Izrada maketa 3D štampom - Solfins vodič

Sve o 3D štampi maketa arhitektonskih, urbanističkih, industrijskih i infrastrukturnih projekata, i modela enterijera i nameštaja

Preuzmi Vodič na ovoj stranici ili pošalji upit za prezentaciju uživo, cene i ponudu u FORMI NA DNU OVE STRANICE!

Budi "maketar"

DA BISTE POSTALI ISKUSAN MAJSTOR I PRAVA RADIONICA ZA IZRADU MAKETA OD ALATA VAM JE POTREBAN SAMO 3D ŠTAMPAČ I 3D SOFTVER

Ubrzaj projekte

POJEDNOSTAVI KOMUNIKACIJU NA BILO KOM PROJEKTU UZ SIGURNO RAZUMEVANJE U TIMU, SA KLIJENTOM, SA BUDUĆIM KORISNICIMA

Zaradi više

ZAŠTO BI "TREĆA STRANA" UZELA NOVAC VAŠEM INVESTITORU DA NAPRAVI MAKETU VAŠEG PROJEKTA PREMA VAŠEM 3D MODELU?

Odoo image and text block

3D štampa vraća maketu u vaš projektni biro - na velika vrata!

Maketa nije samo ukras projekta, kao torta kojom tek na kraju proslavljate uspešan projekat. Maketa je i alat i "radni konj" koji treba da izdrži intezivnu komunikaciju već od prvih faza razvoja projekta, ali i projekat za sebe koji raste i razvija se zajedno sa idejnim i izvođačkim projektom. 

Nažalost, cena maketa, troškovi, neophodno vreme, resursi potrebni da se ona pravi (i koristi) uglavnom ne dozvoljavaju autorima - vama, projektnim biroima da joj se posvetite. Tu nastupa 3D štampa! Sa tehnologijom 3D štampe maketu vašeg projekta ne morate prepustiti "trećoj strani", time komplikovati i sebi i klijentu, a zaradu prosleđivati drugima.

Sa 3D štampačem u vašem projektnom birou obezbedićete klijentu jeftinije i kvalitetnije makete zato što:

 • vi pravite maketu jednim klikom pokretanja 3D štampača,

 • vi isporučujete maketu klijentu, pa drugu varijantu, pa treću...

 • i to sa neverovatnim detaljima, uz potpunu slobodu u autoskom izrazu...

 • i sve to u ceni jedne standardne makete izrađene na tradicionalan način...

O Solfins VODIČU za 3D štampu maketa

Sve što vas zanima o 3D štampi maketa na jednom mestu

Ako je sve tako jednostavno i jeftino, zašto se onda 3D štampa u Srbiji ne koristi masovno u štampi arhitektonskih objekata, urbanističkih projekata, objekata infrastrukture ili prosto enterijera?

Odgovor je da objektivnog razloga nema. Zanimljivo je da 3D štampu u Srbiji već duže od decenije koriste livnice, alatnice, mašinski inženjeri, elektroničari, industrijski dizajneri, stomatolozi, juveliri, i brojne druge struke, ali ne toliko često i arhitekti, urbanisti, građevinci ili enterijeristi.

Odoo image and text block

Preuzmi Solfins VODIČ za 3D štampu MAKETA!

Ovaj Vodič ima za cilj da to promeni tako što će vam na jednom mestu obezbediti sve neophodne resurse da se upoznate sa tehnologijama, materijalima, tipovima uređaja za 3D štampu, ali i konkretnim primerima primene 3D štampe iz celog sveta u vašoj struci, za vaše vrste projekata, uz nekoliko naših stučnih i praktičnih saveta koje smo pisali za vas iz ugla višegodišnjih korisnika i stručnjaka za 3D štampu.

