Dizajn i proizvodnja satova - Softveri za projektovanje časovnika i precizne mehanike
Dizajn, tehnički crteži, 3D model za CNC obradu i renderi u jednom rešenju

Planirate da pokrenete proizvodnju svog brenda časovnika? Želite da uposlite svoje mašine da budete dobavljač svetskim brendovima ručnih satova? Ili prosto volite satove i želite da zavirite u rešenja koja se koriste "iza zavese". Na pravom ste mestu! Predstavljamo vam Solfins ponudu rešenja za sve faze razvoja jednoj sata: od prvih digitalnih skica, preko kompletnog projekta mehanizma i kućišta, preko proizvodnje na savremenim CNC mašinama, pa sve do rendera i konfiguratora za marketing i prodaju.

Primeri proizvođača satova koji koriste SolidWorks

Odoo image and text block

Eterna, Švajcarska

Kompanija za proizvodnju časovnika osnovana sredinom 19. veka, početkom 21. veka usvojila je Dassault Systemes rešenja za CNC obradu komponenti što je uključivalo CATIA rešenja za modelovanje i pripremu obradu, kao i Delmia rešenja za programiranje CNC mašina.

Na slici je priprema mašinske obrade njihovog časovnika Barrel Bridge Caliber 39.

Odoo image and text block

Franck Muller, Švajcarska

Brend švajcarskih satova iz Ženeve poznat je po proizvodnji kompleksnih satova čiji cenovni rang varira od četiri do šest cifara.

U svom razvoju još od pre 15 godina koriste SolidWorks softver za detaljno projektovanje svojih satova sa velikim brojem komponenti.

 
 

VIDEO

SolidWorks u firmi Franck Muller

Ako slika govori 1.000 reči kratki video ispriča celu bajku.. U ovom videu možete videti kako izgleda projektovanje, pregled i manipulacija celim sklopom jednog luksuznog sata kompanije Franck Muller u SolidWorks softveru.

Odoo image and text block

Mavrik Nereus, SAD

Proizvodnja klasičnih ronilačkih satova niskog cenovnog ranga, koja je počela sa startap proizvodom Nereus V koji je dizajniran u SolidWorks softveru.

Vlasnik brenda se odlučio za SolidWorks upravo zbog Franck Muller primera korišćenja SolidWorks-a za dizajn njihovih (daleko kompleksnijih) časovnika.

Solfins rešenja koja možete iskoristiti za svoj brend satova

3DEXPERIENCE platforma

 
 

3DEXPERIENCE Platforma je rešenje kompanije Dassault Systemes koja stoji iza brendova softvera za projektovanje kao što su SolidWorks i CATIA, fokusirano na potrebe za timskim radom i pravilnom usmeravanju projekata ka uspešnom završetku.

Karakteristika Platforme je da može da integriše 3D modele u svom izvornom formatu, kako za inženjere koji koriste 3D CAD softvere, tako i za menadžere, vlasnike, dizajnere i druge učesnike projekta koji nemaju instaliran 3D CAD softver. U praksi to znači:

  • konstruktor razvija proizvod, sve delove, ceo sklop, i pošalje vam bezbedan link za pristup fajlovima

  • vi i bez profesionalnog 3D softvera možete u realnom vremenu otvoriti fajl i pregledati ceo sklop i deo po deo

  • možete ostaviti svoje napomene za izmene koje automatski postaju zadaci koje treba rešiti i prijaviti da su završeni za dalji pregled i odobrenje

  • sve možete raditi sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja - preko pretraživača na računaru, tabletu ili mobilnom telefonu!

3DEXPERIENCE Platforma >

CATIA 3DEXPERIENCE

Dassault Systemes pemijum rešenje za razvoj proizvoda na 3DEXPERIENCE platformi koje koriste sve vodeće industrije gde se zahteva softverska provera svakog detalja pre izrade prvih skupih prototipova i proizvoda - auto i avio industrija, odbrambena industrija, savremena elektronika i luksuzni proizvodi.

