3D štampa u dizajnu i proizvodnji nameštaja i elemenata enterijera
Dizajn, prototivovi, makete, alati i pribori u proizvodnji, okovi, spojke i galanterija za nameštaj

Možda ste videli primere 3D štampe uživo ili u medijima, možda ste već zaključili da to nije tehnologija koja nalazi primenu u vašoj industriji. Međutim, kao i druge proizvodne tehnologije, i 3D štampa ima različite mašine, materijale i primene u različitim procesima tokom celog životnog veka proizvoda.

Na ovoj stranici izdvojili smo samo ono gde znamo da ćete prvi 3D štampač otplatiti u prvih par meseci korišćenja - direktno kroz smanjenje troškova i indirektno kroz uštedu vremena, ubrzanje novih projekata, uređenje proizvodnih procesa i operacija, i više inovativnosti za veću konkurentnost na tržištu. 

Uz sve to, ne zaboravite da korišćenje savremenih tehnologija privlači i najbolje ljude koji žele da rade u okruženju gde može da se uči, testira, unapređuje. 

3D štampač - Jedna mašina za sve procese industrije nameštaja

dizajn > prototip > proizvodnja

Ista mašina može se primeniti u svakoj fazi razvoja i proizvodnje nove serije. Naravno, bolje je imati više opcija za različite primene, ali to će biti lako kada jednom zaista implementirate 3D štampu.

Ako ste nekad nešto probali da radite uslužno, ili ste testirali neku 3D štampu i zaključili da "to nije to", veća je verovatnoća da ste pokušali nešto što izlazi van okvira 3D štampe, ili ste probali lošije materijale odštampane na hobi mašinama.

Pogledajte primere realne primene - isplative, brze, jeftine u odnosu na sve druge tehnologije..

Dizajn, prototipovi i makete

Odoo - Sample 1 for three columns

Dizajnerski komadi

3D štampa nije najpogodnija tehnologija za masovnu proizvodnju velikih serija u industriji nameštaja zbog gabarita, cene i brzine proizvodnje. Međutim, postoje brojni primeri izrade originalnog nameštaja koja omogućava da se napravi direktna veza između dizajna ka gotovom delu bez uključivanja složenih proizvodnih procesa.

Primer sa slike Piegatto/WASP.

Odoo - Sample 3 for three columns

Funkcionalni prototipovi svih dimenzija

Čak i osnovne mašine za 3D štampu mogu pružiti fleksibilnost potrebnu za izradu prototipova, iz više ili manje delova, kompletno štampanih ili u kombinaciji sa drugim materijalima.

Omogućite sebi da u jednoj radnoj nedelji dođete od prve skice do funkcionalnog prototipa u razmeri 1:1 - sa samo jednim dobrim 3D štampačem, bez korišćenja ijedne druge mašine koja radi u proizvodnji!

3D štampa stolice >

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampa maketa enterijera

Komunikacija sa kupcima, bilo direktna ili kroz marketing kanale, može biti direktnija, zanimljivija, inspirativnija, ukoliko uključite makete u ceo proces. 

Naravno, izrada maketa sa sobom povlači dodatne značajne troškove resursa - ako nemate 3D štampač. Sa ovom tehnologijom izrada maketa, varijanti, primera vaših prethodnih projekata, sve to postaje i zadovoljstvo i dobar materijal za nove poslove.

Vodič za 3D štampu maketa >

Pribori u proizvodnji

Odoo image and text block

Napravite brzo i lako pribor za bilo koju operaciju u proizvodnji

3D štampa treba da bude i deo radionice, ne samo projektnog i dizajnerskog biroa. Fleksibilnost mašine za 3D štampu da napravi bilo šta ovde naročito dolazi do izražaja, i umesto celog magacina alata i pribora koji zatreba jednom ili nijednom, koji stalno pravi haos u radionici, nestaje baš onda kada treba, dovoljno je da imate jedan 3D štampač.

Na primer, napravite alat za šmirglanje u bilo kojoj veličini i geometriji i završite svaki posao sa minimalnim rizicima za grube greške u proizvodnji.