U ovom Vodiču saznaćete sve o 3D štampi za vaše potrebe! Naš savet je da čitate redom dodatne linkove koje smo dali za svako poglavlje i svaki primer kako biste zaista upoznali 3D štampu i jednostavnije odredili gde se vaše potrebe ukrštaju sa ovom tehnologijom i gde ćete najviše profitirati.

Šta sve možete 3D štampom maketa

Zašto treba sami da štampate maketu već sledećeg vašeg projekta

Odoo image and text block

Osnovne prednosti 3D štampe za izradu maketa

Osnovne prednosti 3D štampe za izradu arhitektonskih, enterijerskih, urbanističkih i modela infrastrukture koje daju novi život maketama u praksi: brzina izrade, niski troškovi izrade, neograničen prikaz detalja, univerzalnost 3D štampača koji zamenjuje čitav niz tradicionalnih materijala i alata...

Tako cela jedna maketarska radionica može da stane u uređaj na vašem radnom stolu, ili kraj standardnog 2D štampača...

Pročitaj više >

Odoo image and text block

Funkcionalne prednosti 3D štampanih maketa

Štampana maketa po svojim mehaničkim karakteristikama bliža je maketi od klirita i plastike, nego onoj od papira, kartona i balze, s tim što je po masi mnogo bliža ovoj drugoj vrsti.

Zavisno od namene makete (da li je radna ili će biti odmah zaštićena staklenom kutijom), dovoljna su dva klika da dodatno definišete njenu jačinu i otpornost na habanje prostim zadavanjem druge dimenzije sastavnih elemenata, ili cele makete, već u softveru štampača a on će odraditi sve ostalo i optimizovati model za 3D štampu...

Pored toga, danas svaki ozbiljniji 3D softver koji se koristi u projektovanju sadrži i module, alate i funkcionalnosti za analizu i pripremu 3D štampe i eksport odgovarajućih fajlova.

Pročitaj više >

Menhetn u trodimenzionalnom prikazu kolor štampom

Odoo CMS - a big picture
Odoo image and text block

3D štampa velikih maketa - arhitektonskih i urbanističkih kompleksa i infrastrukture

Prosečan objekat, preveden u razmeru 1:100, ili 1:200 ukoliko je u pitanju poslovna ili javna zgrada, ili stambeni kompleks, obično prevazilazi dimenzije standardnih (najpovoljnijih) desktop 3D štampača, ali to nije jedini razlog zašto se preporučuju manje dimenzije štampe i segmentiranje makete.

Da, postoje štampači koji mogu da proizvedu odjednom modele 40x40 ili 100x100cm*, pa i veće (Solfins ih takođe ima u ponudi), ali postoji i najmanje 5 razloga zašto ih obično ne preporučujemo...

Pročitaj više >

Odoo image and text block

3D štampa maketa za različite procese i namene

Maketa nije, i ne mora biti samo reprezentacija koja dolazi na kraju projekta. Jedini razlog zašto je to danas uglavnom tako jesu resursi, prostor i vreme potrebno za izradu. Iako su softverska rešenja sve moćnija (3D, foto i video renderi, VR), maketa i dalje ima brojne prednosti zbog svoje neposrednosti i činjenice da i dalje najbolje percipiramo fizičke modele (naročito klijenti koji često nemaju jednako razvijen osećaj prostora kao njihovi projektanti).

Brzina i mali troškovi 3D štampe maketa omogućavaju vam da štampate makete i kada ih ne finansira investitor, a uloženi novac višestruko će se vratiti:

 • 3D štampana maketa za klijente u inostranstvu

 • 3D štampana maketa za komunikaciju sa klijentima

 • 3D štampana maketa za lični arhiv, marketing i promociju

 • 3D štampana maketa za obuku i internu edukaciju zaposlenih

 • Čemu još može da vam koristi 3D štampač u projektnom birou?

