Prava cena jeftinih filamenata za 3D štampu
Kako kvalitet materijala utiče na troškove 3D štampača

Filamenti koji se koriste u FDM (tj. FFF) tehnologiji 3D štampe predstavljaju "običnu plastičnu nit". Ali, stvari nisu baš tako jednostavne... Jednako kao što ne možete očekivati previše od štampača koji koštaju 2-3 puta manje i od pristojnih 2D štampača, tako ne možete očekivati da prođete bez problema i sa "no-name" filamentima nepoznatog porekla.

Naročit problem je što loš filament neće samo oduzeti vaše vreme za novu štampu, ili generisati greške štampe komada, već u tome što lako može izazvati probleme sa hardverom, trenutne ili trajne...

Potrebne karakteristike filamenta za 3D štampu

Minimum standardna za maksimum mogućnosti

Odoo - Sample 1 for three columns

Vrsta materijala

Načelno, osnovni materijali jesu PLA, ABS, PA, ali, sa materijalima "na kilo" zapravo nemate nikakvu garanciju da je u filamentu samo jedan tip plastike. Kako svaka plastika ima svoju tačku topljenja problem je jasan. Pored toga, često srećemo želju korisnika da "prosto ubace poliamid u štampač" (ili neki drugi zahtevniji materijal u amaterski štampač koji nije predviđen za tu svrhu). 

Odoo - Sample 2 for three columns

Homogenost filamenta

Na primer, na  tržištu se nude i filamenti koje prodavci nazovu "mermerni" a zapravo je reč o crnim granulama unutar belog osnovnog filamenta. Od čega su te granule? Kako utiču granule na diznu? Slična priča je i sa standardnim materijalima. Ako su nastali seckanjem pretopljavanjem plastike u amaterskim procesima nema garancija da neće značajno oštetiti hardver vašeg štampača.

Odoo - Sample 2 for three columns

Ravnomeran presek

Ravnomeran presek je poseban problem koji može biti izazvan i vrstom materijala, i sastavom materijala, ali i kvalitetom proizvodnog procesa prilikom "izvlačenja" filamenta. Presek kod loših filamenata ume značajno da varira i stvara dva problema:

  • pucanje na tanjim delovima

  • oštećenje dizne mestimično većim prečnikom materijala..

(Na slici iznad je mikroskopska fotografija oštećene dizne)

Troškovi 3D štampe jeftinim filamentima

Troškovi rastu sa lošim filamentima

Odoo - Sample 3 for three columns

Trošak nove štampe

Loš filament može da pukne, može da ima nejednak presek ili nehomogen sastav, i problemi sa prevelikim nepravilnostima na štampanom komadu ili potpuni prekid štampe nisu retki. Prosečno ćete lako potrošiti 2-3 puta više lošeg filamenta u odnosu na kvalitetnije filamente koje isporučuju renomirani proizvođači. Ironija je da kvalitetniji filamenti obično nisu i 2-3 puta skuplji pa vas u konačnom zbiru izađu jeftinije.

Odoo - Sample 1 for three columns

Trošak vremena

Postoje dve vrste korisnika 3D štampača: oni koji žele i vole da se bave samim 3D štampačima, i oni koji prosto žele da štampaju svoje delove na koje su primarno fokusirani. Ovim prvima neće smetati da vreme koriste za održavanje štampača, prilagođavanje parametara štampe prema novom filamentu, češću zamenu delova... Drugi verovatno nisu spremni za takve prekide u svojim procesima.

Odoo - Sample 3 for three columns

Trošak kvarova na 3D štampaču

Najčešći problem koji nastaje na 3D štampaču zbog loših filamenata jeste oštećenje ekstrudera i zapušavanje dizne. To ne mora biti veliki trošak: ako imate diznu na stanju da ne čekate par nedelja, ako vam nije hitno da štampate deo, ako imate vremena da se igrate sa popravkama na svakih par meseci ili nedelja...

Zaključak

šta sve možete kupiti za 1 evro?

Naravno, najskuplji trošak su vaši živci. Često se u praksi srećemo sa korisnicima 3D štampe koji "imaju neki štampač ali nisu zadovoljni kvalitetom". Koji štampač? Neki od 300 evra, i materijal neki od 10 evra za kilo i po. Moramo razumeti da tehnologija danas jeste dostupnija nego ranije, ali da postoje neke razumne granice kvaliteta koji mora postojati da bi tehnologija uopšte bila primenjiva.

U praksi je često da proizvođači koji žele da sačuvaju svoj brend od "optužbi za probleme u štampi" dozvoljavaju samo sopstvene materijale. Pod pritiskom tržišta i oni počinju sve češće da dozvoljavaju korišćenje materijala drugih proizvođača ali i u tom slučaju daju jasne preporuke kojim proizvođačima i materijalima može da se veruje. U suprotnom, vaša garancija na uređaj nije važeća, jer.. Ne sipate dizel u benzinski automobil, zar ne?

Suština priče o ceni filamenata krije se u sledećim stavkama:

  • prosečan štampani komad ima 50-100 grama, tj. 1/20 ili 1/10 mase filamenta na koturu

  • to znači da komad iz najjeftinijeg filamenta košta 50-100 dinara

  • istovremeno, komad iz kvalitetnog filamenta košta 100-200 dinara

  • ima smisla da rizikujete oštećenje hardvera samo ako imate desetine štampača i serijsku proizvodnju pa vam ova razlika značajno smanjuje trošak sirovine i ostavlja prostora za fond za čestu zamenu oštećenih delova

  • ako štampate jedan komad, na jednom štampaču, jednom dnevno ili nedeljno, razlika od evro ili dva ne pravi vam naročitu razliku u troškovima, ali pravi itekako veliku razliku u pogledu trajanja 3D štampača, kvaliteta komada, 

Preporučujemo za čitanje i zanimljiv tekst na ovu temu sa računicom troškova na sajtu 3D Fuel - The Real Cost of Cheap 3D Printing Filament >

Tražite jeftin 3D štampač?

Saznajte kakva je ponuda na tržištu i koje su vam opcije za odabir..

FDM 3D štampači i materijali iz Solfins ponude

profesionalni 3D štampači za industriju

Flashforge PLA, ABS...

najpovoljnija pouzdana 3D štampa
Upoznaj Flashforge >

Markforged 3D štampa kompozita

profesionalna štampa poliamida sa karbonom
Upoznaj Markforged >
Izrada pribora i alata za stezanje u alatnicama i proizvodnji
3D štampa kao jednostavno i povoljno rešenje koje štedi vreme i novac