Zadatak: uzeti mere na licu mesta i dizajnirati novu ogradu za stepenište
Proces od uzimanja mera do izrade proizvodne dokumentacije - 4 koraka

Relativno jednostavan proces uzimanja mera u enterijeru, postaje značajno složeniji kada je potrebno uzeti precizne mere za završne i dodatne radove, odnosno za dodavanje elemenata enterijera koji ne mogu da se "prilagode" na licu mesta. Takav primer je uzimanje mera stepeništa za promenu ili dodavanje ograde. 

Klasično merenje i zapisivanje mera u skicu uzelo bi previše vremena, i u praksi je skoro nemoguće vratiti se u radionicu sa kompletnim potrebnim merama jer uvek nešto ostane nepoznato, pa samo u ovoj fazi može da se desi najmanje dva, a često i više odlazaka na teren.

Ovo produžava rokove, povećava putne troškove, stvara greške u proizvodnji, generiše škart, itd. Rešenje je - uzimanje mera u procesu 3D skeniranja i čuvanje kompletnog enterijera u 3D formatu sa kompletnim informacijama za proizvodnju.

Primer iz prakse: 3D skeniranje stepeništa, generisanje 3D modela i tehničke dokumentacije za proizvodnju i montažu

Odoo image and text block

Korak1: fotorealno merenje (bežično)

Da bismo snimili stanje i prostor potrebno je samo da usmerimo skener u pravcu željenog objekta. Skener automatski prepoznaje elemente i nastavlja skeniranje ukoliko skeniramo iz više navrata ili više delova

Na displeju uređaja uvek imamo prikaz urađenog posla i kada smo zadovoljni sa kvalitetom izmerenih podataka sirove skenirane podatke ubacujemo u Artec softver na dalju obradu i pripremu za softvere za dizajniranje i projektovanje.

Odoo image and text block

Korak 2: Fino podešavanje

Izmerene podatke je često potrebno doraditi u smislu očistiti od nepotrebnih površina i izvesti u format čitljiv 3D CAD softverskim rešenjima za dizajn i projektovanje kao što je SolidWorks.

Odoo image and text block

Korak 3: Dizajn u SolidWorks-u

Sređene 3D skenirane podatke koristimo kao polaznu osnovu za dalju razradu i dizajn ograde. imamo potpunu slobodu i pregled svih ključnih mera koje nam trebaju kako bi uspešno proizveli elemente ograde


Odoo image and text block

Korak 4: Specifikacija za proizvodnju

Kada smo rešili dizajn i nacrtali (ili uneli iz baze) sve potrebne elemente možemo da izvezemo specifikaciju svih elemenata kako bi izvršili adekvatne pripreme za proizvodnju: sastavnice materijala, tehnički crteži, liste za nabavku, dokumentacija za sečenje, zavarivanje, farbanje...

Korišćena rešenja u ovom primeru

Tražiš rešenje za brzo, detaljno i precizno merenje enterijera?

3D štampa alata za dizalice i manipulaciju teretom velike mase
zamena skupih alata od kovanog čelika jeftinim alatima od kompozita