Pročitaj više >

Odoo CMS - a big picture
Odoo image and text block

3D štampa maketa spomenika kulture i objekata pod zaštitom

Bez obzira da li je u pitanju obnova i rekonstrukcija kapitalnih objekata (kao što su to bile rekonstrukcije Beogradske ili Golubačke tvrđave), predstavljanje graditeljskog istorijskog nasleđa na neposredan način, ili obrazovanje novih generacija arhitekata, istoričara umetnosti i arheologa... 3D štampane makete u prednosti su u odnosu na druge tehnologije zahvaljujući i čvrstini materijala od kog se prave tako da mogu da prikažu i delove i ostatke objekata nepravilne, ruinirane geometrije, a da se pritom ne koristi oblikovanje u gipsu i sličnim materijalima od kojih nastaje maketa velike mase a veoma krta i sklona oštećenjima površina i lomovima.

Pročitaj više >

Odoo CMS - a big picture

Praktični saveti za 3D štampu maketa

tehnike, trikovi, izazovi, ideje i tehnička rešenja

Odoo image and text block

Tehnike 3D štampe maketa enterijera i objekata

Ima više tehnologija 3D štampe maketa, ali sve one dele nekoliko tehničkih rešenja koja su karakteristična za 3D štampu uopšte. U različitim industrijama ista tehnika štampe ima različite funkcije i zadatke pa ćemo ovde napomenuti nekoliko primera u konkretnoj temi arhitektonskih maketa.

 • Dodavanje elemenata u 3D modelu za štampu u cilju jednostavnog (ra)sklapanja makete

 • Prikaz “nevidljivih” delova objekta, to jest konstrukcije

 • Prikaz elemenata konstrukcije u realnoj proporciji 

 • Kompleksno segmentiranje po složenim presecima i sastavnim elementima

Ostale tehnike podrazumevaju, opet, beskonačno igranje… .

Pročitaj više >

Odoo image and text block

Modularnost 3D štampane makete

Prođite sa nama nekoliko standardnih rešenja za segmentaciju makete prema zadatku koji makete treba da ima (niža cena - brža štampa, bolji prikaz detalja i preseka, radna maketa za organizaciju prostora, itd):

 • monolitna maketa koja se rasklapa po vertikalnoj ravni

 • “pločasta” maketa

 • 3D štampa osnovne konstrukcije nezavisno od štampe enterijera

 • 3D štampa nameštaja nezavisno od makete celog objekta

 • 3D štampa u različitim bojama i materijalima

Pročitaj više >

Odoo image and text block

Autorski potpis u štampanoj maketi

U novije vreme vizuelizacija projekata sve više gubi arhitektonski potpis jer klijenti traže što realniji foto i video prikaz, a tehnologija i savremeni softveri to im i omogućuju. Samim tim - svi renderi počinju da liče jedni na druge.


Vaša maketa može biti mesto gde imate svu slobodu da prikažete objekat tako da bude jasno da je ta estetika izašla iz vašeg biroa.

Ako uzmete u obzir da je cena pojedinačne štampane makete bukvalno mizerna, da je maketa gotova za jednu noć, te da je bez problema možete samoinicijativno i “besplatno” isporučiti klijentu (više puta u toku projekta), onda imate i prostora i slobodu da se igrate i pustite mašti na volju...

Pročitaj više >

Odoo image and text block

Tehnički izazovi 3D štampe maketa

U kreiranju modela za 3D štampu koristite istu inženjersku logiku kao i za bilo koji drugi tehnički model. Problemi i rešenja zavisiće od tehnologije 3D štampe za koju ste se opredelili, od materijala koje koristite, od podešavanja parametara štampe koje ste izabrali, itd.

3D štampač jeste više od prostog uređaja za reprodukciju dizajna. Zajedno sa svojim softverom za pripremu modela on predstavlja novu mašinu, alat, mini radionicu, u vašem birou, koja predstavlja vaš rad kroz novi medijum, uz sav dodatni angažman, ali i uz sve prednosti i zadovoljstva koje to podrazumeva...