Odoo - Sample 2 for three columns

Pribor za obeležavanje

Nebitno koliko je velika ili mala serija za koju će vam specifičan pribor olakšati obeležavanje tokom rada, ako je taj pribor 3D štampan. Jednostavno, trošak 3D štampe će uvek biti toliko nizak, a proces izrade pribora toliko jednostavan da se nećete vraćati na staro.


Odoo - Sample 3 for three columns

Multifinkcionalni pribori u proizvodnji nameštaja

3D štampa za iskusnije korisnike otvara daleko više mogućnosti od standardnih tehnologija jer čini jednostavnim i isplativim da se naprave i najsloženiji alati. Tako u jednom alatiću možete imati i više pozicija za obeležavanje, i uglove koje pratite, i pozicioniranje prema karakterističnim tačkama, rupama, ivicama, itd.

Odoo - Sample 3 for three columns

Pribori za bušenje rupa i otvora

Osnovni 3D štampan alat za pozicioniranje rupa i otvora, kao i za usmeravanje burgije, biće dovoljan za manje poslove. Kod većih serija imaćete dve opcije:

  • 3D štampa veće serije alatića koji se brže troše u kontaktu sa burgijom

  • 3D štampa jednog plastičnog alata koji će na samom otvoru koristiti metalni umetak kao usmerivač i čuvati alat do kraja projekta ili duže.

Alati u proizvodnji

Odoo image and text block

Brz i direktan povrat investicije - 3D štampa alata u proizvodnji!

Mašinske radionice koje rade isključivo obradu metala odavno koriste 3D štampane alate od plastike i kompozita, bilo interno napravljene, bilo kroz usluge. Cena ovakvih alata toliko je niska da već posle prve primene postanu prvi izbor za svaki naredni projekat

Kod radionica i proizvodnih pogona gde se radi obrada drveta, primena ima još i više:

  • kontrolnici u proizvodnji

  • alati za stezanje

  • alati za prese i savijanje

  • alati i pribori za zavarivanje,

  • alati za fiksiranje u procesima lepljenja i uklapanja, itd.

Odoo - Sample 1 for three columns

Vaša najjeftinija mašina za najširi spektar primena u proizvodnji

Skoro svaka 3D štampa može poslužiti za pravljenje osnovnih pribora, ali za štampu alata dovoljno je koristiti malo unapređene mašine i materijale, koji daju visok kvalitet uz minimalnu dodatnu investiciju.

Napomena: 3D štampani kompozitni alati ivaju visoku čvrstoću i otpornost na pritisak i zatezanje i mogu se koristiti i za procese koji uključuju presovanje, savijanje, otkivanje, itd.

Odoo - Sample 2 for three columns

Meki paknovi za sve vrste stezanja

3D štampanim alatima jednostavno pravimo bilo koju geometriju i lako napravimo alat koji apsolutno prijanja za već obrađen komad u bilo kojoj geometriji držeći ga čvrsto na mestu dok nastavljamo sa drugim operacijama obrade u procesu proizvodnje.


Odoo - Sample 3 for three columns

Pribori za zavarivanje

Jednostavno napravite sklop koji će elemente za zavarivanje držati precizno i čvrsto u bilo kom međusobnom položaju, pod bilo kojim uglom.

3D štampani alati od kompozita neće grebati i oštećivati površine profila koji zavarujete, trajaće koliko traje i ceo projekat, i nećete imati škartove, prepravke, neuredne varove i gotove komade.

okovi i metalna geometrija za nameštaj

Odoo CMS - a big picture
Odoo - Sample 2 for three columns

Jedan proces štampe umesto niza mašinskih operacija

Često imate metalne delove koje treba seći iz limova i profila, zavarivati, dodavati navoje, obrađivati na CNC mašinama, bušiti rupe.. Sve to možete dobiti u samo jednom procesu 3D štampe metala!

Odoo - Sample 1 for three columns

Koliko precizno može da se štampa metal?