CATIA je prisutna već pola veka, a savermene verzije softvera namenjene su za potpuno integrisan rad sa 3DEXPERIENCE platformom i svim drugim aplikacijama - za simulacije, vizuelizaciju proizvoda, programiranje mašina i robota, upravljanje projektima, itd.

CATIA 3DEXPERIENCE >

Odoo image and text block

SolidWorks 3D CAD

Najpopularniji softver za mašinsko projektovanje u jednom rešenju pruža vam:

  • dizajn i projektovanje

  • analizu funkcionalnosti sklopa

  • izradu tehničke dokumentacije za proizvodnju

  • 3D modele za marketing i prodaju

  • automatska ažuriranja izmena između 3D modela svih pomenutih izlaznih fajlova.

SolidWorks 3D CAD >

Odoo image and text block

SolidWorks Visualize Standard

SolidWorks Visualize softver u standard paketu za foto rendering dostupan je besplatno već u SolidWorks 3D CAD Professional paketu - bilo da je desktop ili verzija sa 3DEXPERIENCE platformom.

SolidWorks Professional paket >

Odoo image and text block

SolidWorks Visualize Professional

Tržište satova karakterišu i konfiguracije "jednog istog" proizvoda. Ovo se naravno radi sa ciljem da kupcima ispuni zahteve za originalnošću, specifičnim preferencama u pogledu dizajna, boja, materijala, ali da istovremeno smanji troškove proizvođačima.

Predstavljanje mogućih konfiguracija u digitalnoj formi rendera vama kao proizvođaču omogućava da komunicirate sa kupcima kao da ste napravili svaku od prikazanih verzija jednog proizvoda, a da proizvodne kapacite i termine uskladite sa konkretnim porudžbinama i prodajama bez prevelikih investicija u proizvodnju svake od mogućih podvarijanti.

SolidWorks Visualize Professional paket dostupan je za nabavku kao poseban softver, ali koji i dalje besprekorno komunicira sa SolidWorks 3D CAD softverom

SolidWorks Visualize PRO >

Odoo image and text block

SolidWorks Composer

Specijalizovan softver za kreiranje tehničkih uputstava i kataloga rezervnih delova, kako štampanih tako i interaktivnih online.

Composer neposredno komunicira sa SolidWorks (ili CATIA) softverom i automatski propagira sve nove izmene nastale u izvornom 3D modelu:

  • demonstrirajte kupcima kako vaši satovi izgledaju kroz eksplodirane modele, aksonometrije i detalje unutrašnjeg sklopa

  • budite sigurni da će dobavljači koji treba da vam proizvedu neku od komponenti precizno razumeti šta treba da urade i kakvu će to interakciju imati sa ostalim delovima sklopa

  • obezbedite ljudima koji sklapaju završene satove kako da prođu ceo proces bez rizika od oštećenja i ogrebotina skupih delova.

SolidWorks Composer >

Odoo image and text block

Legacy software

SolidWatch by Visiativ

SolidWorks je svojevremeno imao i specijalizovano razvijeno podrešenje za dizajn satova koje je razvijala kompanija Visiativ. Karakteristično za ova rešenja jeste to što spadaju u Add-In partnerske proizvode koji se dodaju SolidWorks softveru da bi obavljali specifični set funkcija za veću efikasnost prilikom projektovanja određenog tipa proizvoda - nakita, nameštaja, satova, fabrika, itd.

Iako se ovo rešenje više ne razvija aktivno moguće je da ćete na internetu naići i dalje na primere "softvera" pod ovim imenom pa vam može biti korisna informacija da se takođe radi o SolidWorks softveru.

Još uvek su dostupna i uputstva za ovaj SolidWorks Add-In.

