Primena 3D štampe za proizvodnju nakita

novi nivo produktivnosti juvelirskog zanata

Tradicionalne proizvodne tehnologije mahom su se razvijale u pravcu serijske proizvodnje, i često nisu predstavljale racionalno rešenje za primenu u oblastima koje podrazumevaju napredan dizajn, originalnost i personalizaciju pojedinačnih proizvoda za klijente. 

Sa 3D štampom juvelirski zanat dobio je savršenu tehnologiju za svoje potrebe - pristupačne mašine, visoka preciznost, jednostavno korišćenje, brz povrat investicije i prilagođenost za mini serije i originalne komade.

Zašto su nakit i 3D štampa savršen spoj

najbrži put od 3D modela do proizvoda

Odoo - Sample 1 for three columns

Dimenzije

Cena 3D štampe značajno raste sa dimenzijama radnih zapremina uređaja, bez obzira na tehnologiju koju koriste. Ova mana tehnologije ne pogađa dizajnere i proizvođače nakita jer su fokusirani na relativno male proizvode. To čini da su juvelirima dostupne sve tehnologije 3D štampe u najpovoljnijoj klasi uređaja - desktop 3D štampači.

Odoo - Sample 2 for three columns

Preciznost

Tolerancije koje u proizvodnji isporučuje 3D štampa savršene su za juvelire. Ni ovde cena nije naročito značajan faktor jer i najpovoljniji desktop uređaji mogu da isporuče vrhunsku preciznost komada koja je potrebna juvelirima, i to, bez obzira na dimenzije i geometriju komada. 

Odoo - Sample 3 for three columns

Proces proizvodnje

Od početka masovne proizvodnje 3D štampača, jedan od glavnih fokusa proizvođača uređaja bila je primena u juvelirstvu, i naročito, "sveti gral" 3D štampe - livački vosak. Proizvođači su danas uspeli da naprave materijale koji su, ili bliski, ili sasvim identični, kao i originalan vosak za proces pravljenja kalupa za precizni liv, i stalno se radi na daljem usavršavanju.

Odoo - Sample 1 for three columns

Jednostavnost

Kada imate 3D model onda je potrebno još samo par klikova na 3D štampaču i on će ga sam napraviti. Bez preterivanja možemo reći da je 3D štampač uređaj koji je jednostavniji za korišćenje od 2D štampača za papir, i retka mašina i proces u vašoj radionici za koji ne morate da budete prisutni dok se odvija. Nije bez značaja ni to što 3D štampač može da stoji i na pultu u vašoj radnji - tih je u radu, lepo dizajniran i zanimljiv klijentima kao vrsta marketinga i demonstracije vašeg pristupa poslu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Smanjenje troškova

Nije 3D štampa livačkog modela jedina uloga koju može imati u proizvodnji nakita. Ona vam takođe omogućava da za kratko vreme napravite fizički model za klijenta koji može da testira, da uporedi, da traži izmene, da potvrdi da je to ono što je zaista želeo, i tek tada se pristupa pravljenju željenog komada - bez opasnosti da dođe do nesuglasica i nerazumevanja. Na godišnjem nivou samo ova primena uštedela bi vam desetine sati i mučnih razgovora, i svakako unapredila zadovoljstvo vaših kupaca.

Odoo - Sample 3 for three columns

Cena

Pomenuli smo već da se u proizvodnji nakita koriste uređaji koji imaju male dimenzije te ulaze u kategoriju desktop uređaja koji kod svih proizvođača imaju i najmanji cenovni rang a koriste tehnologiju koja je razvijena za nekoliko (desetina) skuplje mašine koje se koriste u drugim tipovima proizvodnje. Međutim, pored cene samog uređaja, i cena proizvodnje prototipova i modela za livenje je mala jer se troši nekoliko grama materijala na samom poslu te prosečan model košta lako npr. 100 dinara.

Izaberi 3D štampač za svoju juvelirnicu

desktop i industrijska rešenja za 3D štampu

Odoo CMS - a big picture

Formlabs Form 3

5+ godina jedan štampač i veći izbor materijala

Odoo - Sample 1 for three columns

Standard desktop 3D štampe

Formlabs je jedan od najprepoznatljivijih 3D štampača na tržištu sa desetinama hiljada primeraka isporučenih u celom svetu i najčešće se sreće u juvelirskim radnjama i u Srbiji. Jedan uređaj dolazi sa paletom od preko 15 različitih materijala od čega su dva naročito zanimljiva za juvelire...