Ono što je možda najvažnije jeste da ne pretvorite svoje "tehničke izazove" u banalne probleme sa samim 3D štampačem i materijalima amaterskog ranga, već da ipak radite sa bar malo ozbiljnijim mašinama i materijalima koji ne zahtevaju da se bavite njima već svojim poslom.

Pročitaj više >

BONUS: 3D skeniranje u arhitekturi i enterijeru

skenirajte prostor ili plastiku fasada ili enterijera

Odoo - Sample 1 for three columns

Objekti pod zaštitom

Spomenici kulture ili elementi fasade koje treba da sačuvate, najčešće nemaju upotrebljivu dokumentaciju za izradu 3D modela i rekonstrukciju oštećenih delova. 3D skeniranjem na licu mesta vrlo brzo i jednostavno dobijate sve što vam je potrebno da nastavite rad.

Odoo - Sample 2 for three columns

Rekonstrukcije i unapređenja

Ne gubite previše vremena na lokaciji vršeći premeravanje raspoloživog prostora za izmenu projekta, naročito kada treba da "uglavite" nove sisteme, instalacije, funkcionalne celine, kada treba da se borite sa složenom geometrijom raspoloživog prostora, postojećih ograničenja, itd.

Odoo - Sample 2 for three columns

Enterijer i dekoracija

Obnavljate postojeću tercijalnu plastiku? Želite da neki deo unutrašnje dekoracije prostora prenesete na svoj novi projekat? Želite da napravite nameštaj kome je teško "uzeti meru"? Jednostavno skenirajte i generišite 3D model za izradu novog-starog elementa.

3D skeniranje za renderovanje enterijera i proizvoda

Predstavite novu ponudu svog biroa

Rastuća potražnja za realističnim arhitektonskim renderima otvara i mnoga druga polja za širenje ponude i veći profit. Jedna od opcija jeste i kreiranje originalnih modela predmeta i elemenata enterijera koji će se koristi za rendere celih prostora.

3D skener će vam uštedeti desetine sati modelovanja i na relativno malim projektima, a istovremeno će vam otvoriti mogućnost da ponudite svoje usluge velikim kompanijama koje traže rendere svojih proizvode za prikazivanje proizvoda i konfiguracija u reklamnim materijalima i na sajtu.

3D skeneri će brzo i verno "skinuti" bilo koju geometriju a njihovi softveri odmah će generisati model koji možete da koristite za dalje modeliranje, unapređenja, izmene i renderovanje. 

Solfins u ponudi ima 3D skenere koje odlikuju:

profesionalni softver, mobilnost, mala masa, brz rad, velika preciznost...

Odaberi najbolji 3D štampač za tvoj biznis

Izbor je (pre)veliki - ali samo jedan je pravi!

Kako izabrati 3D štampač za izradu maketa u vašem projektnom birou?

Prva preporuka: Univerzalni i povoljni 3D štampači

Ako počinjete sa 3D štampom preporučujemo da pročitate i Solfins Vodič za početnike u 3D štampi kako biste za nekoliko minuta stekli širu sliku o ovoj tehnologiji i mapirali svoje potrebe i opcije za nabavku prema idejama i visini inicijalne investicije:

 • 10 razloga da imate svoj 3D štampač

 • materijali u 3D štampi

 • tehnologije 3D štampe

 • proizvođači i tipovi 3D štampača

 • cene tehnologija i uređaja


3D štampa - Vodič za početnike >

3D štampači za modelarske radionice i uslužnu izradu maketa za biroe

profesionalni 3D štampači - brzi i efikasni

Za biroe i radionice kojima je fokus biznisa uslužna izrada maketa za klijente, gde ključnu ulogu igra raznovrsnost ponude, brzi proračun troškova i cene usluge, brzina izrade, itd, postaje racionalno da se razmišlja u dva pravca:

 • investicija u različite tehnologije (SLA, FDM) kako bi se napravila raznovrsna ponuda (cenovno, vremenski, kvalitativno)

 • investicija u uređaje većih dimenzija (50, 100 ili 150cm po X/Y osi)

 • investicija u specijalizovane tehnologije (3D štampa u boji, kompoziti)

 • investicija u farmu 3D štampača sa definisanim sistemom za upravljanje celom proizvodnjom na najefikasniji mogući način.


