Primena 3D štampe za proizvodnju nakita

novi nivo produktivnosti juvelirskog zanata

Juvelirski zanat dugo je čekao odgovarajuće rešenje za efikasniji razvoj i produktivniju proizvodnju. Nažalost, tradicionalne proizvodne tehnologije mahom su se razvijale u pravcu serijske proizvodnje, i nisu predstavljale odgovarajuće rešenje za primenu u oblastima koje podrazumevaju napredan dizajn, originalnost i personalizaciju pojedinačnih proizvoda za zahtevne klijente. 

Sa 3D štampom juvelirski zanat dobio je savršenu tehnologiju za svoje potrebe - pristupačne mašine, visoku preciznost, jednostavno korišćenje, brz povrat investicije i prilagođenost za mini serije i pojedinačne originalne komade u svega dva koraka!

Najbolje što 3D štampa ima da ponudi juvelirima:

 
 

Video iznad: 3D Systems MJP 2500 W u radu

Odoo image and text block

Foto

Industrijski standard 3D štampe voska u juvelirstvu - MJP 2500 W

Mašina koja pravi razliku!

Više detalja o ovom štampaču pronađite na ovoj stranici ili odmah tražite ponudu.

Traži ponudu >

VisiJet M2 CAST - Standard štampe juvelirskih modela (od 2015)

NOVO: VisiJet Wax Jewel Red - CRVENI VOSAK ZA MJP 2500 W (od 2021)

Odoo - Sample 1 for three columns
Odoo - Sample 2 for three columns
Odoo - Sample 3 for three columns

Zašto su nakit i 3D štampa savršen spoj

najbrži put od 3D modela do proizvoda

Odoo - Sample 1 for three columns

Dimenzije

 Cena 3D štampe značajno raste sa dimenzijama radnih zapremina uređaja, bez obzira na tehnologiju koju koriste. Ova mana tehnologije ne pogađa dizajnere i proizvođače nakita jer su fokusirani na relativno male proizvode. To čini da su juvelirima dostupne sve tehnologije 3D štampe u najpovoljnijoj klasi uređaja - desktop 3D štampači.

Odoo - Sample 2 for three columns

Preciznost

 Tolerancije koje u proizvodnji isporučuje 3D štampa savršene su za juvelire. Ni ovde cena nije naročito značajan faktor jer i najpovoljniji desktop uređaji mogu da isporuče vrhunsku preciznost komada koja je potrebna juvelirima, i to, bez obzira na dimenzije i geometriju komada. 

Odoo - Sample 3 for three columns

Proces proizvodnje

Od početka masovne proizvodnje 3D štampača, jedan od glavnih fokusa proizvođača uređaja bila je primena u juvelirstvu, i naročito, "sveti gral" 3D štampe - livački vosak. Proizvođači su danas uspeli da naprave materijale koji su, ili bliski, ili sasvim identični, kao i originalan vosak za proces pravljenja kalupa za precizni liv, i stalno se radi na daljem usavršavanju.

Odoo - Sample 1 for three columns

Jednostavnost

 Kada imate 3D model onda je potrebno još samo par klikova na 3D štampaču i on će ga sam napraviti. Bez preterivanja možemo reći da je 3D štampač uređaj koji je jednostavniji za korišćenje od 2D štampača za papir, i retka mašina i proces u vašoj radionici za koji ne morate da budete prisutni dok se odvija. Nije bez značaja ni to što 3D štampač može da stoji i na pultu u vašoj radnji - tih je u radu, lepo dizajniran i zanimljiv klijentima kao vrsta marketinga i demonstracije vašeg pristupa poslu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Smanjenje troškova

 Nije 3D štampa livačkog modela jedina uloga koju može imati u proizvodnji nakita. Ona vam takođe omogućava da za kratko vreme napravite fizički model za klijenta koji može da testira, da uporedi, da traži izmene, da potvrdi da je to ono što je zaista želeo, i tek tada se pristupa pravljenju željenog komada - bez opasnosti da dođe do nesuglasica i nerazumevanja. Na godišnjem nivou samo ova primena uštedela bi vam desetine sati i mučnih razgovora, i svakako unapredila zadovoljstvo vaših kupaca.