Metal može da se štampa prilično precizno ali da bi to bilo i jeftino i brzo, onda možete štampati poluproizvode koje ćete i preciznije i brže izraditi dodatnim operacijama probušivanja i narezivanja navoja, itd. U tom slučaju štampate sam sklop i oblikujete ga tako da dodatne operacije odradite najbrže i najjeftinije.

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampač kao vaša najkompleksnija CNC mašina i livnica odjednom

Kada imate metal štampač otvarate mogućnost da sami dizajnirate i direktno proizvodite metalne elemente kao što su kvake, ručke i ručice - u bilo kojoj geometriji - u samo jednoj operaciji! 

Proizvodite svoje originalne serije za svakog klijenta posebno i povećajte vrednost vaših usluga na svakom projektu.

Jednostavno do metalne galanterije za nameštaj

Odoo CMS - a big picture

Primer: Jeftina Markforged 3D štampa metala

odštampani "zeleni deo" > sinterovan deo > gotov deo skinut sa potkonstrukcije

Markforged 3D štampa metala »

Spojke i gotovi elementi sklopova

Odoo image and text block

Jeftini 3D štampač kao proizvodna mašina

Pomenuli smo na početku ovog teksta da 3D štampa obično nije preporučljiva za proizvodnju serija nameštaja i elemenata velikih gabarita. Zaista nije tako jeftino, racionalno i jednostavno 3D štampati stolove, stolice, i slične komade. ALI..

Ukoliko primenite 3D štampu pametno i inovativno, ona predstavlja savršen spoj standardnih elemenata jednostavne geometrije. Spoj - u bukvalnom smislu. 

Ukoliko 3D štampanim elementom zanimljive geometrije spojite jednostavnu ploču i jednostavne štafne - dobićete stolove i stolice veoma zanimljive forme. 

Proizvodna cena ovakvog nameštaja obično će biti značajno niža od bilo kakvog pokušaja da takav isti ili sličan dizajn dobijete drugim tehnologijama proizvodnje, ili kroz niz operacija u obradi drveta i pločastih elemenata.

Odoo - Sample 1 for three columns

Proizvodnja spojki 3D štampom

Osnovni cenovni rang profesionalnih 3D štampača i materijala obezbediće vam mašinu koja u serijama pravi gotove funkcionalne, kvalitetne delove za direktnu ugradnju. Ti delovi mogu imati bilo koju geometriju, mogu imati različite natpise i oznake, ili pak logoe - direktno odštampane, bez ikakve naknadne dorade.

Odoo - Sample 2 for three columns

Kobinovani elementi za sklapanje nameštaja

3D štampa omogućava i integraciju standardnih metalnih komponenti kao što su prstenovi, matice, zavrtnji.. Jednostavno se predvidi gde ćete postaviti metalni umetak, u datom trenutku prekinete proces štampe, ubacite metalni element, i dobijete integrisanu spojku koja ima i složenu geometriju (od plastike ili kompozita) i precizan navoj u metalu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Primena jeftine štampe za procese livenja

Jeftini 3D štampači za plastiku mogu vas dovesti korak bliže gotovim metalnim komadima tako što ćete odštampati 3D geometriju u plastici za pravljenje otiska u pesku za proces livenja metala. Takav deo posle možete obraditi, polirati, ili ostaviti u svom sirovom obliku gde će se poznavati i tragovi 3D štampe.

Odoo - Sample 1 for three columns

Razigrani dizajn uz jednostavnu geometriju

Nameštaj od jednostavnih elemenata kao što su ploče i letve može dobiti potpuno drugu formu ako ih spojite samo jednim dodatnim elementom složene geometrije. Taj dodatni element se lako štampa - bilo za prototip, bilo kao konačan proizvodni deo.

Odoo - Sample 2 for three columns

3D štampa kao dizajnerski detalj

Testirajte tržište - možda otkrijete nove niše gde čekaju kupci koji žele nešto drugačije. Pri tom, uz 3D štampu vi ne snosite nikakav rizik visokih investicija, nebitno vam je kolika je inicijalna serija (jer ne morate praviti alate za brizganje tih detalja), i ostajete otvoreni za unapređenja i izmene prema povratnim informacijama sa tržišta.