Odoo image and text block

SolidCAM za programiranje CNC mašina

Proizvodnja časovnika u Švajcarskoj ostavila je dubok trag i u istoriji mašina za mašinsku obradu metala. Upravo tako su nastale specifične Swiss-Type mašine (u suštini precizni strugovi kojima je zadatak bio da sa što većom preciznošću obrade tanke i duge elemente poput osovima u časovnicima).

Danas su i te mašine dosta složenije, mogu da imaju desetine alata za automatsku izmenu, i da izbacuju potpuno gotove delove u velikim serijama obrađene sa svih strana bez repozicioniranja u mašini.

Solfins je vodeći isporučilac SolidCAM softvera za CNC programiranje mašina svih vrsta, i ujedno za sve mašine koje će vama trebati u proizvodnji časovnika i komponenti za časovnike:

  • strugovi

  • glodalice

  • kombinovane Mill-Turn i Swiss-Type mašine

  • robotizovani obradni centri (automati)

SolidCAM CNC programiranje >

Primena 3D štampe i skeniranja za proizvodnju satova

Odoo image and text block

3D štampa protipova i alata

3D štampu u procesu razvoja i proizvodnje satova, pa i ukrasnih kućišta za gotove časovnike, možete koristiti za:

  • inicijalni dizajn i prototipove - provera dimenzija i oblika časovnika, provera kako stoji na ruci, itd (3d štampa celog gabarita bez detalja)

  • precizna 3D štampa kućišta za detaljnije analize dizajna dodavanjem lica i drugih realnih elemenata

  • direktna proizvodanja 3D štampom pojedinih elemenata u cilju potpune personalizacije proizvoda i/ili dobijanja geometrije koja se ne može proizvesti tradicionalnim tehnologijama proizvodnje

  • izrada preciznih i pouzdanih alata za fiksiranje za graviranje ili bezbednu montažu časovnika bez rizika od oštećenja u finalnim fazama izrade.

Na slici je prikazan jedan primer iz Solfins prakse gde smo dizajn kućišta sata konvertovali u 3D CAD geometriju uz precizno skeniranje samog sata radi savršenog uklapanja, a zatim kompletno kućište iz više elemenata štampali u najpreciznijoj dostupnoj tehnologiji za dimenzione i funkcionalne provere pre nego što će konačni dizajn biti poslat na izradu u tehnologijama preciznog liva, CNC obrade i poliranja.

Solfins 3D štampa >

Odoo image and text block

Komunikacija na projektima

S obzirom da projekti ovog tipa često podrazumevaju i "jednokratne" saradnje sa spoljnim saradnicima (dizajneri, 3D dizajneri, proizvođači komponenti, itd), veoma je važno obezbediti "prostor" za zajednički rad - u kancelarijskim uslovima ali i na daljinu.

Pomenuta 3DEXPERIENCE platforma poslužila nam je i na ovom projektu jer smo u realnom vremenu mogli da komuniciramo sa klijentom obezbedivši mu bezbedan link ka njegovim fajlovima na našoj Platformi gde je mogao da vidi dokle se stiglo sa reverznim inženjeringom i projektom, da odluči o svakoj varijanti na koju smo naišli i da odabere konačno rešenje koje je zatim išlo na prototipsku preciznu 3D štampu, i na kraju na proizvodnju.

Animacija: otvaranje 3D modela kroz pretraživač i detaljan pregled modela uklanjanjem pojedinačnih elemenata iz prikaza kako bi se videli i skriveni delovi sklopa.




Solfins - vaš partner za razvoj i proizvodnju

Ne morate "prve mačiće baciti u vodu"! Uz Solfins rešenja, naša iskustva u razvoju proizvoda i proizvodnim procesima i tehnologijama, možete obezbediti da već prvi proizvod bude najbolji mogući. Ako imate ideju i viziju kuda želite da stignete sa svojim proizvodom - mi vam možemo pomoći da to i ostvarite!

Kontaktirajte nas >

Projektovanje i proizvodnja Hi-End i Hi-Fi audio opreme i uređaja
Razvoj, tehnička dokumentacija i uputstva za korisnike