Razvoj i proizvodnja kućišta i konektora za elektroniku, tehniku i uređaje

Kada je 3D štampa konkurentna tradicionalnom brizganju?

Rastući trend upotrebe IoT uređaja i ostale elektronike predstavlja odličnu šansu za biznis jer omogućava stvaranje dodatne vrednosti proizvoda bez visokih ulaganja u razvojne i proizvodne procese, logistiku i druge probleme vezane za proizvode gde se postiže daleko manji profit po jedinici vremena, mase ili komada iz serije.

Međutim, dok je razvoj same elektronike relativno jednostavno uraditi "in-house", da bi ona mogla biti isporučena kupcu potrebno je upakovati je u odgovarajuće kućište. Tu nastaju dva problema:

1. problem - za vrhunski proizvod paralelno treba razviti elektroniku ali i kućište (umesto biranja približnog tipskog kućišta koje ne predstavlja vaš originalni proizvod, ima obično nepotrebno veliku zapreminu, itd) - ovaj problem rešava se softverskom platformom koja integriše alate za PCB, modelovanje, kabliranje - SolidWorks platforma >

2. problem - cena alata za brizganje plastike je visoka i najčešće neisplativa za male i srednje serije, te komponenta koja donosi najmanje vrednosti za vaš proizvod učestvuje sa visokim troškovima u konačnoj ceni vašeg proizvoda - ovaj problem rešava se 3D štampom originalnog kućišta po meri vašeg proizvoda...

 Odoo CMS - a big picture

3D model iznad štampan na MJP 2500 3D štampaču u Solfinsu:

 
 

Pre skupe usluge proizvodnje alata za brizganje

- budite sigurni 100% u svoj dizajn!

MJP 2500 3D štampači »

Traži uslugu štampe kućišta za elektroniku

Usput se raspitaj i za nabavku 3D štampača!

Solfins preporuka - Markforged 3D štampa

Povoljna mašina, odličan materijal, izuzetna preciznost

Markforged 3D štampa koristi osnovnu FDM tehnologiju 3D štampe iz filamenata, ali, zahvaljujući kombinaciji odličnog hardvera, materijala i softvera, postiže rezultate kvaliteta koji su nezamislivi na drugim štampačima ovog cenovnog ranga. Saznaj više o Markforged 3D štampačima >

Solfins primer iz prakse

3D štampa mini-serije kućišta za LED lampe za prezentaciju domaće firme na sajmovima u inostranstvu:

 • izrada kompletnog prototipa kućišta u Solfinsu

 • kućište sklopljeno u funkcionalni proizvod

 • proizvod prezentovan na sajmovima

 • tek po sklopljenom poslu investira se u izradu alata za brizganje i veliku serijsku proizvodnju...

Napomena: kućište rađeno na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500

Odoo text and image block

Kada se primenjuje 3D štampa kućišta uređaja i elektronike?

3D štampa je u serijskoj proizvodnji konkurentna standardnim tehnologijama (livenje metala, brizganje plastike i sl) obično onda kada se rade manje serije ili komadi koji ne mogu da se proizvedu tradicionalnim metodama zbog ograničenja u smislu tehnologičnosti.

Na primer, ako bi se radila personalizacija kućišta (npr izmene u geometriji, ornamentima, potpisi na kućištu), brza isporuka različitih varijanti i prilagođavanje željama korisnika (npr. u smislu povećanja kapaciteta kućišta za nekog kupca), ili drugi detalji koji mogu da se naplate kupcima kao dodatna vrednost, onda može da se razmišlja o 3D štampi za kompletnu proizvodnju, jer u tom slučaju tradicionalne tehnologije nisu racionalne za korišćenje. 

Još jedan je primer jeste ako želite da proizvedete kućište koje ne postoji na tržištu i nije ga moguće napraviti standardnim tehnologijama - na primer, ceo zid kućišta urađen je kao toplotni izmenjivač sa integrisanim kanalima za hlađenje u samom zidu i sl.

Isto tako, ako želite da napravite prenosno kućište za ekstremnije uslove, sa većom otpornošću na temperature ili udare (npr. za planinare, ekstremne sportiste), onda 3D štampa opet lako može biti u prednosti ako koristite 3D štampu kompozita i sl. 

Ipak, u praksi je najčešća upotreba za direktnu proizvodnju 3D štampom kada radimo manje serije po povoljnijoj ceni nego da pristupamo izradi alata i brizganju plastike.


Solfins primer iz prakse

3D štampa solarnog-punjača - maske za mobilni telefon:

 • izrada serije varijanti prototipa maske u Solfinsu

 • maska montirana direktno na mobilnom telefonu 

 • testirana uklopivost elektronike i mereno prolazno vreme montaže proizvoda

 • potvrđena geometrija dostavljena proizvođaču za serijsku proizvodnju obradom aluminijuma...

Napomena: maska je takođe rađena na 3D Systems MJP 2500 štampaču sa kvalitetom površina i preciznosti geometrije u rangu komada brizgane plastike.