Pročitaj više >

Solfins preporuke 3D štampača za izradu maketa

uređaji i tehnologije podesni za 3d štampu maketa

FDM/FFF 3D štampa filamentima

jednostavno, povoljno, kvalitetno

Uređaj koji možete dati osnovcima da koriste i neće sa njim imati nikakvih problema, čak nema opasnosti ni od izlivanja kertridža kao kod 2D štampača. Materijal je vidu plastične niti (filament, nalik najlonu za pecanje prečnika oko 2mm) na koturu (kertridž), jednostavno se montira na uređaj, "isteže" na ekstruderu i zatapa "glavom" štampača tamo gde treba da gradi komad ili podršku za komad u toku štampe (podršku ćete kasnije ukloniti).

Odoo image and text block

FDM 3D štampa maketama pruža:

 • jeftine, žilave makete, bilo kojih dimenzija, bilo koje boje, koje možete lepiti, sklapati, bojiti, šmirglati, oplemenjivati tradicionalnim materijalima, itd.

 • velike segmente terena sa nivelacijom koji su pritom veoma otporni na habanje i mehaničke uticaje, a istovremeno imaju malu masu jer je unutrašnja struktura u vidu 3D mreže komad čini krutim a laganim

 • "pločaste" elemente zidova i tavanica koje lako možete spajati lepljenjem ili namenski predviđenim dodacima za sastavljanje koje ćete štampati kao deo komada (nitne, čivije, žabice)...

Hobi desktop serija

Najpovoljnije i najjednostavnije rešenje za početak rada u tehnologiji 3D štampe (ali bez svih brojnih problema koji dolaze sa "no-name" 3D štampačima):

 • veoma povoljna cena
 • jednostavno korišćenje
 • radna zapremina do 20x20x20cm 

Profesionalna desktop serija

Veći 3D štampači (od 20cm po svakoj osi), sa jednim ili dva ekstrudera ili dve glave za štampu:

 • povoljna cena
 • optimalna radna zapremina
 • napredne funkcije u radu

Industrijske serije

Veće zapremine i brza štampa velikih delova:

 • profesionalni i industrijski kvalitet mašina, materijala i dobijenih delova

 • značajno veća brzina rada
 • dimenzije i preko 40-50cm 
Odoo image and text block

Markforged FFF+CFF 3D štampa

Izdvajamo naročito Markforged 3D štampače za one projektne biroe koji vole da zađu dublje u oblast dizajna i da prostor koji projektuju oplemene svojim autorskim pečatom tako što će isti uređaj koristiti i za štampu elegantnih crnih maketa (koje možete uvek farbati i u druge boje) i za štampu vašeg dizajna za delove enterijera...

Markforged 3D štampači koji imaju mogućnost 3D štampe kompozitnih materijala sa dodavanjem kontinuiranog karbonskog, kevlarskog ili vlakna od fiberglasa, mogu da se iskoriste i za direktnu proizvodnju:

 • promotivnog materijala - mikro-maketa, vizit karti, privezaka

 • elemenata enterijera koje ste sami dizajnirali - ručice fijoka, čiviluci, lusteri i lampe, natpisi i putokazi...

 • funkcionalnih prototipova dizajna nameštaja i elemenata za serijsku proizvodnju...

