Tržište i trendovi 3D štampe u Evropi
Radni sastanak 3DZ grupe za 2019. godinu

Italijanska kompanija 3DZ, jedan od vodećih distributera 3D štampača, materijala i 3D skenera u Evropi i MENA regionu (Bliski Istok i Severna Afrika), organizovala je godišnji sastanak na kom je okupila sve svoje franšize i partnere iz Italije, Francuske, Španije, Malte, Rumunije...

Domaćin skupa bio je 3DZ klijent i partner Yndetech, pa smo pored prezentacija i predavanja na licu mesta mogli da se upoznamo i sa njihovim iskustvima u proizvodnji 3D štampe plastike i metala za dentalnu industriju na preko 10 uređaja (ukupna vrednost investicije preko milion evra). 

3DZ radni sastanak za 2019.

Odoo CMS - a big picture

Vodeća evropska mreža distributera rešenja za profesionalnu 3D štampu

Solfins na sastanku sa kolegama iz Italije, Francuske, Španije, Malte...

Contact us »

Markforged - Najveći hit 3D štampe

Rast 3DZ u 2018. u odnosu na 2017. godinu ponovo je bio oko 40%, a ovoga puta na to su uticali i rezultati u Španiji i Francuskoj u poslednjem kvartalu gde je isporučeno više SLS/FusionJet 3D štampača 3D Systems i HP.

Ponuda desktop štampača koji su predstavljali standard industrije ostala je na istom nivou kao i prethodne godine zahvaljujući brojnim konkurentnim rešenjima.

Izuzetak su Markforged štampači koji su u celoj Evropi premašili očekivane rezultat. Slično iskustvo imao je i Solfins u Srbiji jer jednostavno se govori o mašinama, materijalima i kvalitetu štampe koji su bez premca u svom cenovnom rangu.

Rast potražnje u industriji

Nabavka najmoćnijih (i najskupljih) mašina za aditivne tehnologije više nije rezervisana samo za razvojne centre ekskluzivnih kompanija koje proizvode luksuzne automobile, avio, namenske i proizvode za kosmičku industriju.

Veliki broj mašina za 3D štampu nabavile su za svoje potrebe firme koje razvijaju "svakodnevne" proizvode kakvih ima i u Srbiji - pumpe za vodu, zaptivnice za instalacije, ogledala za automobilske retrovizore, slavine, itd.

Jednostavno, stigla je generacija inženjera i menadžera koja se ne plaši da uradi računicu i sabere sate i novac koji će uštedeti ako razvijaju svoje proizvode koristeći 3D štampu za izradu i testiranje funkcionalnih prototipova, i to se lako uočava i svakom segmentu industrije.

Za njih 3D štampa nije "egzotika" i prozor u budućnost nego proizvodna mašina koju su upoznali već u srednjoj školi ili najkasnije na studijama i znaju da im je potrebna i na poslu.

Još bolja direktna podrška za korisnike

U 2019. godini očekuju se daleko bolji rezultati u okviru 3DZ franšize = na tržištu 3D štampe u Evropi, jer je dodatno poboljšana komunikacija na relaciji 3D Systems/HP/Markforged > 3DZ > partneri (među kojima i Solfins).

Verovatno najveća vest 2018. godine jeste otvaranje korisničkog demo centra za 3D štampu plastike i livačkih materijala u Darmštatu nedaleko od frankfurtskog aerodroma gde su potencijalnim klijentima dostupne u radu sve mašine iz 3D Systems ponude.

Demo centar će je jednom kvartalno biti potpuno otvoren i za Solfins kao 3DZ partnera pa svim zainteresovanim klijentima koji razmatraju investiciju u profesionalne i proizvodne mašine za 3D štampu možemo organizovati prezentaciju uživo i štampu uzoraka za testiranje i odabir tehnologije i materijala.

Dental 3D štampa

Ordinacije i laboratorije koje rade uslužnu proizvodnju zubne protetike i ortodoncije ubrzano se opremaju 3D softverima i uređajima za 3D skeniranje i 3D štampu - procena je da će u narednih 10 godina nestati preko 70% ovih biznisa koji kasne sa digitalizacijom jer će potisnuti ostali koji prvi naprave efikasni proizvodni proces sa uslugom koja se izvršava u roku od 24 do 48 sati.

Postoji veliki potencijal za implementaciju 3D štampe metala u dentalnoj industriji i novi 3D Systems štampač DMP Flex 100 biće naročito interesantan uz druga 3D Systems rešenja za štampu metala.

MJP 3D štampači

U 2018. godini u Evropi i MENA regionu implementirano je duplo više 3D Systems MJP 3D štampača nego u 2017. godini kada je jedan od njih proglašen i najboljim štampačem za biznise.