3D štampač MJP 2500

Odoo text and image block

U svakom sličaju, 3D štampa se standardno koristi za izradu prototipova u procesu koji izgleda otprilike ovako: 

 • dizajnirate kućište 

 • štampate prototip 

 • uverite se da je geometrija dobra, da se sve dobro uklapa, da staje sve što treba da stane

 • testirate da li je geometrija praktična za proizvodnju - izmerite prolazno vreme montiranja komponenti u realan prototip, proverite dostupnost svih delova unutrašnjosti kućišta i lak pristup alatu za montiranje komponenti (za zavrtnje, lemljenje, itd)

 • uverite se da ste obezbedili optimalno hlađenje kućišta kada montirate elektroniku i testirate proizvod direktno u radu

 • šaljete vaš potvrđeni 3D model da se napravi kalup za brizganje plastike u velikim serijama... 

Veća serijska proizvodnja 3D štampom imala bi smisla ukoliko se radi neki deo u kućištu koji se ne vidi* - npr nosač ploče, kulera, konektora, i onda, zavisno od serije, možete da radite sa jednim, pet ili dvadeset štampača, jer svaki od njih istovremeno može da štampa po 10-20-50 delova, zavisno od dimenzija dela i dimenzija radne površine štampača. Pored toga, svaki štampač istovremeno može da štampa po više različitih delova za svaki novi proizvod ili pod-seriju.

(*Cena 3D štampača koji proizvode funkcionalne delove dobrih mehaničkih karakteristika dramatično se razlikuje zavisno od toga da li su delovi i zadovoljavajućih vizuelnih karakteristika istih ili približnih izgledu brizgane plastike, ili su to delovi za koje naročit izgled površina nije važan. Znamo za primere takve serijske štampe u autoindustriji gde sa 20 uređaja firma isporučuje delove proizvođaču automobila koji se ugrađuju u vrata auta kao deo mehanizma za podizanje prozora, ili, primer gde je firma sa 50 štampača autoindustriji isporučivala vođice za kabliranje u proizvodnji.)

Solfins primer iz prakse

Markforged je možda jedini jeftini FDM 3D štampač koji može da isporuči sve što je potrebno za direktnu proizvodnju kućišta za elektroniku:

 • kvalitetan materijal - poliamid sa karbonskom ispunom za visokootporna kućišta

 • visoka preciznost - za otvore za hlađenje, za ulegnuća za naleganje lemova štampanih ploča

 • odnos cene i kvaliteta - u ceni najpristupačnijih štampača na tržištu Markforged isporučuje neuporediv kvalitet proizvedenih komada

Solfins primer štampe kućišta za elektroniku iz naše prakse pogledajte i na videu pored...

Markforged Desktop >

 
 

Zaključak

Štampajte sami ili uslužno

U Srbiji jesu dostupni svi 3D štampači kojih ima bilo gde u svetu. Na primer, Solfins je zastupnik kompanija 3D SystemsMarkforgedFormlabsSindoh i time je praktično pokrivena celokupna paleta svih dimenzija i tehnologija 3D štampe koje postoje u svetu. 

Za koju tehnologiju, ili koji model 3D štampača da se odlučite, ili možda za više različitih, zavisi prvenstveno od glavnog proizvoda, to jest, primarne namene za koju se obračunava i povrat investicije (ROI). U svakom slučaju, za nabavke i instalaciju Farme 3D štampača, Solfins konsultanti i aplikativni inženjeri stoje na raspolaganju, kao i kontakti dobavljača za obezbeđivanje najbolje ponude i podrške.

Solfins primer iz prakse

3D štampa funkcionalnog prototipa solarne maske za telefon na Markforged štampaču u Solfinsu.
Iako FDM 3D štampa standardno nije tehnologija koja se koristi za kompleksnu geometriju sa mnogo sitnih detalja, Markforged to može da uradi dovoljno dobro da se uradi inicijalno geometrijsko pa i funkcionalno testiranje proizvoda. 

Markforged Desktop >

 
 

3D štampa konektora, rednih stezaljki, priključnih blokova, sklopki...

Odoo CMS - a big picture

Nemate model i ne umete da ga napravite u softveru?

Na internetu ćete pronaći bezbroj beplatnih modela svega što vam je potrebno da štampate direktno ili uz neke izmene. Naravno, možete tražiti i uslugu projektovanja i razvoja proizvoda u Solfinsu >

Traži informacije i ponudu za 3D štampače!

Nabavi mašinu i sam proizvodi prototipove i serije..

SolidWorks platforma za razvoj elektronike i IoT uređaja

integracija svih potrebnih softverskih alata 

Odoo - Sample 1 for three columns

SolidWorks PCB

Profesionalno rešenje za razvoj elektronike nastalo u saradnji kompanija SolidWorks i Altium, uz odgovarajuće konektore, kako prema Altium korisnicima u timu, tako i prema inženjerima koji razvijaju elektro komponente i ostale hardverske komponente.

Saznaj više >

Odoo - Sample 2 for three columns

SolidWorks Electrical

2D i 3D elektrošemiranje, informacije za nabavku, proizvodnju, kompletiranje vizuelizacije i dokumentacije celog proizvoda

Saznaj više >

Odoo - Sample 3 for three columns

SolidWorks 3D CAD

Modelovanje kućišta za elektroniku, konektora, sklopova, provera funkcionalnosti, provera toplotnih uticaja, provera mehaničkih karakteristika kućišta, itd.

Saznaj više >