Markforged materijali >

SLA tehnologija 3D štampe (stereolitografija)

Precizno, detaljno, vizuelno raskošno

Stereolitografija (SLA) je tehnologija 3D štampe patentirana još sredinom 1980-ih godina, i danas je druga najpopularnija 3D štampa u svetu zahvaljujući milionima prodatih desktop uređaja koje i u Srbiji koriste desetine juvelira, dizajnera, razvojih centara, laboratorija, obrazovnih ustanova, malih biznisa, hobista...

SLA proizvodi komade pomoću svetlosnih (laserskih) zraka iz tečne smole ("rezin") čime se dobija visoka preciznost, glatka površina komada, uz veliki izbor materijala različitih mehaničkih i vizuelnih karakteristika.

Odoo image and text block

SLA 3D štampa maketama pruža:

 • jeftine modele izuzetne preciznosti i nivoa detalja

 • štampu različitih materijala i boja, uključujući transparentne materijale za "staklene" površine ili transparentne reprezentativne makete

 • veoma glatke završne površine svih elemenata (u kvalitetu površine poput brizgane plastike)

Napomena: narandžasta boja poklopca koja je često puta karakteristična za SLA 3D štampače ima zadatak da spreči prodor UV svetlosti u toku procesa štampe kako ne bi pre vremena došlo do očvršćavanja materijala i problema sa štampom.

Formlabs SLA mašine

Formlabs >

Odoo - Sample 3 for three columns

3D Systems DLP mašine

3D Systems >

Flashforge DLP desktop

Flashforge >

Industrijski SLA 3D štampači 

3D Systems rešenja za intezivnu proizvodnju

ProX 950 

Ogromna radna zapremina

ProX 800

Efikasnost proizvodnje

ProJet 6000 HD

Povoljno industrijsko rešenje

ProJet 7000 HD

Veća radna zapremina

Zanimaju te najmoćnije SLA mašine na tržištu?

Biraj dimenzije, paletu materijala i brzinu izrade makete

3D Systems MJP i CJP profesionalna štampa

za 3D štampu maketa bez konkurencije

MJP (multi-jet printing) tehnologija 3D štampe kompanije 3D Systems spada u najprecizniju 3D štampu zahvaljujući materijalima u vidu tečnih polimera i posebnom materijalu za podršku koji u punoj zapremini formira kalup (oplatu) za štampani komad te nakon ispiranja (rastvaranja) ostaje čist komad bez tragova mehaničke veze na mestima gde je bila podrška (za razliku od FFF i SLA štampe).

CJP koristi sličnu tehnologiju 3D štampe ali uz direktnu štampu u punom koloru čime se u jednom procesu 3D štampe dobija kompletna maketa sa realnim bojama. Zavisno od modela 3D štampača može proizvoditi makete u CMY i CMYK koloritu.

Odoo image and text block

Šta MJP i CJP 3D štampa pružaju maketama:

 • visoka preciznost u izradi komada sa izuzetnim nivoom prikazanih detalja

 • direktnu štampu maketa bilo kog kolorita i istovremenu štampu svih elemenata sa svim detaljima u svim bojama, kako samog objekta, tako i okoline

 • reprezentativne makete koje verno prikazuju kompletan objekat 

 • makete kojima ne morate odvajati mehaničke veze materijala za podršku i materijala od kog je napravljena sama maketa...

Odoo - Sample 1 for three columns

Maketa od prve ideje do projekta

U svakom koraku jednog projekta štampajte direktno kompletan zamišljeni izgled zgrade, u punom koloritu, kako ne biste doživeli iznenađenja od investitora i krajnjih kupaca u trenutku kada projekat zađe u kasne faze ili bude već završen.

Odoo - Sample 3 for three columns

Komunikacija sa klijentima

Verne makete konačnog izgleda projekta svakako su najvažnije za komunikaciju sa klijentima ali i sa javnošću kada je potrebno izložiti maketu zaštićenog objekta, predstaviti projekat na sajmovima, pomoći marketingu i prodaji, itd (pozadi levo na fotografiji iznad vidi se delić 3D Systems CJP štampača)

Odoo - Sample 2 for three columns

Fleksibilnost u radu

Ne morate uvek uvek imati sve boje i sve tipove materijala za CJP 3D štampač. Dovoljno je da imate bilo koji njegov materijal na stanju, i on će odštampati preciznu maketu koju lako možete i sami farbati, lakirati, senčiti, osvetliti...