Odoo - Sample 2 for three columns

Novi proizvodi za nove trendove

Trend na tržištu nekretnina utiče na cene kvadrata, što dalje utiče na raspoloživ prostor svake kancelarije i svakog stana, što otvara mogućnost za multifunkcionalne prostore, ili minimalističke prostore, koji dalje traže i fleksibilniji nameštaj koji se može sklapati i rasklapati jednostavno i brzo.

Takođe, vidljiva je tendencija da ljudi češće koriste vikende za izlete kad su im potrebna slična rešenja. Uz 3d štampu možete zagrabiti deo kolača i sa ovog tržišta!

Solfins preporuke za 3D štampače u proizvodnji nameštaja

Odoo - Sample 1 for three columns

Markforged - industrijski kompoziti

Markforged desktop serija verovatno bi bila prva preporuka ako insistirate da imate samo jedan štampač za sve što želite da radite na njemu.

Dostupna je industrijska serija znatno veće radne zapremine.

Markforged desktop serija >

Flashforge - jednostavno i povoljno

Guider desktop i profesionalna serija predstavljaju minimum profesionalne štampe u kvalitetnim materijalima. Njihove veće mašine napravljene su za industrijsku primenu - većih dimenzija, brže, sa dodatnim prednostima u proizvodnji serija.

Sa ovim mašinama moći ćete da pravite i alate i pribore, i funkcionalne prototipove i poneke elemente za ugradnju. 

Flashforge 3d štampači > 

Odoo - Sample 2 for three columns

3D Systems - industrijske mašine za ozbiljnu proizvodnju

Ovde već pričamo o proizvodnji plastičnih ili kompozitnih elemenata od poliamida sa dodatnim ojačanjima sa fiberglasom ili aluminijumom. 

Velike serije štampaju se brzo i povoljno, i samo je potrebno obezbediti maksimalno iskorišćavanje proizvodnog kapaciteta ovako efikasne mašine.

3D Systems SLS štampa >

OSTALE SOLFINS TEHNOLOGIJE ZA INDUSTRIJU NAMEŠTAJA I ENTERIJERA

CAD softveri za dizajn i projektovanje nameštaja

solfins preporuka: SOLIDWORKS / SWOOD DESIGN

SWOOD VODIČ + FOTO i VIDEO > 

CAM softveri za programiranje CNC mašina i postprocesori

Solfins Preporuka: SWOOD CAM / SOLIDCAM

SWOOD podržane mašine za drvo >

Odoo image and text block

3D skeniranje i reverzni inženjering nameštaja i elemenata enterijera

Stolovi, stolice, ramovi, balustrate, bareljevi, gips plastika, ručice, okovi.. Sve to može da se skenira, da se napravi 3D model i zatim tehnički crteži i tehnologija za proizvodnju. 

Kod obrade mekih materijala kao što su i drvo i aluminijum često je dovoljno samo skenirati da bi se dobio upotrebljiv fajl za generisanje G-koda CNC mašina.

Primer: 3D skenjiranje nameštaja >

Odoo image and text block

Ko koristi Solfins rešenja za proizvodnju nameštaja i enterijera u Srbiji?

Solfins rešenja za industriju nameštaja >

Odoo image and text block

Solfins 3D Laboratorija

Solfins tim stoji vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja vezano za sva rešenja iz naše ponude. 

Pored konsaltinga, prodaje i implementacije 3D tehnologija, na raspolaganju su vam i naše usluge inženjeringa, obuka, 3D štampe, 3D skeniranja, reverznog inženjeringa, itd.

Tražite prezentaciju i ponude 3D tehnologija >

3D skeniranje i reverzni inženjering alata - "šneka" za ekstruziju plastičnih masa
Priprema tehničke dokumentacije za brzu reparaciju, proizvodnju i zamenu alata