Danas je aktuelan novi model Formlabs Form 3 koji donosi nekoliko prednosti u odnosu na prethodnika, kako u pogledu tehnološkog koncepta, tako i u smislu tehničkih unapređenja procesa 3D štampe.

Odoo - Sample 2 for three columns

"Castable" i "Castable Wax"

Formlabs ima dva opciona materijala za procese livenja:

  • Castable - materijal koji mora da se postprocesira (UV) i da se koristi prema preporuci proizvođača u toku procesa sagorevanja

  • Castable Wax - materijal koji ima sve karakteristike livačkog voska, nije potrebno postprocesiranje modela, i nema potrebe za izmenama procesa livenja (temperature, vremenski intervali, itd).

Saznaj više:

Formlabs Form 3 >

3D Systems FabPro 1000

desktop 3D štampač industrijskog kvaliteta

Odoo - Sample 1 for three columns

Najproduktivniji desktop 3D štampač

Mali uređaj u kom su primenjena 3D Systems rešenja rezervisana za industrijsku klasu 3D štapača - profesionalni softver, hardver i materijali...

Odoo - Sample 2 for three columns

Specijalan materijal za 3D štampu modela za izradu nakita

Visoka preciznost modela i minimalna količina pepela nakon sagorevanja u postupku pravljenja kalupa za precizni liv.

Saznaj više:

FabPro 1000 >

3D Systems Figure 4 Standalone

Najpovoljniji industrijski SLA štampač

Odoo - Sample 1 for three columns

Najpovoljniji industrijski SLA štampač

3D Systems rešenja za SLA štampu predstavljaju standard na svetskom tržištu a sada su dostupna po višestruko nižoj ceni za maksimalnu efikasnost i pouzdanost za primenu u juvelirstvu.

Odoo - Sample 2 for three columns

Specijalni materijal za precizni liv

Pored materijala za štampu veoma preciznih prototipova i proveru dizajna, na istom štampaču možete štampati i u specijalizovanom materijalu za kreiranje kalupa sa minimalnom količinom pepela nakon sagorevanja.

Saznaj više i pogledaj detaljne specifikacije raspoloživih materijala sa definisanim preporučenim postupkom izrade kalupa za precizno livenje:

Figure 4 Standalone > 

3D Systems MJP 2500 W / IC

Direktna 3D štampa livačkog voska

Odoo - Sample 1 for three columns

Najbolji štampač za biznise - MJP 2500 serija

MJP 2500 serija 3D štampača kompanije 3D Systems proglašena je za najbolji štampač za biznise 2017. godine i predstavlja standard produktivnosti i preciznosti koji pruža multi-džet tehnologija štampe tečnim polimerima. Tokom više godina dodatnih unapređenja hardvera i materijala, na 2500 platformi nastajala su specijalna rešenja za različite namene. Tako su nastali i MJP 2500 W i MJP 2500 IC specijalizovani 3D štampači i odgovarajuć materijali za procese preciznog livenja.

Odoo - Sample 2 for three columns

Napravljen za produktivnost

MJP 2500 seriju možete upoznati u Solfinsu gde jedan ovakav 3D štampač koristimo nekoliko godina za uslužnu štampu za naše klijente - prototipove, mini serije funkcionalnih komada, testiranje varijanti dizajna, itd. U prilog ovom uređaju i kvalitetu izrade, pouzdanosti rada, i jednostavnosti korišćenja govori i to što smo uređaj nosili na desetine naših događaja: seminara, izložbi, radionica... Na slici iznad je slika sa Sajma tehnike u Beogradu gde zauzima istaknuto mesto među drugim 3D štampačima dok štampa uživo tokom trajanja celog sajma...

Saznaj više:

MJP 2500 serija > 

Novo! Rešenje za 3D skeniranje u juvelirstvu - Artec Micro

Odoo CMS - a big picture
Odoo CMS - a big picture

Imate komad koji želite da replicirate?

Ne trošite vreme za merenje i preuzimanje geometrije - skenirajte svaki predmet do najsitnijih detalja pomoću profesionalnog desktop 3D skenera visoke preciznosti - Artec Micro!

Artec Micro 3D skener >

Odoo text and image block

3D Systems materijali za livenje

najveći izbor materijala za juvelire na tržištu

3D Systems Livački vosak

Odoo CMS - a big picture

3D Systems plastične mase za procese livenja

Odoo CMS - a big picture

Tražiš rešenje da ubrzaš pravljenje nakita i budeš produktivniji?

Solfins pruža isporuku, implementaciju, obuku, tehničku podršku, servis...