Odoo - Sample 2 for three columns

Otelotvorenje suštine projekta

Koristite mogućnosti MJP i CJP 3D štampe da tretirate maketu kao sliku koja ima moć da istakne suštinu, ne samo ideje, ne samo funkcije, ne samo glavnih momenata projekta, već svih karakteristika istovremeno - na ekspresivan način koji ostavlja jak utisak na posmatrača.

Odoo - Sample 1 for three columns

Preciznost i tekstura

Čak i kada štampate velike urbanističke makete, iskoristite mogućnosti tehnologije štampe da prikaže visok nivo detalja kako bi kompletna maketa oživela u igri svetla i senki, oslanjajući se u svojoj vizuelizaciji i na teksturu površina koje će izgledati spontano i prirodno.

Odoo - Sample 3 for three columns

Ozbiljna maketa za ozbiljne projekte

Steknite naklonost investitora, saradnika na projektu, pa i šire javnosti, prikazivanjem fizičkog modela koji ne mora imati "autiće i cveće" da bi izgledao uverljivo dok nebitnim detaljima pokušava da nadomesti nedostatke izgleda kartona, papira i šmirgle farbane temperama od kog su glavni delovi makete napravljeni...

Odoo CMS - a big picture

Primer: Maketa izrađena 3D štampom u kancelarijama Solfins partnera 3DZ Italija

MJP i CJP serije 3D štampača za izradu maketa

Produktivnost + preciznost + pouzdanost = reprezentativne makete

ProJet MJP 5600

delovi od pola metra!

ProJet MJP 3600 (Max)

biraj rezoluciju i brzinu

ProJet CJP 260 Plus

CMY

ProJet MJP 2500

4 specijalizovana uređaja

ProJet CJP 860 Pro

CMYK

ProJet CJP 660 Plus

CMYK

ProJet 360

white monochrome

ProJet 460 Plus

CMY

"Mermerne" makete brzo i povoljno

monohromatski 3D Systems MJP 3D štampači

Na slici iznad je čuveni 3D Systems MJP 2500 koji je proglašen i za najbolji 3D štampač za biznise 2017. godine. Jedan takav možete videti u radu i u Solfinsu.

MJP 3D štampači >

Kolor 3D štampa bez ograničenja

CMYK i CMY 3D Systems CJP 3D štampači

Jedna mašina koja štedi desetine radnih sati i prateće troškove pravljenja reprezentativnih maketa u boji - i to u samo jednom procesu štampe!

CJP 3D štampači >

Primeri iz prakse: 3D štampa maketa različitih objekata i zadataka makete nekog projekta

Malo inspiracije jer... Mogućnosti su neograničene

Odoo - Sample 3 for three columns

3D štampa urbanističkih maketa

Primeri štampe urbanističkim maketa različitih vrsta i namena:

 • serija maketa urbanih repera za postavljanje na 2D mapi grada za komunikaciju o lokaciji sa potencijalnim kupcima nekretnina

 • 3D štampa makete kompletnog grada

 • 3D štampa makete šire urbane celine

 • 3D štampa makete neposrednog okruženja novog projekta radi analize i demonstracije ideja...


3D štampa urbanizma >

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampa maketa infrastrukture

Primeri projekata niskogradnje i hidrogradnje gde je primenjena 3D štampa u različitim fazama projekata i u različite svrhe:

 • radna maketa za komunikaciju sa investitorima

 • radna maketa za komunikaciju na gradilištu

 • detaljna maketa u punom koloru za komunikaciju sa javnošću povodom rekonstrukcije brane

 • maketa brane kao deo veće makete pruge...