Uređaji serije ProJet 2500 i ProJet 3600, u varijantama za štampu polimera, livačkih materijala (2500 W i 2500 IC), kao i verzija za dentalnu industriju (2500 Plus), isporučivani su korisnicima u Evropi na svakih pet dana tokom cele 2018. godine.

Ovu mašinu, različite uzorke i način rada možete videti i u Solfinsu (u Srbiji već ima najmanje 5 mašina iz MJP serije 3D Systems štampača).

3D štampa poliamida

SLS 3D štampa materijala visokih performansi dobila je konkurenciju u vidu Markforged desktop i industrijske serije 3D štampača koji štampaju FDM tehnologijom u Markforged materijalu Onyx - poliamid sa ispunom od seckanog karbona.

Zahvaljujući preciznosti štampe i pouzdanosti uređaja, kao i vrhunskom kvalitetu materijala, primena ovih mašina je veoma široka i Solfins ih je u Srbiji instalirao kod proizvođača potrošačke robe, auto delova, mašina i alata, itd. Pored toga, štampali smo više stotina prototipova i proizvoda već u prvoj godini na Markforged Mark Two štampaču kompozita.

3D štampa metala

Štampači metala su primarno dizajnirani kao proizvodne mašine (naročito 3D Systems) jer često nema smisla prilgađovati i praviti prototip 3D štampom koji će biti proizveden u drugoj tehnologiji koja (za razliku od plastike bilo koje vrste). Ovo je jedno od ograničenja za širu primenu u ovom trenutku i najčešće se koriste za proizvodnju malih serija specijalnih komada namenske, auto i avio industrije. 

Potencijal za veći prodor metal 3D štampe možda predstavlja Markforged Mark X koji je dramatično smanjio cenu uređaja ali za sada je u Evropi instalirano tek nekoliko komada i pratimo šta se dešava u praksi i kakva su iskustva tržišta.

Domaćin skupa - Yndetech

VODEĆI DENTAL PROIZVOĐAČ TEHNOLOGIJOM 3D ŠTAMPE

Dvodnevni sastanak uz prezentacije i predstavljanje novih proizvoda, održan je u prostorijama kompanije Yndetech koja radi uslužnu proizvodnju zuba, mostova i proteza za dentalnu industriju u Italiji. Izbor mesta je bio naročito zanimljiv jer je Yndetech jedan od najvećih klijenata 3DZ i 3D Systemsa. U svojoj proizvodnji, pored malih CNC mašina za mašinsku obradu u stomatologiji, 3D štampača i 3D skenera iz sopstvene proizvodnje, imaju i:

  • 3D Systems NextDent 5100 3D štampače - i to tri mašine

  • 3D Systems DMP 100 3D štampače - dve mašine iz dve različite generacije (u toku je proces nabavke nove generacije istih uređaja - 3D štampač metala DMP Flex 100).

Pored toga što su nas ugostili, imali smo i potpuno slobodan pristup mašinama, a generalni i tehnički direktor održali su detaljne prezentacije gde se nisu libili da kažu nabavne i operativne troškove, mane i prednosti 3D Systems metal štampača u odnosu na konkurenciju, kako je izgledao proces nabavke, koje materijale i zašto koriste, zašto su se odabrali DMP 100 a ne veću DMP 200 seriju koju su takođe testirali (pored konkurentskih uređaja), itd.

Odoo - Sample 1 for three columns

Yndetech proizvodni pogon

Četiri 3D štampača DMP 100 serije koji imaju dnevno po dve štampe od po 10 sati i tako već 18 do 40 meseci zavisno od mašine... Jer 3D Systems mašine napravljene su za proizvodnju.

Odoo - Sample 2 for three columns

Bez tajni za posetioce

Dok su delegacije partnera obilazile 3D štampače i slušale nastavak prezentacije, operater koji opslužuje sve mašine radio je svoj posao - bez ugrožavanja bezbednosti, bez buke industrijske proizvodnje, bez prašine...

Odoo - Sample 3 for three columns

Zašto baš 3D Systems?

Yndetech je testirao sve što su imali na raspolaganju i odabrali su 3D Systems: "Jednostavno, kvalitet štampe je ubedljivo najbolji."

VIDEO: 3D štampa za stomatologiju, Yndetech

 
 

Tražite rešenje za profesionalnu 3D štampu?

Solfins isporučuje uređaje, materijale, obuku, stručnu i tehničku podršku...

Profesionalni monitori za CAD inženjering
Dell UltraSharp serija IPS LED monitora od 24 inča