Odoo - Sample 3 for three columns

Cena

Pomenuli smo već da se u proizvodnji nakita koriste uređaji koji imaju male dimenzije te ulaze u kategoriju desktop uređaja koji kod svih proizvođača imaju i najmanji cenovni rang a koriste tehnologiju koja je razvijena za nekoliko (desetina) skuplje mašine koje se koriste u drugim tipovima proizvodnje. Međutim, pored cene samog uređaja, i cena proizvodnje prototipova i modela za livenje je mala jer se troši nekoliko grama materijala na samom poslu te prosečan model košta lako npr. 100 dinara.

Izaberi 3D štampač za svoju juvelirnicu

desktop i industrijska rešenja za 3D štampu

Industrijski standard - 3D Systems MJP 2500 W

Direktna 3D štampa livačkog voska

Odoo CMS - a big picture

Foto: model od ljubičastog voska proizveden na MJP 2500 W 3D štampaču

Stara cena ovog štampača važi do decembra 2019 - kupi odmah i uštedi 20%!

Odoo - Sample 1 for three columns
Odoo - Sample 2 for three columns
Odoo - Sample 3 for three columns

MJP 2500 W je 3D štampač kompanije 3D Systems koji već godinama predstavlja standard štampe modela od voska za livenje nakita. Odlikuju ga:

  • visoka produktivnost zbog velike brzine štampe i velike radne površine (294 x 211 x 144 mm) na koju se može smestiti više desetina komada nakita

  • visoka preciznost sa rezolucijom od 1200 x 1200 x 1600 DPI, uz 16µm slojeve po Z osi i neznatna odstupanja gotovih modela od ±0,004 / 25,4mm

  • potpuno sagorevanje sa sadržajem pepela manjim od 0,05%

  • pouzdanost u svakodnevnoj eksploataciji

  • odličan softver koji vaše 3D modele priprema za proces 3D štampe

  • robustan hardver mašine ukupne mase preko 400kg, projektovan da radi 24/7 za rekordno brz povrat investicije...

Odoo - Sample 1 for three columns

Perjanica cele MJP 2500 serije

 MJP 2500 serija 3D štampača kompanije 3D Systems proglašena je za najbolji štampač za biznise 2017. godine i predstavlja standard produktivnosti i preciznosti koji pruža multi-džet tehnologija štampe tečnim polimerima i voskom. Tokom više godina dodatnih unapređenja hardvera i materijala, na 2500 platformi nastajala su specijalna rešenja za različite namene. Tako je nastao i MJP 2500 W specijalizovan 3D štampač za izradu nakita, kao i odgovarajući materijali za procese preciznog livenja - vosak i potporni materijal koji se uklanja postprocesiranjem.

Odoo - Sample 2 for three columns

Napravljen za produktivnost

MJP 2500 seriju možete upoznati u Solfinsu gde jedan ovakav 3D štampač koristimo nekoliko godina za uslužnu štampu za naše klijente - prototipove, mini serije funkcionalnih komada, testiranje varijanti dizajna, itd. U prilog ovom uređaju i kvalitetu izrade, pouzdanosti rada, i jednostavnosti korišćenja govori i to što smo uređaj nosili na desetine naših događaja: seminara, izložbi, radionica... Na slici iznad je slika sa Sajma tehnike u Beogradu gde zauzima istaknuto mesto među drugim 3D štampačima dok štampa uživo tokom trajanja celog sajma...

Napomena:

Proizvođač je najavio poskupljenje svih modela iz MJP 2500 serije, uključujući tu i MJP 2500 W, od decembra 2019. godine za 20%

Kupite štampač odmah:

Traži ponudu > 

3D Systems Figure 4Jewelry

Najpovoljniji industrijski SLA štampač

Odoo image and text block

Figure 4 kvalitet i brzina

Figure 4 serija 3D štampača integriše profesionalni hardver i softver koji kompanija 3D Systems koristi i na svojim velikim proizvodnim mašinama.

Verzija ove serije za 3D štampu u juvelirstvu dosta je povoljnija od mašina za industriju jer je fokusirana na "casting" materijale.

+ Prava dizajnerska priča

Figure 4 seriju štampača čini više proizvoda i sistema 3D štampe a verzija za izradu livačkih modela za nakit zapravo je identična kao verzija namenjena za industriju - razlika je samo u 10+ izuzetnih materijala koje može da štampa brat blizanac - Figure 4 Standalone.

Sa Figure 4 Standalone štampačem u jednom štampaču dobijate:

  • Figure 4 Jewlery i 3D štampu livačkih modela u zelenom materijalu

  • mogućnost štampe različitih vrsta plastike u izuzetnom kvalitetu površina (glatkost), kvalitetom samog komada (crni materijali sa sertifikatima otpornosti, uključujući UV zračenje), i visoke preciznosti za pravljenje elemenata koji treba da se međusobno uklapaju.