3D štampa brane >

Odoo - Sample 1 for three columns

3D štampa nameštaja za makete

Primer softverske pripreme i 3D štampe jednostavne stolice sa različitim korisnim prikazima za 3D štampu bilo kog komada enterijera:

 • najčešće greške i posledice u procesu 3D štampe

 • pravilan pristup u pripremi i orjentaciji modela

 • softverska simulacija i optimizacija štampe

 • skidanje komada sa radne ploče nakon štampe i uklanjanje podrške komada

 • serija fotografija i video klipova


3D štampa stolice >

Odoo - Sample 1 for three columns

3D štampa industrijskih postrojenja i mašinskih elemenata

Za posebne projekte industrijskih objekata i postrojenja, termo i hidro elektrana, efekat makete značajno raste ako sadrži i integrisane modele pripadajućih mašinskih elemenata...

3D štampa mašinskih elemenata >

3DEXPERIENCE Platforma za AEC projekte

arhitektura, inženjering, građevinarstvo

 

Odoo CMS - a big picture

3D modeliranje celih gradova!

U cilju održivog razvoja grada-države, Singapur je usvojio 3DEXPERIENCE platformu za modeliranje celog grada i kreiranje virtuelnog grada...

Odoo image and text block

Solfins preporuka

CATIA 3DEXPERIENCE

Saznajte zašto je CATIA bila jedini mogući izbor Frenk Geriju prilikom projektovanja poslednjeg remek-dela arhitekture 20. veka, i šta od 3DEXPERIENCE platforme dobija biro Kengo Kume...

3DEXPERIENCE platforma >

Zašto je Solfins vaš partner za 3D štampu?

Iskustvo, veliki izbor vodećih brendova 

Kao i vi, i mi smo inženjeri. Na dnevnom nivou za svoje klijente rešavamo konkretne probleme u oblasti inženjeringa, razvoja proizvoda, upravljanja procesima u poslovanju i proizvodnji, itd. Ono što radimo za preko 300 klijenata u Srbiji radi smo uraditi i za vas.

Fotografije ispod: Solfins štand za 3D štampu sa uređajima u 4 različite tehnologije, sa različitim materijalima, desetinama naših uzoraka 3D štampe, sa detaljnim demonstracijama mogućnosti prema upitima posetilaca na Sajmu proizvodnih tehnologija u Kragujevcu.

Odoo - Sample 1 for three columns

Osvojimo zajedno nove tehnologije i nova tržišta!

3D štampa je oblast u koju ulažemo mnogo resursa, prvenstveno za promociju i edukaciju domaćih inženjera kako bismo svi zajedno iskoristili potencijal ove tehnologije da napravimo dodatnu vrednost i unapredimo stručna znanja, praksu i konkurentnost naše privrede na domaćem i međunarodnom tržištu.

Odoo - Sample 2 for three columns


Zato učestvujemo i organizujemo sajmove, predavanja, seminare, “in-house” prezentacije, sarađujemo sa fakultetima i stručnim udruženjima, a naročitu pažnju posvećujemo svojim klijentima koji žele da investiraju u tehnologiju 3D štampe radi unapređenja konkurentnosti, smanjenja troškova poslovanja, povećanja profita..

Odoo - Sample 3 for three columns


U našim prostorijama u Beogradu (Senjak) uvek se možete uživo upoznati sa vodećim tehnologijama 3D štampe i uređajima iz naše ponude, testirati uzorke, upoznati različite tehnologije 3D štampe, upoznati se sa uređajima i procesom 3D skeniranja i reverznog inženjeringa, i sakupiti sve potrebne konkretne informacije da napravite pravi odabir rešenja koja će doprineti efikasnosti i profitabilnosti vašeg biznisa.

Traži prezentaciju i ponudu za 3D štampu maketa

Solfins konsultanti