

Solfins SERVIS 3D štampača >

Primeri FDM 3D štampe u Solfinsu

Markforged (crni delovi) i Sindoh 3D štampa

FDM štampa prema cenovnom rangu uređaja

uz sve mane ovakvog pregleda, može vam pomoći da odmerite šta zaista želite od svog 3D štampača

Odoo - Sample 1 for three columns

3D štampači do 1.000

1. uređaji koje možete naručiti direktno iz kine ili kupiti preko oglasa u Srbiji


2. open source uređaji srednjih zapremina ali u delovima da sami sastavljate hardver i elektroniku (obično je potrebno 1-2 dana za profesionalce)


Preporuka: open source sklopljeni uređaji veoma malih zapremina (80 x 80 x 80 mm)

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampači od 1.000 do 2.000

1. uređaji vrednosti do 500 eur sa dodatom marginom distributera


2. open source uređaji srednjih zapremina (150x150 do 200x200mm) sastavljeni fabrički 

3. open source uređaji sa dodatnim elementima (npr. zatvorena kutija)

Preporuka: prvi (polu) profesionalni uređaji srednjih zapremina sa kontinuiranim kvalitetom štampe i bez problema u radu, sa zatvorenom kutijom, zaštićenim materijalima, fleksibilnim radnim površinama

Odoo - Sample 3 for three columns

3D štampači od 2.000 do 5.000

1. (polu) profesionalni štampači malo većih dimenzija (250-300mm)

2. (polu) profesionalni štampači sa dodatnim opcijama materijala (fleksibilni, poliamid)

Preporuka: profesionalni štampači sa hardverom industrijskog kvaliteta i materijalima unapređenih karakteristika

Odoo - Sample 1 for three columns

3D štampači od 5.000 do 10.000

1. amaterski uređaji velikih dimenzija (400x400x400mm)

2. open source uređaji većih dimenzija (300x300x300mm)

3. profesionalni uređaji srednjih do većih dimenzija (300x300x300mm)

Preporuka: profesionalne mašine sa naprednim funkcionalnostima (npr. dodatno armiranje delova kompozitnim vlaknima za izuzetan kvaliteta komada)

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampači od 10.000 do 20.000

1. open source uređaji velikih dimenzija (400-500mm)

2. uređaji velikih dimenzija proizvođača koji su fokusirani samo na ovaj koncept 3d štampe (svaki proizvođač ima 1-3 modela)

3. profesionalni uređaji velikih dimenzija (350-500mm)

Preporuka: profesionalne mašine sa vrhunskim kvalitetom materijala (npr. štampa kompozita lakših i jačih od aluminijuma)

Odoo - Sample 3 for three columns

3D štampači preko 20.000

1. specifični 3d štampači velikih dimenzija (preko 1000mm) ali sa smanjenom preciznosti zbog većeg prečnika filamenata (4, 6, 8mm)

2. štampači velikih specifičnih dimenzija (obično 500-800mm po xy osi, i preko 1000mm po z osi)

Preporuka: industrijski kvalitet hardvera za mašinu sa dodatnim funkcionalnostima (laserska kontrola kvaliteta štampe, automatizacija procesa praćenja štampe), i visokim kvalitetom materijala (poliamid, kompoziti, itd)

Napomena: Jeftinije verzije 3D štampača takođe mogu da se koriste za serijsku proizvodnju, ali to podrazumeva priliv poslova koji je takav da može isplatiti čoveka koji će se baviti celom farmom štampača (20-50-100 3D štampača uvezanih u jedan proces proizvodnje). Specijalista za 3D štampu bavi se štampačima celo radno vreme. Da li imate takvog čoveka u firmi? Da li imate toliko posla za svoje 3D štampače? 

Solfins ponuda FDM 3D štampača

Testirali smo mnogo mašina i predstavljamo one koje zaista "rade posao"