Figure 4 Standalone - Jedan štampač za više tipova proizvoda

serijska proizvodnja u kvalitetnim plastičnim masama

ili.. direktna proizvodnja originalnog dizajnerskog nakita (i kutijica za nakit sa posvetom i sl)

Odoo - Sample 1 for three columns

Najpovoljniji industrijski SLA/DLP štampač

3D Systems rešenja za SLA štampu predstavljaju standard na svetskom tržištu a sada su dostupna po višestruko nižoj ceni za maksimalnu efikasnost i pouzdanost za primenu u juvelirstvu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Specijalni materijal za precizni liv

Pored materijala za štampu veoma preciznih prototipova i proveru dizajna, na istom štampaču možete štampati i u specijalizovanom materijalu za kreiranje kalupa sa minimalnom količinom pepela nakon sagorevanja.

Karakteristike materijala


Saznaj više i pogledaj detaljne specifikacije raspoloživih materijala sa definisanim preporučenim postupkom izrade kalupa za precizno livenje:

Figure 4 Standalone > 

Poptuno personalizujte svoju ponudu klijentima

Uz nakit lako možete štampati i specijalne originalne kutijice za nakit

Odoo CMS - a big picture

Formlabs Form 3

5+ godina jedan štampač i veći izbor materijala

Odoo - Sample 1 for three columns

Standard desktop 3D štampe

Formlabs je jedan od najprepoznatljivijih 3D štampača na tržištu sa desetinama hiljada primeraka isporučenih u celom svetu i najčešće se sreće u juvelirskim radnjama i u Srbiji. Jedan uređaj dolazi sa paletom od preko 15 različitih materijala od čega su dva naročito zanimljiva za juvelire...

Danas je aktuelan novi model Formlabs Form 3 koji donosi nekoliko prednosti u odnosu na prethodnika, kako u pogledu tehnološkog koncepta, tako i u smislu tehničkih unapređenja procesa 3D štampe.

Odoo - Sample 2 for three columns

"Castable" i "Castable Wax"

Formlabs ima dva opciona materijala za procese livenja:

  • Castable - materijal koji mora da se postprocesira (UV) i da se koristi prema preporuci proizvođača u toku procesa sagorevanja

  • Castable Wax - materijal koji ima sve karakteristike livačkog voska, nije potrebno postprocesiranje modela, i nema potrebe za izmenama procesa livenja (temperature, vremenski intervali, itd).

Karakteristike materijala

(klikni na sliku za uvećanje)
Saznaj više:

Formlabs Form 3 >

3D Systems FabPro 1000

desktop 3D štampač industrijskog kvaliteta

Odoo - Sample 1 for three columns

Najproduktivniji desktop 3D štampač

Mali uređaj u kom su primenjena 3D Systems rešenja rezervisana za industrijsku klasu 3D štapača - profesionalni softver, hardver i materijali...

Odoo - Sample 2 for three columns

Specijalan materijal za 3D štampu modela za izradu nakita

Visoka preciznost modela i minimalna količina pepela nakon sagorevanja u postupku pravljenja kalupa za precizni liv.

Karakteristike materijala


Saznaj više:

FabPro 1000 >

Novo! Rešenje za 3D skeniranje u juvelirstvu - Artec Micro

Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Imate komad koji želite da replicirate?

Ne trošite vreme za merenje i preuzimanje geometrije - skenirajte svaki predmet do najsitnijih detalja pomoću profesionalnog desktop 3D skenera visoke preciznosti - Artec Micro!

Artec Micro 3D skener >

Odoo text and image block

SolidWorks softver za dizajn nakita

SolidWorks 3D CAD softver omogućava da dizajnirate komad nakita i dobijete model koji zatim možete koristiti za prezentaciju, foto i video rendere, ali i za proizvodnju na CNC mašini ili tehnologijom 3D štampe (više o pripremi modela za 3D štampu u SolidWorks softveru pogledajte ovde). 

Na internetu ćete naći bezbroj resursa da savladate softver i dizajnirate komade koje zamislite. Ispod je samo jedan primer tutorijala koji su vam na raspolaganju..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tražiš rešenje da ubrzaš pravljenje nakita i budeš produktivniji?

Solfins pruža isporuku, implementaciju, obuku, tehničku podršku, servis...